USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Malpraktis davalarında tazminatı devletin üstlenmesine bağlı yönetmelik Resmi Gazete'de

Hatalı tıbbi yürütüm (malpraktis) zımnında esenlik çalışanlarına oluşturulan davalarda maksat olmadıkça tazminatı devletin üstlenmesine bağlı kökler ve esaslar belirlendi.

Malpraktis davalarında tazminatı devletin üstlenmesine bağlı yönetmelik Resmi Gazete'de
15-06-2022 10:05
Ankara

"Sağlık Meslek Mensuplarının Tıbbi İşlem ve Uygulamaları Nedeniyle Soruşturulmasına ve İdarece Ödenen Tazminatın Rücu Edilmesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, amme yahut hususi afiyet büyüklenme ve kuruluşları ile büyüklük ve vakıf üniversitelerinde fariza karşılayıcı doktor ve diş hekimleri ile öbür afiyet sistem mensuplarının, sormaca ve kayıtım sürecindeki iş ve işlemleri havi yönetmelikle birlikte, afiyet çalışanlarına müteveccih sormaca izninin verilmesi ve ödence hikayelerinde çıkışlı Mesleki Sorumluluk Kurulu kuruldu.

Mesleki Sorumluluk Kurulu 7 üyeden oluşacak

Mesleki Sorumluluk Kurulu, Sağlık Bakanı çeşidinden belirlenen icra vekili yardımcısı, afiyet hizmetleri, amme hastaneleri, ahbaplık hizmetleri, gözetim hizmetleri umumi müdürleri yahut yardımcıları ile müderris yahut doçent unvanlı bir tanesi dahili, ötekisi cerrahi branştan dü doktor kazanmak neredeyse 7 üyeden oluşacak.

Kurulun başkanı, icra vekili yardımcısı yerine belirlenirken, üyelerin fariza süresi 2 sene olacak. Süresi sona aziz üyeler baştan seçilebilecek.

Kurul, ayda minimum 1 kez, minimum 4 üyenin katılımıyla toplanacak ve unsur mükemmel sayısının kesin çoğunluğuyla değişmeyen alınacak. Kurul üyeleri azimsiz oy kullanamayacak.

Görüşülmekte bulunan yahut Kurula gelmesi beklenen şimdiki mevzular kendince düşün ve fikriyat derinti haricinde açıklanamayacak. Toplantının ve oylamanın gizliliği korunum edilecek.

Kurul gündemi reis bey çeşidinden zamanaşımı ve doğruluk düşürücü süreler dikkate alınarak belirlenecek. Kuruldaki görüşmeler gündemdeki sıraya mucibince yapılacak.

Kurul toplantılarında ele alınacak beceri ve eksperlik müstelzim mevzular kendince istişare rolü yapmak, düşün ve önerilerini arz geçirmek neredeyse minimum 3 insandan oluşan duygu komisyonları kurulabilecek. İhtisas komisyonu üyeleri Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce öneri edilen mevzunun uzmanı adaylar arasından reis bey çeşidinden seçilecek. Komisyon üyeleri kurulda oy kullanamayacak.

Kurulun sekretarya hizmetleri Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü çeşidinden yürütülecek. Sekretarya hizmetlerini olmak neredeyse kifayetli hasep ve sayıda personel görevlendirilecek.

Sağlık Bakanı mevrut işin ayrıcalığı ve sayısına göre, bambaşka ortak icra vekili yardımcısının başkanlığında tamlanan titr ve özellikleri taşıyan kişilerden toy kurullar oluşturabilecek.

Mesleki Sorumluluk Kurulunun görevleri

Kurul, Yükseköğretim Kanununun 53'üncü maddesinde arazi düzlük sormaca usulüne yayıncı olanlar dışındaki afiyet sistem personelleri kendince tıbbi iş ve uygulamaları hasebiyle ön tetkik gerçekleştirmek yahut yaptırmak, ön tetkik tutanağındaki bulgulara mucibince lazım gördüğünde baştan tetkik gerçekleştirmek yahut yaptırmak, sormaca izni verilip verilmemesine değişmeyen özgülemek ve sormaca iznine bağlı kararın çıkışlı mercilere geçiş ettirilmesini realizasyon etmekle mesul olacak.

Kurulun rücuya müteallik görevleri ise şunlar olacak:

- yönetim aleyhine tazminata mütehakkim murafaa kararının, afiyet sistem mensubunun görevinin gereklerine karşıt akıntı geçirmek kanalıyla vazifesini kötüye kullandığını belirleme fail mukannen ukubet mahkemesi kararının, tetkik tutanağı ile ilgilendiren öbür evrakın raporla baş başa kusursuz yerine sekretarya çeşidinden Kurula sunulmasını sağlamak.

- İdarece meydana getirilen ödemeye, afiyet sistem mensubunun görevinin gereklerine karşıt akıntı geçirmek kanalıyla vazifesini kötüye kullanmasının sebebiyet verdiğinin mukannen ukubet mahkemesi sonucu ile belirleme edilmiş bulunduğu hallerde, gerektiğinde ilgilendiren afiyet sistem mensubunu, dokunca gören yahut doğruluk sahibini yahut kanunî temsilcilerini ve var ise sigorta şirketinin temsilcisini dinlemek.

- İdari kaza sonucu gereğince ödenen meblağın ne miktarının afiyet sistem mensubunun mukannen ukubet mahkemesi sonucuna husus fiilinden kaynaklandığını icabında bilirkişi bilirkişiye belirleme ettirmek.

- Sağlık sistem mensubunun tazminata husus vakadaki ayıp oranına mucibince kayıtım edilip edilmeyeceğine, edilecek ise miktarına misyonun kötüye kullanıldığını belirleme fail ukubet mahkemesi kararının kesinleştiği tarihten itibaren ortak sene zarfında gerekçeli yerine değişmeyen özgülemek ve maruz kararın usulüne makul yerine ilgilendiren idarelere, afiyet sistem mensubuna ve var ise sigorta şirketine bildirilmesini sağlamak.

- Rücu edilmesine değişmeyen maruz dosyaları ilgilendiren idareye göndermek.

- gereksinim biçiminde beceri ve eksperlik müstelzim mevzularda görüşüne bulunmak neredeyse duygu komisyonları peydahlamak yahut kanunlarda bilirkişilik hizmeti verebileceği öngörülen şirketler ile kanunen ilmî ve beceri düşün bildirmeye çıkışlı bulunan büyüklenme ve kuruluşlardan düşün almak.

- Sağlık sistem mensubunun, hizmetten faydalananın ve şikâyetçi ile öbür ilgililerin mahremiyetinin korunması ve ferdî verilerin güvenliğinin sağlanması hesabına Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgilendiren mevzuatının öngördüğü tedbirleri almak.

- Kurul kararlarının ilgililere ne anayasa yöntemleri ve mercilere ne müddet zarfında başvurulabileceği belirtilerek bildirilmesini realizasyon etmek.

- Soruşturma iznine müteallik kökler ve esaslar

Mesleki Sorumluluk Kurulu, afiyet sistem mensuplarının anayasa kapsamına giren ortak hata işlediğini öğrendiğinde, 4483 mahdut Kanun ve ilgilendiren mevzuatının öngördüğü usule mucibince ortak ön tetkik meydana getirecek yahut yaptıracak.

Ön tetkik esnasında yakınma mevzusunun yalnız anayasa kapsamındaki afiyet sistem mensuplarının tıbbi iş ve uygulamalarına bağlı bulunduğu belirleme edilir ise tetkik tamamlanarak anlatım düzenlenecek. İnceleme esnasında fiilin faili yahut konusu itibarıyla ayrım edilmesi gerektiği anlaşılır ise anayasa kapsamında bulunan fasıl ayrım edilerek buna bağlı ön tetkik başkaca yürütülerek sonuçlandırılacak.

Kurul, hususi afiyet büyüklenme ve kuruluşları ve vakıf üniversitelerinde fariza karşılayıcı afiyet sistem personelleri itibarıyla müdürlüklerde işyar reis bey yahut yardımcılarını ön tetkik gerçekleştirmek neredeyse görevlendirebilecek. Ön tetkik neticesinde hazırlanmakta bulunan raporun değişmeyen vermeye kifayetli bulunduğu değerlendirilir ise Kurul çeşidinden sormaca izni hesabına gerekçeli yerine ortak değişmeyen verilecek. Kurul aydınlatılması müstelzim hususlar belirleme ederse, şahsen yahut ön incelemeyi karşılayıcı bire ortak yahut bambaşka görevliler aracılığıyla toy ortak tetkik yaptırabilecek.

Cumhuriyet başsavcılığının afiyet sistem mensubu kendince 5271 mahdut Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine mucibince sormaca yapabilmesine Kurul çeşidinden müsaade verilebilecek.

Kurul, sormaca izni mevzusundaki kararını suçun Kurul çeşidinden öğrenildiği tarihten itibaren ön tetkik müdahale en geç 60 gündüz zarfında verecek. Bu süre, mecburi durumlarda 30 haset geçmemek neredeyse ortak kat uzatılabilecek. Sürenin akıbet haset ortak dinlence gününe rastlarsa süre, dinlence gününü izleyen emek özgülemek gününün bitimine denli uzayacak.

Kurulca, tamlanan süreler zarfında sormaca izni verilmesi yahut verilmemesi hesabına gerekçeli yerine değişmeyen verilmesi mecburi olacak.

Soruşturma izni verilmesine yada verilmemesine müteallik Kurul kararı; Cumhuriyet başsavcılığına, kendince ön tetkik meydana getirilen afiyet sistem mensubuna, yakınma edene ve müdürlüğe gönderilecek.

Soruşturma izni verilmesine müteallik Kurul sonucuna erinç kendince tetkik meydana getirilen afiyet sistem mensubu, sormaca izni verilmemesine müteallik karara erinç Cumhuriyet başsavcılığı yahut şikayetçi, el işi koymama sonucuna erinç da şikayetçi Ankara Bölge yönetim Mahkemesine itiraz edebilecek.

İtiraz süresi Kurul kararının bildirme edilmiş bulunduğu tarihten itibaren 10 gündüz olacak.

Rücu kökler ve esasları

Yönetmelikte, kayıtım istemi, amme büyüklenme ve kuruluşları ve büyüklük üniversitelerinde fariza karşılayıcı afiyet sistem mensuplarının afiyet mesleğinin icrası kapsamında icra ettikleri muayene, canlandırma ve tedaviye bağlı tıbbi iş ve çalışmalar sayesinde gözetim aleyhine oluşturulan davada murafaa sonucuna mucibince idarece ödenen meblağın; fakat isteyerek görevinin gereklerine karşıt akıntı geçirmek kanalıyla vazifesini kötüye kullandığı mukannen ukubet mahkemesi sonucu ile belirleme edilmesi biçiminde ilgilendiren afiyet sistem mensubundan tazminata husus vakadaki ayıp payı gözetilerek Kurul çeşidinden belirlenen miktarının ödenmesinin istenilmesi yerine tanımlandı.

Tıbbi iş ve yürütüm hasebiyle ödence ödenmesi isteğiyle aleyhine dava oluşturulan idare, davayı afiyet sistem mensubuna; mesleksel finansal yazık sigortası mevcut afiyet sistem mensubu da sigortacıya suç duyurusu edecek.

Rücu istemi, ukubet mahkemesi kararının kesinleşmesi kararında belirleme edilen mesul insana yöneltilecek.

Kurul çeşidinden verilecek karara asal kazanmak neredeyse afiyet sistem mensubunun işyar bulunduğu idarece yaptırılan tetkik neticesinde sıralama edilen rapor, afiyet sistem mensubunun mesleksel finansal yazık sigortası varsa, poliçe ve ekleri ile hadisenin sigortacıya suç duyurusu edildiğine müteallik doküman ve mukannen ukubet mahkemesi sonucu ile baş başa kayıtım değerlendirmesine asal kazanmak üzere, incelemenin tamamlandığı tarihten itibaren 7 gündüz zarfında gözetim çeşidinden Kurula geçiş ettirilecek.

Kurul sekretaryası evrakı çeşidi bakımdan inceleyerek var ise eksikliklerin 10 gündüz zarfında tamamlanmasını sağlayacak.

İdare çeşidinden ödenen tazminattan çevre kayıtım edilip edilmeyeceğine ve kayıtım miktarına, ilgilinin görevinin gereklerine karşıt akıntı geçirmek kanalıyla vazifesini kötüye kullanıp kullanmadığı hususundaki mukannen ukubet mahkemesi sonucu ile mahkumiyetine değişmeyen maruz afiyet sistem mensubunun tazminata husus vakadaki ayıp payı gözetilerek ukubet mahkemesi kararının kesinleştiği tarihten itibaren Kurul çeşidinden 1 sene zarfında değişmeyen verilecek.

Kurul çeşidinden maruz kararın 7 gündüz zarfında ilgilendiren idarelere intikali sağlanacak. Kurulca kayıtım edilmesine değişmeyen maruz miktar, ilgilendiren idarelerce umumi kanunlara mucibince öğrenim edilecek.

Kurul üyeleri, kayıtım hesabına verdikleri kararları sayesinde görevinin gereklerine karşıt akıntı ettiklerinin mukannen ortak ukubet mahkemesi kararıyla belirleme edilmesi vaziyeti haricinde finansal ve yönetsel yönden mesul tutulmayacak.

Sağlık Bakanı Koca'dan yönetmeliğe bağlı değerlendirme

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, amme idarelerince ödence ödenmesine hükmedilen durumlarda, ilgilendiren afiyet sistem mensubunun görevinin gereklerine karşıt akıntı geçirmek kanalıyla vazifesini kötüye kullanmasının sebebiyet verdiğine müteallik mukannen ukubet mahkemesi sonucu bulunmadığı sürece kayıtım işleminin uygulanmayacağını belirterek, "Hekimlerimiz de hakimlerimiz denli korunmuş, dünyada benzeşim sıfır ortak güvenceye kavuşmuştur." ifadesini kullandı.

Koca, Twitter hesabından icra ettiği açıklamada, kavisli tıbbi yürütüm (malpraktis) davalarında, istek olmadıkça tazminatı devletin üstlenmesini sağlayıcı anayasa maddesine bağlı yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlandığını duyurdu.

"Uygulamaların elbette olabileceği bundan sonra biz düşüncesince açık." görüşünü aktaran Koca, "Sağlık Meslek Mensuplarının Tıbbî İşlem ve Uygulamaları Nedeniyle Soruşturulmasına ve İdarece Ödenen Tazminatın Rücu Edilmesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in Resmi Gazete'nin umumi ağ sitesindeki linkini paylaşarak, yönetmelik düşüncesince "gerçeğin beklenenin ötesinde bulunduğunun belgesi" değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık mensubunun soruşturulması ve "malpraktis" davalarından doğan tazminatın kayıtım edilmesine bağlı yönetmelik kendince bilgiler verici Koca, şunları kaydetti:

"Sağlık personellerinin sormaca izninin verilmesi ve ödence hikayelerinde çıkışlı Mesleki Sorumluluk Kurulu kurulmuştur. Devlet üniversitesi ekibindeki talim elemanları dışındaki afiyet personellerinin tıbbi iş ve işlemleri hasebiyle meydana getirilen şikâyetler, ilgilendiren savcılıklar çeşidinden sormaca izni düşüncesince Kurula gönderilecektir. hususi afiyet kurumlarında etkin afiyet çalışanı ile başıboş sistem icrasında hekimlerin soruşturulması da Kurulun iznine tabidir. Kurul bu şikâyetlere bağlı ön tetkik yaptırarak sormaca izni verilip verilmemesine değişmeyen verecektir. Kurulun sormaca iznine bağlı verdiği karara erinç Ankara Bölge yönetim Mahkemesine itiraz edilebilecektir.

Kamu idarelerince ödence ödenmesine hükmedilen durumlarda, ilgilendiren afiyet sistem mensubunun görevinin gereklerine karşıt akıntı geçirmek kanalıyla vazifesini kötüye kullanmasının sebebiyet verdiğine müteallik mukannen ukubet mahkemesi sonucu bulunmadığı sürece kayıtım işlemi uygulanmayacak. Tıbbi iş ve çalışmalar sayesinde idarece ödenen tazminatın ilgilendiren afiyet personeline kayıtım edilmesi; fakat isteyerek görevinin gereklerine karşıt akıntı geçirmek kanalıyla vazifesini kötüye kullandığı mukannen ukubet mahkemesi sonucu ile belirleme edilmesi biçiminde olabilir olabilecek."

"Hekimlerimiz de dünyada benzeşim sıfır ortak güvenceye kavuşmuştur"

Mahkemece hükmedilen tazminatın fakat tamlanan şartların varlığı biçiminde kayıtım edilmesinde, ilgilendiren afiyet mensubunun ayıp payı gözetilerek kayıtım miktarının Kurul çeşidinden belirleneceğini bildiren Koca, Kurul üyelerinin, kayıtım hesabına verdikleri kararları sayesinde mukannen kaza sonucu olmadıkça finansal ve yönetsel yönden mesul tutulamayacağını belirtti.

Bakan Koca, bu mevzuat çerçevesinde özellikle hekimler kazanmak neredeyse hep afiyet personellerinin "malpraktis" baskısı yaşamadan mesleklerini ilmî çerçevede özgürcesine ödeme etme olanağına kavuştuğunu vurgulayarak, "Hekimlerimiz de hakimlerimiz denli korunmuş, dünyada benzeşim sıfır ortak güvenceye kavuşmuştur." görüşünü paylaştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler