USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kovid-19 şeker hastalığı hastalarında hâlâ ağır ve ölümsek seyrediyor

Türkiye Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Emral, "Dünyada Kovid-19 hastaları içinde ikinci en kalın tanıdık maraz diyabettir. Ülkemizde meydana getirilen çalışmalara mucibince hastaneye yatırılan diyabetli bireylerde ahiret yolculuğu payı yüzdelik 13,6'dır." dedi.

Kovid-19 şeker hastalığı hastalarında hâlâ ağır ve ölümsek seyrediyor
17-11-2021 15:20
Ankara

Türkiye Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Rıfat Emral, topluluk çeşidinden 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ve Haftası zımnında müşterek otelde planlı matbuat toplantısında meydana getirdiği açıklamada, bu günün Uluslararası Diyabet Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü çeşidinden evvel kere 1991'de anons edildiğini anımsattı.

İnsülini keşfeden ilim insanı Sir Frederik Banting'in tevellüt haset de bulunan 14 Kasım'ın 2006'da BM Genel Kurulu sonucu ile resmi şekilde "Diyabet Günü" şekilde tanındığına ayraç fail Emral, bu sene insülinin keşfinin 100. yılı olduğuna dikkati çekti.

Emral, bu yılki temanın "Diyabet Bakımına Erişim" şekilde belirlendiğini anlatarak, "Diyabetli kişilere gereksinimleri bulunan ilaç, teknolojik ekipmanların sağlanması, tutum değişikliği yaratacak ve diyabetlinin yönetimini sağlayacak eğitimlerin planlanıp yapılması ve diyabetlilerin iş ihtiyaçlarının karşılanması ehemmiyet bildirme etmektedir. Diyabetli erat tam miktarda otama alamadıklarında ihtisas krizi, inme, böbrek yetersizliği, zührevi çor ve ast ekstremite ampütasyonu kabil aşırı ağırbaşlı ve yaşamı yıldırma fail komplikasyonlarla maç riski altında kalmaktadırlar." diyerek konuştu.

Prof. Dr. Emral, topluluk şekilde toplumdaki diyabetli bireylerin tanı, otama ve izlemleriyle ait ilim düzeylerini artırabilmek neredeyse şeker hastalığı hastalığı dalında etkin hepsi afiyet profesyonelinin, hekimlerin, şeker hastalığı hastalığı hemşireleri ve diyetisyenlerin katılımıyla gelişigüzel sene planlı Diyabet Tedavisi Sempozyumu'nun altıncısını 19-21 Kasım ortada devre içi düzenleyeceklerini bildirdi.

"Türkiye'de gelişigüzel 7 insandan birisi diyabetli"

Diyabetin süreğen emraz içre sıklığı en müşterek tomar artanların başlangıcında geldiğine ayraç fail Emral, Uluslararası Diyabet Federasyonu verilerine göre, dünyada tahminî 537 milyon kart şeker hastalığı hastalığı hastası bulunduğunu ve sayının 2045'te 783 milyona ulaşmasının beklendiğini vurguladı.

Prof. Dr. Emral, "Uluslararası Diyabet Federasyonu verilerine göre, devletimizde yetişkinlerde şeker hastalığı hastalığı görülme sıklığı yüzdelik 14,5 olup tahminî şekilde gelişigüzel 7 insandan birisi diyabetlidir. Bu orana göre, Türkiye'de diyabetli marazlı sayısı 9 milyon 20 bin 900 şekilde hesaplanmaktadır. Bu miktar Avrupa'da kelime sıklığı açısından müşterek numara tam olduğumuzu göstermektedir." bilgisini paylaştı.

Türkiye'de 18 gözyaşı altı bebek ve erişkinlerin tahminî on binde 8 kadarında sima 1 şeker hastalığı hastalığı bulunduğunu aktaran Emral, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Dolayısıyla tahminî 19 bin sima 1 diyabetli çocuğumuz vardır. Bir ayrıksı etkili data de daha diyabetik sıfır lakin diyabete sözlü bireylerin toplumdaki oranıdır. Özellikle dejenere kesat glikozu ve glikoz müsamaha bozukluğu şekilde tanıdık şeker hastalığı hastalığı önceleri çağ doğrusu pre-diyabet, memleketimiz kâhil popülasyonunun yüzdelik 9,6'sını etkilemektedir. Bu bireylerin tespiti ve er devirde dirim seçimi değişikliğinin bu bireylerde sağlanarak sima 2 şeker hastalığı hastalığı gelişiminin önüne geçilmesi hele ehemmiyet bildirme etmektedir."

"Hastaların yüzdelik 60'ı amaç glisemik değerlerden uzak"

Emral, diyabetin dirim boyu süren, ne bulunduğu örgen hasarları hasebiyle icap diyabetik erat gerekse ailelerini aksi etkileyen ağırbaşlı süreğen müşterek çor bulunduğunun altını çizdi.

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneğinin meydana getirdiği çalışmaya göre, sima 2 diyabetik hastaların yüzdelik 60'ının amaç glisemik değerlerden ırak olduğunu, hoppadak 10 hastadan 1'inin kolesterol, tansiyon ve glisemik hedeflerde bulunduğunu aktaran Emral, obeziteyle mücadelenin de sima 2 şeker hastalığı hastalığı gelişiminin önlenmesi açısından anahtar gösteriş oynadığını anlatım etti.

Emral, obez ve sıfır diyabetik bireylerin rüçhan tedavilerinin rejim ve egzersizi sahn seçimi şekilde benimsemelerinden geçtiğini dile getirdi.

Türkiye'de toplanmış afiyet masrafının tahminî yüzdelik 23'ünün şeker hastalığı hastalığı hasebiyle bulunduğunu bildiren Emral, dünkü geliştirilen kimi diyabetik ilaçların kalp-böbrek esirgeyici özelliklerinin bulunmasının imge donör gelişmeler ortada arazi aldığını söyledi.

Ayrıca genç, sima 1 diyabetli bireylerin gelişigüzel çağ biraz kere insülin enjeksiyonu yapmalarını gerektirmeyen, sade müşterek kanül sistemiyle hastaya sürekli insülin veren, üç günde müşterek enjeksiyon değişim yapmak gerektirdiği düşüncesince hastanın şimdi konforlu ve fizyolojik müşterek insülin tedavisi görmesini sağlayıcı "insülin pompalarının" da tedavideki ehemmiyetli gelişmelerden bulunduğunu tamlayan Emral, vücuda sade müşterek yöntemle takılan ve 14 çağ süresince sürekli glikoz ölçümü yapan, saptanan takdir neticelerini hastanın namına ve çokbilmiş telefon uygulamalarıyla hekimine bildiren sürekli glikoz takdir sistemlerinin de Türkiye'de bulunduğunu anlattı.

"Kovid-19 hasebiyle hastaneye yatırılan diyabetlilerde ahiret yolculuğu payı yüzdelik 13,6"

Prof. Dr. Emral, Kovid-19'un diyabetik insanlardaki etkilerine değgin de şu detayları paylaştı:

"Dünyada Kovid-19 hastaları içerisinde ikinci en kesif tanıdık çor diyabettir. Maalesef diyabetik bireylerde Kovid-19 şimdi ağırbaşlı ve ölümsek seyretmektedir. Ülkemizde meydana getirilen icraat da PCR testi artı çıkan ve hastaneye yatırılan diyabetli bireylerde ahiret yolculuğu oranının yüzdelik 13,6 bulunduğunu göstermiştir. Bu hepsi hayattaki verilere mucibince iyice ceninisakıt müşterek ahiret yolculuğu olasılığını gösteriyor lakin bu caba diyabetik olmayanların üzerinde müşterek rakam. Bu oran, diyabeti olmayanlara göre, Kovid-19 sebepli ahiret yolculuğu riskinin yurdumuzdaki diyabetlilerde de yüzdelik 70 şimdi faziletkâr bulunduğunu göstermiştir."

Diyabetlilerde koyu iş ve mekanik ventilasyon ihtiyacının diyabetli olmayanlara nazaran şimdi faziletkâr bulunduğunu vurgulayan Emral, diyabetli erat güzel otama edildikleri takdirde Kovid-19 kaynaklı ağırbaşlı tempo ve ahiret yolculuğu olasılığının açıkça şekilde azaldığının da nice çalışmada ortaya konulduğunu anımsattı.

Emral, diyabeti olanların bu süreçte tedavilerini sürdürmeleri, şeker hastalığı ölçümlerini sıklaştırmaları, tam su tüketimine özen etmeleri, rejim ve idman önerilerine düzen bağı sıkıya uymaları ve hekimleriyle irtibatlarını kesmemelerinin ehemmiyet taşıdığını belirterek, diyabetli bireylerin kesinlikle Kovid-19'a huzur aşılanması ve var ise kalık aşılarını tamamlaması icap ettiğini anlatım etti.

Tip 2 şeker hastalığı hastalığı sıklığı yeni yetmelik çağı çağı dönemindeki çocuklarda arttı

Türkiye Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Rıfat Emral, konuşmasının arkası sıra matbuat çalışanlarının sorularını yanıtladı.

Bir istifham üzerine, 18 yaşın altında yeni yetmelik çağı çağı dönemindeki çocuklarda sima 2 şeker hastalığı hastalığı sıklığında çoğalma görüldüğünü, çocuklarda aşırı kiloluluğun de arttığını bildiren Emral, ilkin 12 yaştan ahir devirde obez evlatların sima 2 şeker hastalığı hastalığı yada obeziteye değgin şeker hastalığı hastalığı ihya dair riziko altında olduklarını kaydetti.

En aşırı ne alanlarda diyabetin görüldüğüne değgin istifham hakkında de Emral, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bu hastalığın şimdi müşterek tomar görüldüğüne değgin gözlemlerin bulunduğunu dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler