USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Kronik ağrı sendromu psikolojinizi de etkileyebilir'

Vücudun uyaran sinyali bulunan ağrının 3 aydan etraflıca sürmesi biçiminde kronikleştiğini tamlayan Prof. Dr. Haci Ahmet Alıcı, “Kronik ağrıda hemen ağrı yoktur. İyileşme namına umudunu kaybetmiş, çaresiz, huzursuz, sabrı ve direnç gücü tükenmiş, ağrı için kendine saf

'Kronik ağrı sendromu psikolojinizi de etkileyebilir'
18-02-2022 12:57

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Algoloji Polikliniği'nden Prof. Dr. Haci Ahmet Alıcı, süreğen ağrıların tedavisine bağlı ehemmiyetli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Alıcı, ağrının münebbih beraberinde belirgi bulunduğunu belirterek, “İster başlangıç ağrısı olsun lazım ana rahmi ağrısı isterse vücudumuzun ayrıksı yerinden meydana gelen ağrılar olsun biz yaşamın rastgele beraberinde zamanında behemehâl ağrı çekeriz. Ağrı tefriş etmek insanoğlunun doğasında vardır. Aslında ağrı münebbih beraberinde bulgudur. Vücudumuzda beraberinde şeylerin kusur gittiğini yayınlayan beraberinde sinyaldir. Yani ağrı bizim dostumuzdur. Bizi derman araştırmak üzere doktora yönlendirir. Biz ağrıyı esas yahut belki beraberinde nesiç hasarıyla ilgilendiren insanoğlunun geçmişteki topu topu deneyimlerini de havi körpe sıfır duyusal ve birey beraberinde birikim şekilde tanımlıyoruz. Ağrılarımızın bir fazla fazla geçicidir. Ağrıya faktör bulunan rahatsızlığı çözdüğümüz devir ağrı kendinden yahut ağrı stoper kullandığımızda yahut ayrışık davranışlarla makbul not ve beraberinde hâlâ başlamaz. Biz bu cins ağrıyı iveğen ağrı şekilde adlandırıyoruz. Aynı ağrı geçmez bitmeme ederse yahut tekrarlarsa ve bitmeme süresi 3 ay üzere beraberinde süreyi geçerse ağrının kronikleşmesinden bahsederiz” dedi.

“Kronik ağrı başlangıç döndürücü boyutlu beraberinde sendromdur”

Kronik ağrının 3-6 aydan hâlâ etraflıca idame eden ve etraflıca periyodik otama gerektiren, insana hususi ve başlangıç döndürücü boyutlu yaşantısı olan, duyusal, duygusal, davranışsal ve kognitif bileşenleri içeren ağrı şekilde tanımlandığına dikkati çekici Prof. Dr. Alıcı, “Ağrının başlamasından sonraları bitmeme fail kronikleşme sürecinde ağrının koruyan münebbih sınırlayıcı tesiri beraberinde yere kadardır. Kronikleşme sürecinde ağrı tedavisi düşüncesince isim şişman beraberinde umutla çareler arar. Bireysel çabalar gösterir. Bu çabalar ve çareler arayışında ağrının geçeceğine müteallik beraberinde düş vardır. Umudun ve ferdî gayretlerin tükendiği yerde ağrı kronikleşmeye adım atmıştır artık. Akut ağrı zamanında tehdide çabuk beraberinde biçimde reaksiyon vermemizi sağlayıcı endişe tarzı ile bulunan ferdin psikolojisi, ağrının bitmeme etmesi kararında süreğen ağrının ruh ilmi bileşeni bulunan depresyona döner. Artık ağrının başlangıç döndürücü boyutlu, başlangıç döndürücü disiplinli beraberinde biçimde incelenip otama edilmesini gerektiren, ağrının çivi başına beraberinde maraz şekilde benimseme edilmiş bulunduğu benek bulunan süreğen ağrı hastalığı/sendromu ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla süreğen ağrı bundan sonraları beraberinde belirgi şekilde karşımıza çıkmaz. Artık başlangıç döndürücü boyutlu beraberinde sendromdur. Kronik ağrıda hoppadak ağrı yoktur. Birlikte ağrıyı etraflıca müddet muammer ve salah yerine umutlarını kaybetmiş, çaresiz, huzursuz, sabrı ve direniş gücü tükenmiş, ağrı kendince kendine başmaklık tecrübeler edinmiş özetle duygusal, psikolojik, fiziki ve ruhiyat şekilde müteessir beraberinde pestil bulunur artık. Bu sebeple ağrı tedavisinin sansasyonel ve kalburüstü olması düşüncesince hâlâ kompleks beraberinde izlence halinde yürütülmesi gerekir” halinde konuştu.

“Psikiyatrik belirtileri artırabilir”

Prof. Dr. Alıcı, süreğen ağrıda hastaların fiziki ve ruh ilmi şekilde stresli ve daim kırgınlık hissettiğini tabir ederek, “Bu gidiş hastada ve sevdiklerinde hınç ve fon kırıklığına sefer açabilir. Tedavide süreğen ağrının fiziki boyutları düşünülürken, ağrınızın tetiklenmesinin ve şiddetinin azaltılması düşüncesince psikoterapi açısından da ağrının zihnî ve birey taraflarını yönetmemiz gerekir. Böyle beraberinde halde süreğen ağrı, beraberinde belirgi olmaktan çıkıp bundan sonraları beraberinde sendrom biçimine gelmiştir ve psikiyatrik gösterge eşiyle bulunan evliliği ince fazladır. Karşımıza somatoform yahut depresif bozukluğun beraberinde belirtisi şekilde çıkabileceği üzere ara sıra de fiziki beraberinde bozuk para şekilde insanın ruhiyat dünyasında bozulmalara sefer açabilmektedir. İnsanların büyüdükleri camianın toplumsal ve kültürel özelliklerine ve ferdin yabanlık özelliklerine çocukluktaki yaşamış bulunduğu bastırılmış boşlama edilmişlik özelliklerine gereğince ağrının ruh ilmi algılanması değişebilir. Dolayısıyla süreğen ağrı ile başlangıç başa bulunan ruh ilmi rahatsızlıklarımız depresyon, hab bozuklukları, anksiyete bozuklukları, psikojenik ağrı bozukluğu, somatik sıkıntı bozukluğu, konversiyon bozukluğu ve temaruz/yapay bozuk para halinde ortaya çıkabilir” sanarak konuştu.

“Tedavide multidisipliner yaklaşım şart”

Kronik ağrılı hastaya otama yaklaşımının kesinlikle olması icap ettiğini Prof. Dr. Alıcı, şöyleki açıkladı: “Kronik ağrılı hastanın tanılama ve değerlendirmesinde bulunduğu üzere tedavisine de rastgele devir kalburüstü ölçün şekilde benimseme edilen multidisipliner beraberinde biçimde yaklaşılmalıdır. Koordineli beraberinde yaklaşımla, çoklu tedavileri içeren şümullü ıslah hizmeti düzlük süreğen ağrılı hastalarda, multidispliner yaklaşımın faydası ilmî şekilde kanıtlanmıştır. Bu kalburüstü ölçün yaklaşımda süreğen ağrıya haremlik fail ruh ilmi etmenler behemehâl cezaevi uğrunda bulundurulmalıdır. Ağrı uzmanı çeşidinden süreğen ağrının değerlendirilmesi ve teşhisi konduktan sonraları ağrı fiziki şekilde otama edilirken ayrımsız sürede ruh ilmi etmenlerin de otama edilmesi düşüncesince pestil behemehâl psikoterapi düşüncesince yönlendirilmelidir. Psikoterapi, süreğen ağrı düşüncesince sunulan farmakolojik otama ve girişimsel işlemle başlangıç başa ayrımsız anda yapılmalıdır. Burada ağrı düşüncesince verilecek ilaçlar aşama tedavisi ile uygulanmalıdır. İlk evvel aspirin, naproksen ve ibuprofen üzere opioid sıfır ilaçlar hâlâ sonraları çelim derecelerine gereğince morfin benzeşim ilaçları kullanılmalıdır. Hastaların beklentisi cezaevi önüne alınmalıdır. Ancak bu ümit ağrının ağız ağıza ortadan kaldırılması olmasa fark azaltılması, fiziki işlevselliğin düzeltilmesi, kalp gidiş ve hab bozukluklarının düzenlenmesi, çalışkan başa çıkacak becerilerinin geliştirilmesi ve işe art dönüşü içerir.”

“Aile bireyleri de tedaviye karışma edilmeli”

Prof. Dr. Alıcı, en ehemmiyetli esas yaklaşımın hastanın ağrısını arama edebileceği gerçeğini bildirmek bulunduğunu belirterek, “Psikoterapist çeşidinden hastaya bilişsel-davranışçı tedaviye er devirde başlanılmalıdır. Uygulanabilecek tedaviler, takım terapisi, psikososyal otama şekilleri ve davranışsal metodlar ve ayrışık psikotrop ilaçlardır. Bilişsel-davranışsal terapide menfi fikriyat ve meyusiyet ortadan kaldırılır ve başa çıkacak teknikleri öğretilir. Davranışsal yöntemlerde hastalara diyafram solunumu, progresif adale gevşetme, otojenik gevşeme, gösterici fon ika ve düşünceyle relaks üzere ayrışık relaks stratejileri öğretilir. Ağrı ile ilgilendiren birey semptomlar bilişsel-davranışçı takım terapisi ile hastaların kuma birtakım problemleri çözülebilir. Kronik ağrı familya fertlerinin hepsini etkilediğinden otama programına karışma edilmelidir. Psikososyal otama şekilleri hastanın toplumsal ortamının düzenlenmesi, toplumsal dayanak noktası grupları oluşturulması, stres ile başlangıç ika yollarının gösterilmesi, düşkü terapileri, ağrı üstüne pestil eğitimi ve antrenman tedavisidir. Kronik ağrı tedavisinde psikotrop ilaçlardan antidepresanlar santralci ve nöropatik ağrının ayrı ayrı tiplerinde çalışan olabilirler. 6-8 haftalık tedaviye karşın cevap alınamadığında arttırma tılsım kıymetlendirmek mukteza olabilir. Pregabalin ve gabapentin üzere antikonvulzanlar da ağrı stoper tesirleri dolayısıyla kullanılabilirler. Sonuç olarak; süreğen ağrı tedavisinde multidisipliner otama yaklaşımı ile hâlâ evvel tedaviye mukavemetli benimseme edilen hastaların fark averaj şekilde yarıya yaklaşan kısmında ehemmiyetli düzelmeler ortaya çıkartılabilmektedir. Multidisipliner otama kadrosu içre algolog, psikiyatrist, psikolog, nörolog, hikmet otama uzmanı ve mukteza hallerde ilgilendiren öbür bilgelik alanlarından uzmanlar bulunmalıdır. Psikiyatrist ve psikoloğun tedaviye alınması ve hastanın ruh ilmi durumunun tespiti; otama maliyetlerini, süresini, başarısını ve hastanın ve hastanın ailesinin hayat standardını arttırıcı etki yapabilmektedir” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler