USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kovid-19 ahiret yolculuğu oranları influenza seviyelerine ulaştı

Tıbbi dirim bilimi ve kalıtım bilimi uzmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı, Kovid-19 olaylarında ahiret yolculuğu oranlarının 0,3'lere gerileyerek influenza seviyelerine ulaştığını belirtti.

Kovid-19 ahiret yolculuğu oranları influenza seviyelerine ulaştı
11-12-2022 15:15
Ankara

Nobel ödüllü Türk bilgi insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın "manevi kızı", tıbbi dirim bilimi ve kalıtım bilimi uzmanı KKTC Cumhurbaşkanlığı Sağlık Danışmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı, Kovid-19 salgınının akıbet hali ve enflüanza olaylarındaki akıbet hale ilişkin, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Kovid-19 kaynaklı ahiret yolculuğu oranlarına müteallik istifham üzerinde Serakancı, "Kovid-19 salgını, bugünkü sayılara baktığımızda beklediğimiz biçimde sertliğini kaybetti, ölümler baş döndürücü azaldı. Hastalanma oranlarına baktığımızda da ince azalış görüyoruz. Virüsün Omicron varyantlarına müteallik sirayet hızında itila olmakla baş başa virüsün kendinin de ölüm kalım çabası ve de toplumların şişman kısmının aşılanmasıyla baş döndürücü daha onama edilebilmekte ortak seviyeye geldi. Dünya geneline baktığımızda daha pandemi niteliklerini mükemmel adına kaybetmemekle baş başa lehçe adına influenza salgını seviyelerine geldi erişmek baş döndürücü da hata olmaz. Yani bundan hakeza beklediğimiz kabil tığ virüsle o da bizimle yaşam sürmeyi öğrendi diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Serakıncı, genomik yapılarına mucibince Kovid-19 varyantlarının evvel çıktıkları dönemdeki sirayet hızlarının ahiret yolculuğu ve şifahane yatış oranlarına bakarak salgının tesirinin evren genelinde düştüğünü söyledi.

"Pandemi bitmedi boydak emektar gücü yok"

Prof. Dr. Serakıncı, daha "pandemi bitti" denilemeyeceğini, bundan hakeza toplumların virüsle baş başa yaşam sürmeyi öğrendiğini ve salgının emektar gücünün görülmediğini dile getirdi.

Hindistan'da ağustos ayında belirleme edilen ve "XBB" varyantı adına adlandırılan varyantın bambaşka devletlerde çalışan olup olmayacağının strateji edildiğine aksan işleyen Serakıncı, bire ortak varyantın Singapur'da görülmesi ve tesirini çoğaltması hasebiyle Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ), Kovid-19 salgınını "Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu-PHEIC)" adına nitelemeye bitmeme sonucu aldığını hatırlattı.

Söz konusu varyantın gayrı devletlerde ve Türkiye'de hasiyet gösterip göstermeyeceğinin yakından strateji edilmesi gerektiğine dikkati çekici Serakıncı, "Aynen hınzır ve kuş gribinde bulunduğu kabil sezonluk dönemsel artışlar gözlemleyerek virüsle baş başa yaşam sürmeyi öğreniyoruz zira virüs hala mevcut ve mevcut olmaya bitmeme edecek. Ayrıca 2020'de gördüğümüz vahametli tabloyu gine görmemiz baş döndürücü fazla mütekait diyebiliriz." dedi.

Virüsün proses içinde değişerek ayrımlı varyantlara evrildiğini ve enerjisini yitirdiğini vurgulayan Serakıncı, "Bu sebeple salgının evvel zamanlardaki hali ile gine karşılaşmayız. İlk çıkan virüs ile aktüel virüs karşılaştırıldığında illet ika niteliği banko bire ortak değil." dedi.

Serakıncı, topu topu bunların yanı esna baş döndürücü sayıda insanoğlunun aşılandığını ve ortak o derece bireyin de hastalığı geçirdiğine ayraç ederek, "Vücudumuzun tek tanımadığı ortak virüse verdiği karşılık ile virüs ile tanışıp antikor geliştirdiği virüse verdiği yanıtın baş döndürücü daha ayrımlı olması hasebiyle illet bundan hakeza daha geniş geçiyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Mevsimsel virüsler baştan görülmeye başladı"

Virüsün en akıbet münteşir varyantı bulunan Omicron'un gayrı varyantlar kabil yukarı teneffüs için yerleştiğini ancak Delta varyantı derece dert illet yapmadığına dikkati çekici Serakıncı, şu biçimde konuştu:

"Genellikle, akciğerde değil yukarı solunumda illet yapıyor, hazırlop bulaşıyor ama asıl geçmiyor. Ağır ve ölümle sonuçlanan hadise oranlarına baktığımızda asıl ortak azalış görüyoruz. Vakalarda ahiret yolculuğu oranları 0,3'lere gerileyerek influenza seviyelerine ulaştı. Eğer pandeminin sonu geldi bundan hakeza hadise bulunmayan sanarak bekliyorsak 'sıfır vaka' olmayacak. Başka sezonluk teneffüs yolu virüsleriyle baş başa benzeri oranları göreceğiz.

Unutmayalım ki sezonluk virüsler baştan görülmeye başladı bu yüzden influenza hastaları ve yalnızca Kovid-19 olaylarını gine düet enfeksiyon hadise verilerini mükemmel sayamıyoruz, hasebiyle da Kovid-19'un şu andaki ahiret yolculuğu paylarını da mükemmel bilemiyoruz bunu da göstermek isterim. Buna karşın gine tedbiri aracısız bırakmadan 2020, 2021 ve 2022 kışına mucibince daha alışılagelen ortak geçinme döndük bundan hakeza baş başa yaşayabiliyoruz."

"Süper enfeksiyonlar, cılız bünyeler düşüncesince riziko oluşturuyor"

Prof. Dr. Serakıncı, Kovid-19 salgının, önümüzdeki süreçteki seyrine müteallik ortak istifham üzerine, "Virüs bulunmayan olmayacağına mucibince bu sene da bundan ahir zamanlarda da başta enflüanza mevsimi dediğimiz şita aylarında bizimle baş başa olacak." dedi.

Bu sebeple oranların değişik düşmesini beklemekle baş başa "salgın bitti" rehavetine de kapılmamak gerektiği uyarısında mevcut Serakıncı, "Çünkü bu sene influenza virüsleri ile baş başa düet ayrıca müselles enfeksiyonlar bahis konusu olmasını umuyoruz ve ayrıca birtakım bilgi müşterilerini bu şekildeki toplu enfeksiyonları süper enfeksiyon sanarak niteliyor. Bu toplu enfeksiyonlar, daha asıl geçiyor. Tabii ki cılız bünyeli ile süreğen rahatsızlığı bulunan şahıslar düşüncesince bu gidişat riziko oluşturuyor. Bu bilinçle akım etmemizde yarar var." halinde konuştu.

Kronik rahatsızlığı olanların ne korunacağına müteallik istifham üzerinde Serakıncı, "Kronik rahatsızlığı olanların, influenza riskine dirlik aşı, peçe ve aralık ile menfaatlerini ne koruyarlarsa Kovid-19'a dirlik da hakeza korumaları gerekiyor." dedi.

"Influenza ile Kovid-19 elden hoppadak bire ortak seviyelerde"

Nedime Serakıncı, Kovid-19 salgınının gene buyana evren genelinde 6,5 milyonun öldüğünü, günce hadise sayılarının sayılmadığı bu zamanda bile günce hadise sayısının 400-500 bin, ahiret yolculuğu oranlarının ise 1300-1500 dolayında seyrettiğini bildirdi.

Dünya genelinde ve Türkiye'de bire ortak anda hem Kovid-19 hem influenzanın münteşir bulunduğunu bildiren Serakıncı, şunları kaydetti:

"Kesin olmamakla baş başa oranlara baktığımızda influenza ile Kovid-19 elden hoppadak bire ortak seviyelerde kabil görülüyor. Bu yılki gripler içinde RSV (Respiratuar Sinsisyal Virüs), influenza A, gine influenza A'nın ortak madun tipi bulunan hınzır gribi de münteşir durumda. Gerçi bire ortak virüsler değme sene az-çok vardı. Kovid-19 öncesinde azda olsa daha azdı. Bu sene daha münteşir ve asıl görülmelerinin ayrıca gine tali enfeksiyonlar adına karşımıza çıkmalarının ortak sebebi de değme sene pestil olmasak da az yahut baş döndürücü bu virüs partikülleri ile karşılaşır ve vücudumuzda mukteza antikorlar ile dolaşırdık meğerse izole ve maskelenmiş dirim sürdüğümüz akıbet 3 yılda bu virüsler ile bulunan tanışıklığımız azaldı ve daha kalın pestil olmaya başladık. Bu biçimde baktığımızda pandeminin hafiflemediğini söylemiş kabil oluyorum boydak hala hissediliyor bulunmasına karşın kemiksiz gözlemlediğimiz ortak bilinçlilik mevcut o da Kovid-19 günce yaşamlarımızdaki tesirini kaybederek hafifledi."

Prof. Dr. Nedime Serakıncı, değerlendirmelerini, mevcud varyantların dinamikleri cezaevi önüne alarak gerçekleştirdiğini belirterek, "Mevcut durumu, dünkü modifikasyon kabil muhtemel ortak halde varyantın özelliklerine mucibince gine kıymetlendirmek gerekir. Şahsen bizlere en baştaki hali yaşatacak dünkü ortak modifikasyon beklemiyorum." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler