USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Kurban Bayramı'nda dört yapraklı yonca modeliyle beslenin'

Kurban Bayramı'nda günce 5 köfte yahut 12-15 zerre kuşbaşı etten şimdi aşkın tüketilmemesini başvuru fail Dyt. Ceren Kaplan, “Kırmızı et, dobra nitelik indinde hayvanca protein olup, demir, çinko, magnezyum, fosfor mineralleri ve B1, B6, B12 ve A vitaminleri ile beraberce faziletk?

'Kurban Bayramı'nda dört yapraklı yonca modeliyle beslenin'
06-07-2022 10:05

Medipol Üniversitesi Bahçelievler Hastanesi'nden Diyetisyen Ceren Kaplan, Kurban Bayramı'nda kalan et ve hoş tüketimine bağlı bilgiler verdi. Dyt. Ceren Kaplan, riziko grubunda arazi düzlük bireylerin Kurban Bayramı'nda fazladan nazarıitibar etmesi icap ettiğini belirterek, “Yılda müşterek defa olan, enli sofraların kurulduğu, mutlulukların paylaşılmış bulunduğu müşterek Kurban Bayramı'na hâlâ mevrut bulunuyoruz. Her ne derece sevdiklerinizle birlikteyken kalorileri değil, anılarınızı sayın desek de dengeyi tutturabilmek fiziki ve ruhiyat sağlığımız düşüncesince belirleyici müşterek faktördür. Bayram süresince kalan et ve hoş tüketimi dimdik insanları de etkileyebilmekle beraberce başta kalp-damar hastaları, hipertansiyon hastaları, şeker rahatsızlığı hastaları, böbrek hastaları üzere süreğen rahatsızlığa ehil insanları ve yaşlılar, dallar üzere efdal riziko grubunda bulunan fertleri hâlâ baş döndürücü etkilemektedir. Bu nedenle dimdik tagaddi ilkelerinden şaşmayıp akla yatkın zamanda, akla yatkın miktarda, akla yatkın koşullarda ve akla yatkın örüntülerde beslenmeye nazarıitibar edilmelidir” niteleyerek konuştu.

"Etleri dondurucuda iri değil ıvır zıvır parçalarla saklayın"
Kurban etinin hazırlanması hususunda da nice faktörün cezaevi uğrunda bulundurulmasını kail Dyt. Ceren Kaplan, şu halde bitmeme etti: "Veteriner kontrolü altında sıfır ve akla yatkın koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan salmonella, tenya, şarbon, verem üzere rahatsızlıkların sirayet ihtimali yüksektir. Bu nedenle zooloji akla yatkın şartlarda, akla yatkın şekillerde kesilmelidir. Eti hazırlarken geçer kesin tahtalarında bambaşka müşterek doğrama işlemi yapılmamalı, jale göveri ve meyveler bambaşka müşterek tahtada doğranmalıdır. Derin dondurucuya atılacak bulunan etler iri parçalar halinde değil de, kuşbaşı, kıyma üzere ıvır zıvır ve biricik pişirimlik parçalara ayrılıp, soğutucu poşetlerine koyulup nakıs 18 derecede saklanmalıdır. Etler pişirilmek düşüncesince dip dondurucudan çıkartıldığında ise banko güneşin altında çözdürülmemeli, buzdolabında çözdürülmeli, çözdürülen etler çelimsiz müddet içinde pişirilmeli ve tekrar dondurucuya atılmamalıdır."

"Eti tün ezanı değil nısfınnehar tüketin"
Dyt. Kaplan, günce 5 köfteden müşterek tomar et tüketilmemesi icap ettiğini belirterek, şu detayları verdi: "Kırmızı et, dobra nitelik müşterek hayvani protein olup, demir, çinko, magnezyum, fosfor mineralleri ve B1, B6, B12 ve A vitamini açısından varlıklı müşterek içeriğe ehil olmakla beraberce efdal oranda meşbu yağ içermektedir. Faydalarının indinde etken olabildiği zararlar da düşünülüp günce 5 köfte yahut 12-15 zerre kuşbaşı etten hâlâ müşterek tomar tüketilmemelidir. Özellikle sakatatlar meşbu yağ ve kolesterin anlamında hâlâ zenginlerdir. Tüketim miktarlarına fazladan nazarıitibar edilmeli, his ve kolesterin hastası eşhas kabilinden tüketilmemelidir. Etin öz yağ içinde ne bulunduğu efdal bulunduğu düşüncesince pişirilirken fazladan yağ eklenmemeli ve kızartma, sızgıt üzere dokuncalı pişirme şekillerinden ırak durulup, ızgarada pişirme, haşlama, fırınlama üzere dimdik pişirme şekilleri yeğleme edilmelidir. Izgarada pişirme yöntemi uygulanırken etler ateşe baş döndürücü DOĞRU olmamalı ve kömürleşecek derece kızartılmaması gerekmektedir. Bu gidişat hem vitamin, mineral kayıplarına etken olabilmekte aynı zamanda dokunmabana riski taşımaktadır. Sindirim sorunu yaşanmaması düşüncesince et grubu hem kişinin hem metabolizmanın hâlâ çalışkan bulunduğu nısfınnehar saatlerinde tüketilmeli, tün ezanı öğününde sindirimi hâlâ emeksiz ve hâlâ belli belirsiz bulunan göveri yiyecekleri yeğleme edilmelidir."

"Sebze, yeşillik ve su tüketimini artırın"
Kurban etinin indinde yeşillik ve göveri tüketiminin ilerletilmesini kaynak fail Dyt. Kaplan, “Kırmızı ette gani oranda bulunan olan demirin vücutta hâlâ çalışkan müşterek halde kullanılması düşüncesince indinde behemehâl limonlu, gani yeşillikli salata yahut zeytinyağlı göveri yemeği tüketilmelidir. Tabakta etle birlikte, motorin grubu, meyve-sebze grubu, hububat grubu gıdaları de bulunmalı ve dört yapraklı yonca modeli tamamlanmalıdır. Bu sayede hem beslenmede gam sağlanmış olacak aynı zamanda besinlerin yararı artacaktır. Etin indinde makarna, pilav adına ebebulguru pilavı, yağız pirinç; gazlı, asitli içecekler adına yoğurt, ayran, cacık tüketilmelidir. Tatlı tüketiminde aşırıya kaçılmamalı, ağırbaşlı ve şerbetli tatlılar adına sağımlı tatlılar ve meyveler; asitli, yiyintili içecekler adına bariz limonlu çayları ve nebat çayları yeğleme edilmelidir. Eğer şerbetli hoş gitmek isteniyorsa şetaret süresince toplamda 3-4 dilimi geçmeyecek şekilde, tarih ortası saatlerinde tüketilmelidir. Börek, sarma, biber dolması üzere besinler gitmek istenirse tarih ortası yemeğinde, 1 porsiyonu aşmayacak şekilde, indinde yoğurt, katık yahut zayıf salata olacak halde tüketilmelidir” ifadelerini kullandı.

"Et kesildikten sonradan buzdolabında 1-2 çağ bekletildikten sonradan dimdik pişirme yöntemleriyle pişirilip anca tüketilmelidir"
Dyt. Ceren Kaplan, bayramda su tüketimi ve egzersizin önemine ayraç ederek, açıklamalarını şu halde sürdürdü: "Gün içinde müşterek tomar oranda içilen çay, kahvehane üzere içecekler vücuttan gereğinden müşterek tomar su uzaklaştırılmasına etken olabilir, bu nedenle günce 2,5-3 litre su tüketilmelidir. Gün içinde yenilenleri dengelemek düşüncesince tün ezanı yemeğinden 45-60 çağ sonradan 30-45 dakikalık tempolu seyir yapılmalıdır. Bayramda doğranan hayvanın hitit genel anlamda bekleme yapılmadan biraz sayaç içinde pişirilerek tüketilir. Oysa toy maktu ette oluşan ahiret yolculuğu sertliği, etin hem hâlâ mütekait pişmesine aynı zamanda hâlâ mütekait sindirilmesine etken olur. Özellikle rastgele müşterek işkembe rahatsızlığı bulunan insanlarda hazım problemleri hâlâ kupkuru namına görülür. Bu nedenle et kesildikten sonradan buzdolabında 1- 2 çağ bekletildikten sonradan dimdik pişirme yöntemleriyle pişirilip anca tüketilmelidir".

"Bayram kilolarından 3 günce detoks ile kurtulun"
Bayramda et ve tatlıyı müşterek tomar kaçıranlar düşüncesince Dyt. Ceren Kaplan, hemen sonra uygulanabilecek 3 günce detoksu şu halde açıkladı: "Kahvaltıda 5-6 nüsha çilek yahut 10- 12 nüsha frambuaz, 1 iptal hoş kaşığı chia tohumu tüketilmeli. Ara kez namına 1 fincan süzgeç kahve, 1 hoş kaşığı dargın sıkım çörekotu antagonist ve 2 nüsha koz yenilmeli. Öğlen tercihinde de 6-8 kemirmek kaşığı susuz zeytinyağlı göveri yemeği ve 1 edepli tike yağız atlatmak tüketilmeli. Yine açıklık öğünde 1 fincan ananaslı yeşil çay, 2-3 nüsha mobilyasız sarıerik yahut mobilyasız erik yeğleme edilmeli. Akşam ise fırınlı ham indinde nane, pulbiber, zerdeçal, baş döndürücü az karabiber munzam 1 ıvır zıvır kase yoğurt tüketilmelidir. Bu tagaddi programı rastgele müşterek süreğen rahatsızlığı yok dimdik eşhas içindir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler