USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kovid-19'un beyni ağır ve sürekli etkilediğine değgin belirtke yok

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, "Şu anda ibre, Kovid-19 açısından beynin, akciğer üzere başka organlara uyarınca az buçuk henüz bahtlı bulunduğu yönünde." dedi.

Kovid-19'un beyni ağır ve sürekli etkilediğine değgin belirtke yok
18-03-2022 12:04
Ankara

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, beynin Kovid-19'dan gayrı organlara mucibince elan az etkilendiğini belirterek, "Bugüne denli aşırı olay gördük. Eğer akıl üstünde kesif görülen, hepimizi korkutacak gerçek ortak etkilenim olsaydı şimdiye denli belirtileri de olağandan görülürdü. Çok şükür bu yok." dedi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı da bulunan Topçuoğlu, Beyin Farkındalık Haftası zımnında AA muhabirine icra ettiği açıklamada, bu haftada beyinle ilgilendiren emraz dair maşeri farkındalığı artıracak çalışmalara ciddilik verdiklerini anlattı.

Toplumlarda dirim süresinin uzamasının da etkisiyle nörolojik rahatsızlıkların görülme sıklığının arttığına ayraç fail Topçuoğlu, alzaymır, parkinson, migren, ALS, SMA denli rahatsızlıkların en kesif tanıdık nörolojik emraz içinde arazi aldığını belirtti.

Beyin sağlığını koruma, beyinle ilgilendiren hastalıklara dirlik er kişileştirme ve tedavinin önemi üzerine bilim verici Topçuoğlu, "Beyin gayrı organlardan az buçuk farklı. Beynimizde mevcut 86 bilyon nöronun birbiriyle çapraz kurduğu aşırı güzel ilişki, bizi de kılıç yapıyor. Yürümenin, konuşmanın haricinde sevgi, tasa denli duygularımız, doğacak planlarımız başkaca duygu atışı, dem kabul etme denli otonomik fonksiyonların herkes akıl çeşidinden gerçekleştiriliyor." niteleyerek konuştu.

"Beyin check-up"ını boşlama etmeyin

Prof. Dr. Topçuoğlu, bu fonksiyonların adına getirilebilmesi düşüncesince akıl ve başta akıl damarlarının sağlığına nazarıitibar edilmesi icap ettiğini vurgulayarak, şu halde dedi:

"Beyin damarlarının sağlığı düşüncesince en ehemmiyetli eleman ferdin oranlarını bilmesi. Herkes kilosu, boyunu bilgili lakin tansiyon değerini, kan şekerini, güzel ve biçimsiz kolesterin düzeylerini, günce sodyum klorür istihlak miktarını, rejimde tahsil edilen kaloriyi, er suyu etrafı kalınlığını, günce ilerleyiş süresini aşina olmak de ehemmiyet taşıyor. Ayrıca sigara kullanmamak aşırı önemli."

Özellikle istikbal yaşlarda mecelle okumak, bulmaca çözmek, maşeri aktivitelere eklenmek denli faaliyetlerin sürdürülmesinin de akıl sağlığını koruduğunu aktaran Topçuoğlu, herkes bu unsurları özetle "beyin check-up"ı başlığı altında tanımladıklarını ve bunun boşlama edilmemesi icap ettiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Topçuoğlu, şahısların dalgınlık, unutkanlık, vücutta anlaşma denli önceleri sıfır belirtilerin ortaya çıkması yerinde da doktora başvurmasının ehemmiyet taşıdığını anlatım etti.

"Beyin nöronlarında Kovid-19'un girişini sağlayacak reseptörler yok"

Prof. Dr. Topçuoğlu, Kovid-19'un akıl üstünde levent boylu dönemli tesirleri olup olmadığına müteveccih de değerlendirmelerde bulundu.

Kovid-19'u ağırbaşlı nâkil hastalarda dört başı mamur cisim denli beynin de bu süreçten etkilendiğini lakin değişik alevlenmiş hastalıklarda da ayrımsız durumun görülebildiğini tamlayan Topçuoğlu, "Beynimizdeki 86 bilyon nöron içinde Kovid-19'un içeriye girişini sağlayacak reseptörler bulunmuyor. Fakat virüs, bu bölgedeki damarlar ve dayanaklık etmek hücrelerinde bulunabiliyor. Dolayısıyla akıl indirekt halde etkileniyor lakin akıl iltihabı ve gayrı açılardan ortak duygulanım bahis konusu değil." dedi.

"Beyin Kovid-19 açısından gayrı organlara mucibince elan şanslı"

Özellikle ağırbaşlı olgularda maraz sonrası "beyin sisi" adına isimlendirilen ilişik toplaşımı eksikliği, akıl süreçlerinin kilo vermesi denli şikayetlerin ortaya çıkabildiğine dikkati çekici Topçuoğlu, bunların arızi ahval bulunduğunun altını çizdi.

Topçuoğlu, Kovid-19'un akıl üstünde levent boylu dönemli, sürekli hasarlara defa açıp açmayacağının tababet çevrelerince hala tartışıldığını, kesin ortak kanıya hâlâ varılamadığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Şu anda ibre, Kovid-19 açısından beynin, akciğer denli gayrı organlara mucibince az buçuk elan bahtlı olduğu, beynin bu süreçten elan düşüt kurda etkilendiği yönünde. 2 senedir pandeminin uğultusu altında yaşıyoruz, bugüne denli aşırı olay gördük. Eğer akıl üstünde kesif görülen, hepimizi korkutacak gerçek ortak etkilenim olsaydı şimdiye denli belirtileri de olağandan görülürdü. Çok şükür bu yönde belirtiler yok."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler