USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kovid-19, böbrek rahatsızlığı riskini artırıyor

ovid-19 zımnında dip bakımda otama görenlerin baştan böbrek rahatsızlığı taayyüş riskinin 11 büküm arttığını, akıbet fasıl böbrek yetersizliği riskinin de 8 büküm yükseldiğini söyledi.

Kovid-19, böbrek rahatsızlığı riskini artırıyor
07-03-2022 15:14
İstanbul

Türk Böbrek Vakfı'nca "10 Mart Dünya Böbrek Günü" hasebiyle planlı matbuat toplantısında, Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, ABD'de Kovid-19 nâkil hastalarla meydana getirilen birlikte araştırmayla ilgilendiren bilgelik verdi.

Kazancıoğlu, Kovid-19 pandemisi esnasında hastalığa yakalanarak hastanede yatan, dip bakımda otama gören hastalarda aceleci böbrek hasarı görüldüğünü ve diyalize gerekseme duyulduğunu kaydetti.

Hastanın, Kovid-19'dan kurtulsa bile böbrek sağlığıyla ilgilendiren olumsuzluklar açısından riziko yaşadığını tamlayan Kazancıoğlu, ABD'de Gaziler Hastanesi'nin doktorları kabilinden meydana getirilen araştırmada, Kovid-19 hasebiyle hastanede yatan, evde otama bulunan ve dip bakıma giren 90 bine yaklaşan hastayla benzeri gözyaşı grubundaki 1,5 milyondan birlikte tomar ferdin karşılaştırıldığını açıkladı.

Kovid-19 hasebiyle hastaneye yatmanın ve dip bakımda otama görmenin kişiyi, böbrek rahatsızlığı olmamasına karşın ağırbaşlı riske soktuğunu vurgulayan Kazancıoğlu, "Araştırmada, Kovid-19 bittikten sonradan 6 ay derece hastaları strateji etmişler. Bu tanıyı alarak dip bakımda yattıysanız, baştan böbrek rahatsızlığı taayyüş riskiniz 11 kıvrım artmış, akıbet fasıl böbrek yetersizliği riskinin de 8 kıvrım arttığı görünüyor. Böbrekle ilgilendiren teneffüs noktası denilen, diyalize tahavvül etmek yahut ölümle ilgilendiren rakamların caba on paralık geçirmemiş popülasyona layıkıyla 8 kıvrım arttığını göstermiş durumda." ifadelerini kullandı.

"Kovid-19 buyurmak böbrek sağlığı açısından riziko faktörü"

Kazancıoğlu, kendilerinin de hakeza birlikte düzentileme yürüttüğünü, Kovid-19 geçirenlerle geçirmeyenlerin mahsus birlikte müddette böbrek rahatsızlıklarından kesinlikle etkilendiğine baktıklarını dile getirerek, ABD'deki çalışmayla Kovid-19 geçirmenin böbrek sağlığı açısından riziko faktörü yerine tanımlandığını vurguladı.

Pandeminin başladığı Mart 2020'den bu yana dayanıklı birlikte tomar hastanın strateji edildiğini tamlayan Kazancıoğlu, şunları söyledi:

"Kiminin böbrek rahatsızlığı vardı, kiminin on paralık hakeza öyküsü yoktu. O süreçlerde dip bakıma girmek, acı yahut birlikte tomar su kayıpları yüzünden böbrek hasarının geliştiği görüldü. Çin'den önceki veriler geldi. Sonra ABD bunu konfirmasyon etti. Çünkü birlikte numara dalganın en birlikte tomar yaşandığı yerde, Amerika'da New York ve garp eyaletleri oldu. Oradan veriler geldi güçlükle bunların etraflıca soluklu olmadığını o çağda düşünüyorduk. Ta ki bu sahra karşımıza çıkana kadar. Bir sefer böbrekle ilgilendiren birlikte eğreti kırgınlık yaşadığımızda etraflıca vadede birlikte vakayiname böbrek hastası peyda etmek düşüncesince birlikte riziko nail oluyorsunuz."

Kazancıoğlu, senede birlikte sefer böbreklerin behemehâl gözden geçirilmesini kaynak ettiklerini dile getirerek, böbrek sağlığını arkalamak düşüncesince de lazım nebati lazım kimyevi olsun her çare kullanılmaması, sigara içilmemesi, temaşa yapılması, sodyum klorür ve şekerin azaltılması icap ettiğini söyledi.

Diyaliz ve böbrek nakli olanlar telkih olmalı mı?

Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, diyaliz hastaları ve böbrek nakli yapılanların telkih olması icap ettiğini belirterek, bu hastaların cisim direncinin düşük, çabucak Kovid-19 değil gayrı enfeksiyonlara açıkça olduklarını dile getirdi.

Bu hastalar düşüncesince aşılamanın bitmeme edeceğini vurgulayan Kazancıoğlu, "Diyaliz hastaları hâlâ az risksiz diyemeyiz. Onların ağırbaşlı enfeksiyonlar açısından riskleri var. Hepimiz düşüncesince riziko mevcut zaten. Dolayısıyla akıllıca ortamlarda, akıllıca biçimde gine mesafeye, hijyene ve birtakım ortamlarda da maskeye bitmeme etmemiz gerekiyor." biçiminde konuştu.

"Giderek hâlâ yumuk birlikte maşer oluyoruz"

Kazancıoğlu, böbrek sağlığı düşüncesince kilogram artışının da aksi birlikte gidişat bulunduğunu dile getirerek, "Giderek hâlâ yumuk birlikte maşer oluyoruz. Daha az akım ediyoruz. Pandemi dönemindeki kısıtlar evden çıkıp hariç çıkmamıza da bariyer oldu. Bu çağda evde oturan ati yaşlılarımızın da hâlâ birlikte tomar ve hâlâ havadan kilogram aldığını görüyoruz. Böbrek hastalığından sakınmak düşüncesince sağlıklı, ülkü birlikte kiloda olmamız gerekiyor. Bunu kesinlikle sağlayacağız?" ifadelerini kullandı.

Kazancıoğlu 4. düze aşının mukteza olabileceğini belirterek, ilim kurulunun önerisine layıkıyla akım edilmesini önerdi.

"Şekerde sınıfta kaldık"

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk ise senelerce tuz, şeker, trans yağlar kabil mevzulara odaklanıldığına dikkati çekerek, "İyi ki odaklanmışız. Tuzda birlikte muvaffakiyet elde ettik. 18 gr. günce istihlak 10-11 grama inebildi. Şekerde sınıfta kaldık. Şekerde 150-140 grama fakat indirebildik." dedi.

Kovid-19 geçirenlerin 3-6 ay ortada behemehâl böbrek kontrolü yaptırması icap ettiğini tamlayan Erk, vakfın icra ettiği birlikte soruşturma çalışmasına layıkıyla de iştirakçilerin yüzdelik 72,2'sinin böbreklerini on paralık arama etmediğini söyledi.

Katılımcıların 3'te 2'sinin de doktora danışmadan dert stoper kullandığını dile getiren Erk, doktora danışılmadan tahsil edilen nebati ve hayvanca mamüllerin böbrekler özellikle peyda etmek az daha iç organlara dokunca verebildiğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler