USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kurban keserken sakatlıklara dikkat

Kurban Bayramı'nda yaşanmış olan yaralanmalara bağlı mütekellim İstanbul Tıp Fakültesi Travma ve Acil Cerrahi Servisi'nden Doç. Dr. Ali Fuat Kaan Gök, “Bayramda acillerde kesafet artıyor. Her seferinde bu aha eli uz sıfır şahısların çıkarlarını yaradıklarına tanık oluyor

Kurban keserken sakatlıklara dikkat
08-07-2022 11:04

Kurban Bayramı'nda yurttaşlar ibadetlerini gerçekleştirirken birtakımı devir kurbanlarını kendileri kesin girişiminde bulunuyor. Bu gestalt birlikte türlü yaralanmalar getirirken, uzmanlar kurban kesin işinin profesyonellere bırakılması icap ettiğini belirtti.

İstanbul Üniversitesi-İstanbul Tıp Fakültesi Travma ve Acil Cerrahi Servisi'nden Öğretim Üyesi, Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ali Fuat Kaan Gök, yaşanabilecek yaralanma durumlarında bugün kaybetmeden afiyet kuruluşlarına gidilmesi gerektiğine dikkat çekti. Doç. Dr. Gök, yaraların derinliği, meydana geldiği semt ve oluşabilecek müşterek enfeksiyonun örgen kayıpları, birtakımı devir ölüme derece revan neticeleri olabileceğine aksan yaparak vatandaşları uyardı.

“Organ yitirilmesine derece revan teessürat olabilir”

Kurbanlıklarını öz boğazlamak talip vatandaşların ağırbaşlı yaralanmalarla gönül rahatlığı kaşıya kalabildiğini özetleyen Doç. Dr. Ali Fuat Kaan Gök, “Bayram esnasında kurban kesilirken stoper aletler kullanılıyor. Her seferinde bu aha eli uz sıfır şahısların menfaatlerini yaradıklarına Kurban Bayramı'nda tanık oluyoruz. Özellikle kurban kesimi yada parçalanması esnasında bu stoper aletlerde en baş döndürücü gördüğümüz obje el ve kollardaki yaralanmalar. Bunlarda örgen yitirilmesine revan problemlere derece teessürat olabilir. Özellikle kurban kesimi ve sonrasında bölme işlemi esnasında geçer not stoper aletlere ilişkin ellerde, kollarda, bacaklarda ağırbaşlı yaralanmalar oluşabiliyor. Bunların birileri ekstremite kısaca organların yitirilmesine derece gidebiliyor, birileri da geç çağda sürekli sakatlıklara defa açabiliyor" dedi.

“Her işi ustasına bırakmakta kâr var”

Kurban kesimi esnasında yaşanmış bulunan durumların vatandaşların bütün yaşamlarını etkileyecek sorunlara defa açabileceğine aksan karşılayıcı ve işin ustasına bırakılması gerekliliğini anlatım fail Doç. Dr. Gök, “Ellerde parmaklarımızı, kolumuzu, elimizi cereyan ettirmeye hadim tendon dediğimiz binalar var. Bunların kesilmesi henüz sonradan tamirat edilse fark problemlere, sakatlıklara defa açabiliyor, bunlara baş döndürücü dikkat geçirmek gerekir. Bir de kurbanlıkların, kocabaş hayvanların oluşturduğu travmalar var. Mesela müşterek hayvanı müşterek yerden müşterek yere götürürken parmağınıza ipi sararsanız kopartabiliyor yada kaçmakta bulunan hayvanı kovalarken bambaşka müşterek anahtar çarpabilir. Hayvanın boynuzları sizi yaralayabilir. Bunlara baş döndürücü dikkat geçirmek lazım. Bizim hastanelerdeki yoğunluğumuz sefa dönemlerinde başta Kurban Bayramı'nda artmakta. Her işi ustasına bırakmakta kâr var, çabuk yazar öz kendimize müşterek obje yapmayalım. Bu işi bilici biri bu aha eli uz bulunan biri gelsin yapsın, sonradan üzüleceğimiz hadisat olabiliyor. Kanamalar ağırbaşlı problemler, travmaya ilişkin ölümlerin en kalın nedeni kanamaya ilişkin olabiliyor” niteleyerek konuştu.

“Bayramda acillerde çokluk artıyor”

Vatandaşların kurban kesimi esnasında oluşan sakatlıklara gönül rahatlığı turnike uygulamalarında olduğunu özetleyen Doç. Dr. Gök, birtakımı devir uygulamanın hata yapıldığını söyledi.

Gök, hata turnike uygulamasının kanamayı henüz baş döndürücü artırabileceğine dikkat çekerken şöyleki konuştu:

“Mutlaka vurulan içtima dair kanamanın durduğunu görene derece eğlemek gerekir. Bunu yaptıktan sonradan da hızlıca müşterek hastaneye müşterek acile başvurmalarında baş döndürücü şişman kâr var. Kendi kendilerine çözülebilecek müşterek iş olmayabilir. Ana atar damalarda yada şişman açık toplardamarlarda yaralanmalar olabilir. Bu kanamalara ilişkin akıbet raddede hastaneye gelindiğinde bazı bazı hastanelerde de meydana getirecek dayanıklı müşterek obje olmayabiliyor. Kurbanlıkların kendileri mikrop taşıyabiliyorlar, dışkıları, idrarları mevcut bunların bütünü tetanosa meyil oluşturuyor. Kirli çıban niteleyerek fehva ettiğimiz enfeksiyona baş döndürücü yaralar bunlara aklık ve eskiden erken dahil edilmezse, akıllıca otama uygulanmazsa baş döndürücü ağırbaşlı sepsis dediğimiz kana mikrop karışmasına defa açabilen problemlerle sonuçlanabilir. Bayramda acillerde çokluk artıyor, ehemmiyetli bulunan acile düşmemek, acile düşmemek düşüncesince işi ehline bıraksınlar bir, ikincisi de yolculukları esnasında kesinlikle üslup geliş kurallarına dikkat etsinler. Özellikle öz araçlarıyla yolculuk fail vatandaşlarımız düşüncesince de titiz olmalarında kâr var. Trafik kazaları en baş döndürücü dirilik yitirilmesine sebep bulunan travmaların başlangıcında gelmekte. Özellikle hem sürücüye hem öbür araçtaki yolculara ağırbaşlı sorunlar çıkartabiliyor. Sakatlıklardan ölüme derece vasıl sorunlar olabiliyor onun düşüncesince başta üslup geliş kurallarına uyulması, ezgi gelişlerde çabuk etmeyip maksimum dikkat edilmesi, efdal hızdan kaçınılmasını öneriyoruz.”

Hasibe Karadağ - Emre Baba
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler