USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Magnezyum eksikliği psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir'

Magnezyum içinde ne olduğu itibarıyla ensesi kalın besinlerin tüketimi ve önemini tamlayan Diyetisyen Dilek Sivri magnezyum eksikliğinde karşılaşılan rahatsızlıklar dair uyardı. Sivri başkaca magnezyum eksikliğinin psikolojik rahatsızlıklara da etken olabileceğinin altını çizdi

'Magnezyum eksikliği psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir'
08-11-2021 10:44

Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Arş. Gör. Dilek Sivri, magnezyum içinde ne bulunduğu itibarıyla varlıklı besinlerin tüketiminin önemine değinerek, “Koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı, marul, pırasa vb.), esaslı sebzeler (patates, havuç, kereviz vb.), semiz tohumlar (badem, incelmemiş çekirdeği, kaju vb. ), döşenmemiş baklagiller (soya fasulyesi, bezelye, nohut, fasulye vb.) muz, avakado, kavun kadar meyveler, kusursuz tahıllar (buğday, yulaf, çavdar), bitter çikolata, kinoa, somon, uskumru kadar balıklar ve kaba sular güzel magnezyum kaynaklarıdır. Bu gıdalardan kifayetli oranda tüketiyorsanız magnezyum eksikliği görülme payı düşüktür. Ancak geçer bazısı antibiyotik ilaçlar, yersiz yere geçer hacet söktürücüler, bazısı vakayiname hastalıklar, çok içki tüketimi kadar bazısı faktörler magnezyum eksikliğine neden olabilir” uyarısında bulundu.

“Magnezyum eksikliği psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir”
Sivri, magnezyum protein sentezi, içki şekeri ve içki basıncının düzenlenmesi, mızrap metabolizması, merkezi asap sistemi fonksiyonları gönül edinmek az daha bedenin nice işlevi düşüncesince muktezi bulunan 300'den aşkın değişik enzimi aktive etmiş bulunduğu düşüncesince sağlığın korunmasında nice gösteriş oynadığını söyledi. Sivri, “Magnezyum eksikliği halsizlik, yorgunluk, adale krampları üste bunalım kadar psikolojik rahatsızlıklara da neden olabilmektedir” dedi.

“Mineral seviyelerini arttırmaya müteveccih magnezyum formları”
Magnezyum alımını bırakmak düşüncesince nice insanoğlu magnezyuma yönelmekte bulunduğunu tamlayan Sivri, amma velakin ansızın aşkın magnezyum şekli bulunan olduğundan, hangisinin ihtiyaçlarınıza en akıllıca bulunduğunu aşina edinmek ağır olabileceğine değindi. Doğru magnezyum desteğini seçmenin, bu mineralin seviyelerini artırmaya asistan olabileceğine yer vererek magnezyum formları üzerine ehemmiyetli açıklamalarda bulundu:

Magnezyum sitrat: Bu formdaki magnezyum uzvi yapıda bulunduğu düşüncesince hâlâ havadan emilir. Sitrik hamız bol müşterek müshil olduğundan, magnezyum sitrat magnezyum seviyelerini arttırmak ve kabızlığı otama geçirmek düşüncesince kullanılabilir. Ayrıca spor sonra kasların onarılması, migren, menstruasyon devri ağrıları düşüncesince de kullanılabilir.

Magnezyum oksit: Bu biçim magnezyum eksikliklerini tekabül etmek yahut otama geçirmek düşüncesince kullanılmaz, zira dirim bilimsel yararlanımı düşüktür. Hazımsızlık, işkembe ekşimesi, reflü ve ölme kadar hazım sistemi semptomlarının endamsız devamlı rahatlaması düşüncesince hâlâ kesif kullanılırken migreni otama geçirmek ve tekabül etmek düşüncesince de kullanılabilir.

Magnezyum klorür: Bu biçim kolaylık emilir. Kabızlık, işkembe ekşimesi kadar hazım sistemi semptomlarını dökmek ve bağan magnezyum seviyelerini bırakmak düşüncesince kullanılabilir.

Magnezyum lakta: Bu formun hazım sistemi üstünde hâlâ az menfi tesiri vardır. Diğer magnezyum formlarını tolere edemeyen yahut şişman dozlarda magnezyum desteği alması müstelzim fertler düşüncesince akıllıca müşterek biçim olabilir.

Magnezyum malat: Kolayca emilir, başka formlara nazaran hâlâ az mühil etkilidir. Fibromiyalji, adale ağrıları, vakayiname rahatsızlık durumlarında kullanılabilir.

Magnezyum taurat: Bu biçim efdal içki şekeri ve tansiyonu ayarlamak düşüncesince kullanılabilir.

Magnezyum L-treonat: Depresyon ve akıl kaybı kadar asap sistemi bozukluklarının tedavisine asistan olup akıl sağlığını destekleyebilir.

Magnezyum sülfat: Genellikle epsom tuzu kendisine bildik bu biçim dudak eliyle alınmayıp ruhsal gerilim ve dert bulunan kasları otama geçirmek düşüncesince kullanılabilir.

Magnezyum glisinat: Depresyon, bulut ve hab bozukluklarını otama geçirmek düşüncesince kullanılabilir.

Magnezyum orotat: Bu biçim kolaylık emilir ve başka formların tipik niteliği bulunan çelimli müshil etkilerine erbap değildir bu nedenle, sporcular ortada popülerdir, başkaca önsezi ve içki damarı dokularında erke üretimini iyileştirerek önsezi sağlığını destekleyebilir.

Yukarıda bahsedilen magnezyum formları işkembe ekşimesi, reflü, ölme ve başka hastalıkları hafifletmeye asistan olabileceğini tamlayan Sivri, “Bu desteklerin doktorunuz çeşidinden yönlendirilmedikçe alınmaması önerilir. Ayrıca magnezyum eksikliğini magnezyum içeren gıdalardan istikbal yapmak başka gıda öğelerinden müstefit gelişmek açısından önemlidir. Kan magnezyum seviyeleri düşükse bu eksikliği kazanmak düşüncesince hekim çeşidinden tavsiye edilen magnezyum formu alınmalıdır” açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler