USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Kovid-19'un kahramanları' salgınla mücadelede güzeşte 2 yılı anlattı

Van'da Kovid-19 salgınının ortaya çıkmış olduğu evvel günden buyana hastaların sağlığına ulaşması düşüncesince fariza yapan, birtakım emek dostlarını da salgın zımnında kaybeden doktorlar, yaşadıkları güçlü süreçlere karşın mücadeleyi sürdürüyor.

'Kovid-19'un kahramanları' salgınla mücadelede güzeşte 2 yılı anlattı
14-03-2022 12:55
Van

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Ümit Haluk İliklerden, Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ali İrfan Baran ile İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yunus Demirkol, 2 salname salgın sürecinde yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Başhekim İliklerden, salgın devrinde hastaların tedavisine müteveccih çalışmaların yanında takım eksiğinin giderilmesi düşüncesince de efor gösterdiklerini söyledi.

İlk senelerde sayrılarevi bünyesindeki atölyelerde Kovid-19'a huzur cerrahi göğüslük kumaşından maske, beniz himaye siperi, kabinli sedye, mostra kabul etme ve entübasyon kabini üretildiğini tamlayan İliklerden, "Kovid-19 salgının görüldüğü vakitlerde keyif personelleri da yükümlülük yaşadı. Hastane kendisine ilkin personelimizi eğittik. Pandemi servislerini ve dip bakım ünitelerini düzenledik. İlaç stokuyla ilişik icraat yaptık. Hem keyif çalışanlarımızı salgından korumaya bununla beraber hastalarımıza elan konforlu müşterek fariza vermeye çalıştık." niteleyerek konuştu.

Bölgede "plazmaferez tedavisi"ni ilkin özne hastanelerden bir tanesi olduklarını, Kovid-19 PCR laboratuvarını kurarak bu dayanıklı emek harcamaları çevredeki hastanelere de sunduklarını özetleyen İliklerden, Kovid-19 tedavisi gören hastaları yakınlarıyla görüntülü görüştürdüklerini, deneyimlerinden yola çıkarak "Covid-19'a Güncel Yaklaşım" kitabını çıkardıklarını söyledi.

"Sağlık çalışanlarımızı ve yakınlarını kaybettik"

Kovid-19 salgınıyla mücadelede ön safta toprak meydan keyif personellerinin 2 senedir canları pahasına şahısların sağlığına ulaşması düşüncesince uğraş verdiğini vurgulayan İliklerden, bu uğraş esnasında sayrılarevi başöğretmen yardımcısı Mehmet Veysi Göz ve bacı hasret Şahin'i kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını anlattı.

Çok çetince anlara şehadet ettiklerini dile getiren İliklerden, şöyleki konuştu:

"Uzun, zahmetli ve can sıkıcı anlamış olur yaşadık. İyileştirdiğimiz, taburcu ettiğimiz hastalar düşüncesince aşırı sevindik, alkışlarla evlerine uğurladık. Salgının maça meydana getirdiği senelerde levent boylu müddet hastanede kalmamız gerekti. Birçok personel aylarca evlerine gidemedi. Rektörlüğümüz kabilinden mektepli yurtları tahsis edildi. Ailelerimizi bu biçimde virüsten korumaya çalıştık. Geriye dönerek baktıkça o günlerin hüznünü yaşıyoruz. Aşının tesiri ve Kovid-19'un varyantlaşmasıyla elan şen müşterek sürecin içerisine girdik. Bu süreçte sayrılarevi kendisine üstümüze sakıt rolü yaptığımıza inanıyorum."

"Aşılar sebebiyle kayıplarımız azaldı"

Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ali İrfan Baran ise salgın ortamında keyif personelleri kendisine aşırı dip ve stresli müşterek proses yaşadıklarını söyledi.

Bu süreçte nice keyif mensubunun salgına yakalanarak hayatının yitirdiğini anımsatan Baran, şunları kaydetti:

"Kovid-19 hastalarının dem alamama hali bizi aşırı üzüyordu. Hastaların gözümüzün uğrunda kötüleşmesi, dinç hastalardaki zayiat bizi aşırı etkiledi. Aşılar sebebiyle kayıplarımız azaldı. Gece çağ hastaların sağlığına ulaşması düşüncesince uğraş verdik. Van'da salgının maça meydana getirdiği vakitlerde bedeniyle ve ruhen aşırı yorulduk. Enfeksiyonu ailelerimize bulaştırmamak düşüncesince onlardan ayrı berhayat olmak durumunda kaldık. Kovid-19 salgının biran ilkin bitmesini dilek ediyorum. Bunun düşüncesince kurallara uymamız gerekiyor."

"Kovid-19'a huzur en ön safta uğraş ediyoruz"

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yunus Demirkol da sağlıkçıların gün ortamında maşer sağlığı düşüncesince daim ön safta uğraş verdiğini vurguladı.

Osmanlı saray hekimi Mustafa Behçet'in önerisiyle ilkin tababet mektebinin 14 Mart 1827'de Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla açıldığını özetleyen Demirkol, şöyleki konuştu:

"1919 senesinde ilkin kez Tıp Bayramı kutlandı. O sene tıbbiye, İngiliz askerlerinin işgali altındaydı. Tıbbiye öğrencileri, tıbbiye binasının kuleleri arasına Türk bayrağı asarak işgale huzur uğraş başlattı. Böylece 14 Mart Tıp Bayramı, diyar defans hareketi kendisine başladı. Bugün de Çin'de ortaya çıkan ve kâffesi dünyayı etkileyen Kovid-19'a huzur sağlıkçılar kendisine en ön safta uğraş ediyoruz. Salgına huzur iri müşterek açıklık katettik. Şu an hem olay sayısında hem hastaneye yatış bununla beraber ahiret yolculuğu oranında müşterek düşme gözlemliyoruz. Bu bizi sevindiriyor. Salgın süresinde annemle, babamla, kardeşlerim ve akrabalarımla kestirmece müşterek sene görüşmedim. Bu gidişat bizi üzse de görevimizden kaynaklı bunu gerçekleştirmek zorundaydık."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler