USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kovid-19 aşısını erteleyenler Aşı İletişimi Rehberi'ndeki adımlara gereğince bilgilendirilecek

Sağlık Bakanlığınca, aşısını erteleyenlerin ilmî veriler ışığında asıl bilgilerle buluşturulması düşüncesince afiyet mensubunun izlemesi müstelzim yolun anlatıldığı delil 81 ile gönderildi.

Kovid-19 aşısını erteleyenler Aşı İletişimi Rehberi'ndeki adımlara gereğince bilgilendirilecek
24-11-2021 11:09
Ankara

Sağlık Bakanlığı, Kovid-19 aşısı olmayı erteleyenlerin akla yatkın bilgiyle buluşturulması ve şuurlu değişmeyen verebilmelerinin sağlanması düşüncesince afiyet mensubunun izlemesi müstelzim yolun anlatıldığı "Aşı İletişimi Rehberi" hazırladı.

Rehber, iklim genelinde fariza özne afiyet personeline ulaştırılmak kabilinden 81 ile gönderildi. Ayrıca sayısal ortamda ve internette kullanılması düşüncesince rehberdeki bilgiler çerçevesinde terbiye videosu da bulunuyor.

Kovid-19 aşısını erteleyen yahut aşı yaptırmak istemeyenlerin, akla yatkın sıfır nice bilgiye sunulan kalmış bulunduğu tamlanan rehberde, bu şahısların en ehemmiyetli ihtiyacının akla yatkın kaynaklardan asıl bilgiye iktiran etmek bulunduğu vurgulandı.

Aşı olmayanların, kandırma edilmesi düşüncesince değil şuurlu değişmeyen verebilmelerinin sağlanması düşüncesince bilgilendirilmesi gerektiğine ayraç edilen rehberde, sağlıkçılara şu tavsiyelerde bulunuldu:

"İnsanlarla haberleşme ihdas yolunuz konuşmak, kaygılarını öğrenmek, empatiyle yaklaşmaktır. İçtenlikle dinlemek, karşınızdaki insana kendisinin ikrar edildiğini hissettirecektir. Karşınızdaki insan ikrar edildiğini hissettikten sonraları ilmî veriler ışığında yapacağınız izahat adına ulaşacaktır."

Rehberde, gövde dili, beniz ifadesi, jest ve mimiklerin meydana getirilen konuşmadan hâlâ can alıcı bulunduğu vurgulanarak, can alıcı haberleşme düşüncesince konuşma meydana getirilen kişiyle gönül rahatlığı karşıya durulması, menfez teması kurulması, bireyin çalışkan biçimde dinlenmesi gerektiği kaydedildi.

"Aşı yaptırmayanların istifham ve endişeleri dinlenmeli"

Kovid-19 aşısı yaptırmayı erteleyenlerin sorularının dinlenmesi ve anlaşılır biçimde cevaplanmasının ehemmiyet taşımış bulunduğu bildirilen rehberde, bu bireylere endişelerinin anlaşıldığının hissettirilmesi gerektiği belirtildi.

Rehberde, içtimai yaşamın mıhlı bitmeme edebilmesi düşüncesince aşının önemine ayraç edilerek, aşı dair tereddütlü olanlara "Aşı sevdiklerinizle korkmadan müşterek araya gelmenizi ve onlara sarılmanızı sağlar. Toplumumuzun çoğunluğu aşı olduğunda peçe takmadan ve mesafeler olmaksızın sevdiğimiz etkinlikleri hazırlamaya dönebileceğiz." hatırlatmasının yapılması istendi.

Kovid-19 aşıları ile ait sık sık sorulan sorular

Rehberde, Kovid-19 aşılarıyla ait sık sık sorulan sorulara da arazi verildi. Bu sorulardan birileri şöyle:

Soru: Yeni mahsus mRNA aşıları ne geliştirildi?

Cevap: Yeni mahsus mRNA aşı teknolojisi 20 yılı müşterek hayli süredir üstünde çalışılmış bulunan müşterek yöntemdir. Pandemi dolayısıyla birtakım üniversiteler ve laboratuvarlar bulunan mRNA teknolojisini kullanarak müşterek aşı geliştirmeye odaklanmıştır.

Soru: mRNA aşıları DNA'ya bulaşık bedel mi?

Cevap: mRNA aşıları DNA'nızı tek biçimde etkilemez yahut değiştirmez. Bu aşı sadece muafiyet sistemine gönderilen ve virüsün ne göründüğünü, onu kaldırılmış ika talimatlarını içeren müşterek mesajdır. Vücudunuzun antikorları oluşturmasına araştırma görevlisi olduktan sonraları namevcut edilir.

Soru: Aşılar doğurganlığı etkisinde bırakır mi?

Cevap: Kovid-19 aşıları doğurganlık problemlerine hastalık olmamaktadır.

Soru: Geliştirilen aşılar emin mi?

Cevap: Kovid-19 düşüncesince geliştirilen aşılar dünyanın pandemiyi yavaşlatma ve sona erdirme arzusu biçimine gelmiştir. Bu sebeple etraflı evren aşı geliştirmenin değme adımını yakından strateji etmiştir. Aşının güvenlilik ve etkililiği düşüncesince evren çapındaki kuruluşlarla başlangıç başa değme iklim aşıların güvenliliğini inceden inceye izlemeye ve değerlendirmeye bitmeme etmektedir.

Türkiye'ye mevrut aşıların tüm Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) kabilinden laboratuvar boyunca incelendikten ve kontrollerden geçtikten sonraları uygulanmaya başlamıştır.

Soru: Aşı yaptırdıktan sonraları alerjik reaksiyonlar görülebilir mi?

Cevap: Kovid-19 aşılarından sonraları aşırı eşsiz de olsa alerjik reaksiyonlar görülebilir. Bu reaksiyonlar çoğu kez aşı yapıldıktan sonraları 30 bugün içre ortaya çıkmaktadır.

Soru: Aşıların taraf tesirleri var mı?

Cevap: Aşılanma hemen sonra görülebilen bol ve çelimsiz sürekli taraf etkiler, rahatsızlık hissi, ateş, titreme, kusma, ishal, başlangıç ağrısı, adale mafsal ağrısı, iğne dalında ağrı, kızarıklık, şiş şeklindedir.

Soru: Kovid-19 geçirmiş insan aşı olmalı mı?

Cevap: Halihazırda Kovid-19 tanısı konmuş ve otama görmüş olsanız caba aşı olmanız önemlidir. Hastalığı nâkil şahısların aşılanması, bulunan bulunan muafiyet cevabını artırmaktadır.

Soru: Gebeler ve emziren anneler de aşı muhtemel mi?

Cevap: Gebelikte ve emzirme çağında Kovid-19 aşılarının uygulanmasına bağlı veriler incelendiğinde, aşı uygulanması kaynak edilmektedir. Aşı, iki canlı kalmayı planlayanlar, gebeler ve emzirenler düşüncesince güvenlidir. Bilimsel araştırmalar, aşılamanın gebelerde ceninisakıt riskini artırmadığını ortaya koymaktadır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler