USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kovid-19 mutasyonlarını 'kişisel önlemler' ve 'tam düze aşı' bitirebilir

Ankara Şehir Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Kliniği Kovid-19 Laboratuvarı sorumlusu Doç. Dr. Bedia Dinç, 'Her bulaş, virüsün mutasyona uğrama ihtimalini artırıyor. Kişisel koruyan önlemler mevzusundaki hassasiyetimiz bu yüzden.' dedi.

Kovid-19 mutasyonlarını 'kişisel önlemler' ve 'tam düze aşı' bitirebilir
04-12-2021 11:36
Ankara

Ankara Şehir Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Kliniği İdari Eğitim ve Kovid-19 Laboratuvarı sorumlusu Doç. Dr. Bedia Dinç, bulaş ile küsurat Kovid-19 mutasyonlarının önlenmesi ve salgının bitmesinin, zatî esirgeyici önlemler ve dört dörtlük düze ilkah ile belkili olacağını söyledi.

Ankara Şehir Hastanesi'ndeki Tıbbi Mikrobiyoloji Kliniği, Kovid-19 tanısı düşüncesince değme gündüz yüzlerce PCR testinin analizini yapıyor. Kovid-19 bulaşına erinç disiplin tedbirlerin alındığı klinikteki dört dörtlük kuvvetli laboratuvarlarda, Delta varyantı da inceleniyor.

Klinikteki icraat ve evvel defa Güney Afrika'da ortaya çıkan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) çeşidinden "endişe verici" kendisine tanımlanan Kovid-19'un Omicron varyantına bağlı AA muhabirine bilgelik sağlayan Doç. Dr. Dinç, klinik olarak, salgının Türkiye'de görüldüğü mart ayından itibaren PCR testleri düşüncesince yetkilendirildiklerini anlattı.

Haftanın 7 haset 24 zaman çalışkanlık yayınlayan laboratuvarda bugüne genişliğinde 600 bin yöresinde PCR testini yaptıklarını aktaran Dinç, "Salgının aslında itibaren Bakanlığımızın önerdiği, devletimizde münteşir kendisine geçer not teşhis kitleriyle çalışıyoruz. Varyantların tespitine müteveccih kitlerle de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ülkemizde Delta varyantı derin kendisine görülmeye başladıktan sonradan Delta varyantını belirleme fail kitler de üretildi. Bu kitler sebebiyle kılıç müşterek örnekte hastanın hem Kovid-19 fazlalık aynı sürede Delta fazlalık olup olmadığını saptayabiliyoruz." dedi.

"Her bulaş virüsün mutasyona uğrama ihtimalini artırıyor"

Doç. Dr. Dinç, Türkiye'de bugüne genişliğinde Omicron varyantına hâlâ rastlanmadığını belirterek, bu varyantın taraması düşüncesince Türkiye'nin ciharıyek yanından herhangi seçilen örneklerin Sağlık Bakanlığı bünyesindeki kaynak laboratuvarlarına gönderildiğine ve buralarda dizi analizlerinin yapıldığına ayraç etti. Dinç, Türkiye'de Omicron varyantı ile karşılaşılırsa bunu evvel belirleme edecek kavuşum de kaynak laboratuvarları bulunduğunun altını çizdi.

Yeni varyantların çıkmasının kişide "Salgın bitmeyecek mi?" endişesini de yanında getirdiğinin anımsatılması üstünde Dinç, şöyleki konuştu:

"Salgın tabii bitecek. Sadece viral enfeksiyonlar az buçuk elan değişik seyrediyor. Virüsler müşterek insandan gayri insana bulaşırken öz genomik yapısını çoğaltarak ürüyor. Dolayısıyla değme bulaş virüsün mutasyona uğrama ihtimalini artırıyor. Kişisel esirgeyici önlemler mevzusundaki hassasiyetimiz bu yüzden. Bulaşı ne genişliğinde azaltabilirsek değişinim ihtimalini de o genişliğinde azaltabileceğiz. Virüsler, baş döndürücü kalın mutasyona uğruyor, bu RNA virüslerinde elan da müşterek tomar oluyor. Bu sebeple salgının aslında buyana tanıdık mutasyonlar bizi şaşırtıcı müşterek gidiş olmadı."

"Omicron varyantı az buçuk da hayattaki aşı adaletsizliğinin sonucu"

Doç. Dr. Dinç, Omicron açısından şu an fikir ve paniğe kapılacak müşterek durumun bahis konusu olmadığını vurgulayarak, "Elimizdeki bulunan veriler, Omicron varyantı açısından şu anda baş döndürücü kifayetli değil. Fakat DSÖ, Omicron'un elan bulaşan olmakla bu arada klinik tempo kendisine elan ciddi gitmediğini açıkladı." ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde, Kovid-19'a erinç aşılanmanın önemine ayraç fail Dinç, "Aslında Omicron varyantı az buçuk da hayattaki aşı adaletsizliğinin müşterek sonucu. Çünkü Afrika'da ilkah oranları yüzdelik 2 civarında. İnsanların daim müşterek yerden apayrı yere yolculuk etmiş bulunduğu global dünyada varyantların taşınması da sonuç etap kolay." değerlendirmesinde bulundu.

"Tek müşterek laboratuvar personelimiz caba Kovid-19 geçirmedi"

Doç. Dr. Bedia Dinç, dört dörtlük düze aşılanmanın varyant oluşumunu da engelleyebilecek en ehemmiyetli uğraş bulunduğunun altını çizerek, şöyleki bitmeme etti:

"Toplumumuzda umumi kendisine nice bireyin peçe takmaktan, sevdiklerine istediği denli sarılamamaktan baş döndürücü erinçsiz bulunduğunun farkındayız lakin müşterek de gerçeklik var. Karşı karşıya kaldığımız müşterek müstevli uydurma konusu.

Sadece öz laboratuvarımızda zatî esirgeyici önlemlerin ne genişliğinde ehemmiyetli bulunduğunu baş döndürücü açık müşterek biçimde imtihan ettik. Kovid-19 PCR testlerini menfi basınçlı ortamda çalışıyoruz, personelimiz zatî esirgeyici önlemlere baş döndürücü uyanıklık ediyor. Bu sayede bugüne genişliğinde yegâne müşterek personelimiz caba Kovid-19 geçirmedi. Aslında sayrılarevi genelinde de enfekte bulunan afiyet mensubunun şişman bölümü rahatsızlığı aut ortamlardan kaptı. Kişisel esirgeyici önlemlerin ne genişliğinde çarpıcı ve ehemmiyetli bulunduğu çabucak bu örnekte caba ortaya çıkıyor."

"Tam düze aşılanmayan şahıslar hala maatteessüf çoğunlukta"

Dinç, zatî tedbirlerin yanı esna aşılanmanın dirimsel ehemmiyet taşıdığını vurgulayarak, "Kovid-19 aşıları, hastalıkla karşılaşıldığında onun elan şen geçirilmesini ve derin bakıma yatışın azalmasını sağlıyor. Fakat dört dörtlük düze aşılanmayan şahıslar hala maatteessüf çoğunlukta. Salgının müşterek an ilkin sonlanması düşüncesince aşılarımızın tamamlanması baş döndürücü kıymetli." diyerek konuştu.

Türkiye'nin salgında nice ülkeye nazaran baş döndürücü elan dobra halde olduğuna dikkati çekici Dinç, "Biz, yurt kendisine gayri devletlere uyarınca elan şanslıyız. Çünkü değme şeyden ilkin rahatsızlığı belirleme etmeye müteveccih kitlerimiz var. İkincisi aşı mahrumiyeti çekmiyoruz, aşı tedarikiyle ilişik müşterek sıkıntımız yok. Yerli aşımız da umuyorum bu ay sonuna akıllıcasına acele yararlanma onayını alacak. Dolayısıyla vatandaşımıza sakıt önemsiz müşterek özveri. Bunu da yapacaklarına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

"TURKOVAC düşüncesince gönüllülerin desteğine bulunan ihtiyacımız sürüyor"

Aynı sürede domestik aşı TURKOVAC'ın Faz 3 çalışmalarının eş güdümcü araştırmacısı bulunan Doç. Dr. Dinç, bitmeme fail klinik çalışmalarla ilişik şunları kaydetti:

"TURKOVAC'ın çalışmalarında toprak kabul etmek benim düşüncesince hakkıyla müşterek onur. 41 merkezde yürütülüyor klinik çalışmalar. Acil yararlanma onayı başvurusunu meydana getirecek genişliğinde gönüllüye ulaştık. Klinik icraat bitmeme ediyor ve bu emek harcamaları tamamlayabilmek düşüncesince hala gönüllülerin desteğine ihtiyacımız var.

Gönüllerin bu çalışmalara verdiği dayanaklık etmek bizim düşüncesince baş döndürücü kıymetli. Bu, aşımızın acele yararlanma onayını aldıktan sonradan müşterek an ilkin hem halkımızın aynı sürede gereksinim duyan gayri yurt halklarının hizmetine sunulması açısından şişman ehemmiyet taşıyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler