USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kronik teneffüs yolu hastalarına telkih uyarısı

Prof. Dr. Şule Akçay, "Kronik teneffüs yolu rahatsızlığı mevcut kişilerin, grip, Kovid-19 ve RSV'ye yakalanmaları, teneffüs yetmezliği ve koyu iş yatışlarına, ayrıca ölümlere güçlü illet olabilir." dedi.

Kronik teneffüs yolu hastalarına telkih uyarısı
13-12-2022 12:08
Ankara

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şule Akçay, süreğen teneffüs yolu rahatsızlığı bulunanlarda grip ve Kovid-19'a senkronik yakalanmanın, akciğer tutulumunu tetikleyebileceğini, bu insanların grip aşısını ve Kovid-19 anımsatma dozunu yaptırması icap ettiğini bildirdi.

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Şule Akçay, AA muhabirine, süreğen teneffüs yolu hastalarının için karşıya kalmış olduğu risklere bağlı açıklamalarda bulundu.

Akciğer hastalıklarının ilkin şita aylarında atakla seyrettiğini tamlayan Akçay, esrar kullanması ve sigara dumanına verilen kalmanın da hastalığın yürüyüşlerinde ehemmiyetli aktif fiil bulunduğunu bildirdi.

Kovid-19 salgını dönemindeki esirgeyici önlemler ve farkındalık yardımıyla grip ve RSV kabilinden ast teneffüs yolu hastalıklarının azaldığını kaydeden Akçay, "Aşılarla baş başa de salgının seyri hafifledi, Kovid-19 akciğeri hâlâ az meblağ oldu. Özellikle salgının tesirini azaltması ve peçe kullanımının gevşemesinden buyana bu sene grip ve antipatik algınlığına benzeşim şikayetlere hastalık bulunan RSV (Respiratuar Sinsisyal Virüs) ile esasen yoğunlaştırılmış karşılaşır bir duruma gelindi." dedi.

Akciğer tutulumunu tetikleyebilir

Bu ay içre Kovid-19 ve grip sıklığının artmasının öngörüldüğünü tamlayan Akçay, ilkin ayrımsız insanda senkronik gelişigüzel dü virüsün de görülme ihtimalinin ilkin KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) astım ve akciğer kanseri hastalıklarının seyrini ağırlaştırabileceği uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Akçay, şunları kaydetti:

"Bu virüsler, bahis konusu kişilerde ağırbaşlı ilerleyen zatürreye defa açabilir. Kronik teneffüs yolu rahatsızlığı mevcut kişilerin, grip ve RSV'ye yakalanmaları, teneffüs yetmezliği ve dip hizmet yatışlarına, ayrıca ölümlere üstelik hastalık olabilir. Bu kişilerde senkronik adına ayrımlı virüslerin görülmesi, ilkin akciğerlerde tutulumu tetikleyebilir.

KOAH, muafiyet sistemi yada böbrek yetmezliği, faziletkâr tansiyon, diyabet, akciğer kanseri hastalarının aralarında bulunmuş olduğu süreğen rahatsızlığı olanlar, bu zamanda hazırlık kurallarına nazarıitibar göstermeli. Özellikle bağlı ortamlarda peçe kullanımına bitmeme edilmeli, el hijyeni boşlama edilmemeli. Bunun yanı esna salname meydana getirilen grip aşıları bu mevsimde yaptırılmalı. Ayrıca, sonuç geçerli Kovid-19 aşısının üstünden 6 ay geçenler de anımsatma dozunu kesinlikle yaptırmalı."

"38,5'in üstündeki alevde hekime çabuk başvurulmalı"

Akçay, öksürük, balgam, soluk darlığı, koku alma organı akıntısı, geçit ağrısı, acı ile yayılmış adale ve gövde ağrısı yerinde en andıran esenlik kuruluşuna gidilmesi icap ettiğini belirtti.

Bulgular içre faziletkâr coşkun aşırı ciddi olduğuna dikkati çekici Akçay, 38,5'in üstündeki gövde sıcaklığı yerinde çabuk hekime başvurulmasını gerektirdiğini bildiren Akçay, "Eğer bu belirtiler yok ise ancak gücenme hissediliyorsa da dumana verilen kalmaktan kaçınılmalı, yassı havalandırılmalı, aşırı hareketli bulunan bağlı ortamlarda peçe takılmalı, başkaları su ve sabunla çağ içre yıkanmalı." tavsiyesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler