USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kovid-19 salgınında ruh sağlığına uyanıklık edilmesi uyarısı

KTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aykut, dünkü insan koronavirüs (Kovid-19) salgınının illet bulunduğu korkunun, fertler üstünde anksiyete ve çöküntü kabilinden ehemmiyetli ruh sağlığı problemlerine illet bulunduğunu bildirdi.

Kovid-19 salgınında ruh sağlığına uyanıklık edilmesi uyarısı
26-10-2021 15:17
Trabzon

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Demet Sağlam Aykut, meydana getirdiği yazılmış açıklamada, Kovid-19 sürecinin, maşer üstünde sosyal, siyasal ve iktisadi etkilerinin yanı esna nüfusun şişman müşterek kısmı üstünde psikoloji tesirleri bulunduğunu vurguladı.

Aykut, müstevli zımnında kalan ruh bilimsel stresin, illet sirayet korkusu, karantina uygulaması, müstevli sürecine bağlı kapalılık ve ehliyetsiz bilgilendirilmenin, ruh sağlığı problemlerinin evolüsyon riskini birlikte getirdiğini aktararak, "Kovid-19 salgınının münasebet bulunduğu korku, erat üstünde anksiyete ve çöküntü kabil ehemmiyetli ruh sağlığı problemlerini ortaya çıkardı. Bu dönemdeki ruh bilimsel etkiler, alevli ve kalımlı psikoloji sorunlara sefer açabilmektedir." ifadesini kullandı.

Doç. Dr. Aykut, müstevli döneminde, toplumda tanıdık ruh bilimsel tepkilerin hastalanma ve ahiret yolculuğu korkusu, otama müstelzim hallerde rahatsızlığı selp endişesiyle keyif kurumlarına başvurmaktan çekinme, barışma kaynaklarını kaybetme, izolasyonda iken çalışamama ve işten çıkarılmanın korkulardan hoppadak birileri olduğuna ayraç etti.

"Sosyal yalıtma ve sefer açmış bulunduğu tenhalık hem psikoloji bununla beraber fiziki sağlığı menfi etkilemektedir"

Kovid-19 döneminin topluluğun ruh sağlığı üstünde menfi etkilerinin "tsunami gibi" çoğalma hevesi gösterdiğini belirtti.

Aykut, bireylerin enfeksiyon tehdidine dirlik yineleyici denetçi ika ve garanti denetçi davranışı sergileyebildiklerini vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Hastalığa yakalanma endişesi müşterek tomar bulunan kişiler, hıfzıssıhha kurallarını tıbben boş ve müşterek tomar boyutta uygulayabilmekte. Örneğin, tavsiye edilen biçimde el yıkamaktan şimdi ciddi tavırlar ve ya müşterek tomar sığınma yahut düzenlilik davranışları gösterebilmekte, hastalıktan sığınma hesabına levent boylu devir harcayabilmekte, tedbirleri müşterek tomar abartabilmektedir. Pandemi, acemi psikoloji bozukluklara mefruşat hazırlayabilir yahut ilkin mevcud bozuklukların şiddetlenmesine etken olabilir. Salgın süreci, depresif belirtiler, anksiyete bozuklukları, bedenî belirtiler, suçluluk hissi, sarsıntı sonrası tinsel gerilim bozukluğu, deliryum, psikoz ve fazladan intihar kabil türlü psikiyatrik bozukluklara münasebet olmuştur."

Aykut, pandemi düşüncesince asli inhibütör gayretler ortada arazi meydan fiziki mesafenin, karantina şeklindeki fiziki kısıtlamalardan meydana gelen içtimai yalıtma ve sefer açmış bulunduğu yalnızlığın hem psikoloji bununla beraber fiziki sağlığı menfi etkilediğini anlattı.

Aykut, karantina ve izolasyonda görülebilen psikoloji belirtiler ortada kaygı, endişe, korku, huzursuzluk, asabiyet hali, biçarelik hissi, müteyakkız olma hali, adale ağrıları, keyif kaygısı, vıcık vıcıklık ve suçluluk hissi, güdeleme kaybı, isteksizlik, dikkatini alma güçlüğü, iştiha değişiklikleri, uykusuzluk, gayz ve tahammülsüzlük, tükenmişlik ve tenhalık duygularının da arazi aldığının altını çizdi.

Salgının levent boylu dönemli psikoloji tesirleri ortada içtimai ağların, şahıslar arası ilişkilerin zayıflaması, gayz ve saldırganlığın ortaya çıkması, keyif çalışanlarına dirlik menfi davranışların sayılabildiğini aktaran Aykut, başkaca psikiyatri kliniklerine gidilememesi ve ya başvuruların ertelenmesi zımnında psikoloji hastalıklarda şiddetlenme ve ya nüksetmeler görüldüğünü kaydetti.

"Salgın sürecinde fasile içi ruh bilimsel edisyon ve şiddette çoğalış gözlenmektedir"

Aykut, salgının levent boylu dönemli etkilerinden müşterek ötekinin ise fasile içi sertlik olduğuna ayraç ederek, "Salgın sürecinde fasile içi ruh bilimsel edisyon ve şiddette çoğalış gözlenmektedir. Öfkeli ve agresif tutumların hedefinin çoğunlukla hanımlar ve füru bulunduğu görülmektedir." ifadelerini kullandı.

Damgalama ve ayrımcılığın, bulaşan hastalıklarda, rahatsızlığı canlı müşterek isim yahut gruba müteveccih olumsuz, kötüleyici, düşmanca, değersizleştirici ve ayrımcı tutumları içerdiğini tamlayan Aykut, "Kovid-19 ile münasebetli şekilde hastalara, hastaların ailelerine, keyif çalışanlarına müteveccih içtimai damgalama ve ayrımcılık görülebilmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler