USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Koşuyolu Eğitim ve Araştırma Hastanesi karaciğer nakline başlıyor

Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde meydana gelen his ve akciğer nakillerine müşterek yenisi elan eklenerek, mukteza prosedürleri tamamlanan karaciğer nakline Mart 2023'te başlanılması planlanıyor.

Koşuyolu Eğitim ve Araştırma Hastanesi karaciğer nakline başlıyor
24-12-2022 15:09
İstanbul

Kartal'daki hastanede geçmiş aktarım 7 Eylül 1989'da "Türkiye'de levent boylu yaşamlı geçmiş önsezi nakli operasyonu" şekilde da tanımlanan önsezi transplantasyonu ile başladı. O tarihten itibaren hastanede 243 önsezi nakli gerçekleştirildi. Ardından akciğer nakillerine de başlanılan hastanede 2012'den bugüne 150 aktarım yapıldı.

Nakil süreci ve sonrasına müteveccih senelerdir edinilen bilgelik birikimi, bitki nakli düşüncesince muktezi altyapıya erbap olunması ve hazım bilimi cerrahisi terbiye kliniğindeki uzmanların aktarım işlemlerinde mükemmellik kazanması kararında karaciğer nakli operasyonlarına başlanılması düşüncesince muktezi prosedürler de tamamlandı.

Böylelikle İstanbul'daki makul amme hastaneleri ile hususi esenlik müesseselerinde meydana getirilen karaciğer nakillerinin Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de Mart 2023'te başlaması planlanıyor.

Hastanedeki karaciğer nakilleri, Gastroenteroloji Cerrahisi Eğitim Kliniğinde 2 profesör, 4 doçent, 1 bilirkişi ve umumi cerrahi uzmanlarından oluşan taraf ense asistanlarının toprak almış olduğu 15 nefis takım kabilinden yapılacak.

"Geçmişte değerli karaciğer nakilleri yapıldı"

Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Duman, AA muhabirine, Koşuyolu'nun cerrahi ve dahili hizmetlerin yanında senelerdir aza naklinde de Türkiye'nin en ehemmiyetli hastanelerinden bir tanesi şekilde gösterildiğini söyledi. Duman, Koşuyolu'nun, Türkiye'nin en aşırı önsezi ve akciğer nakli meydana getirilen hastanesi bulunduğunu da vurguladı.

Duman, asistanlık yıllarında kurulan hazım bilimi cerrahisi kliniğinde o çağda de karaciğer nakillerinin başarıyla yapıldığını lakin bunu meydana getiren hekimlerin Ankara'ya gitmesi dolayısıyla ara verildiğini anlattı.

Hastanede karaciğer naklinin baştan başlamasına ne değişmeyen verildiğinden bahseden Duman, meslektaşı ve takım arkadaşı Doç. Dr. Mürşit Dinçer'in Malatya'da aktarım eğitimi aldığını, peşi esna muktezi Sağlık Bakanlığı prosedürünü tamamladıklarını dile getirdi.

Prof. Dr. Duman, "Mayısta ruhsatımızı aldık. Şu an enfrastrüktür çalışmalarımızı tamamlıyoruz. Yurt haricinde fazladan terbiye desteği alacağız. Mart kabil başlayacağımızı düşünüyorum." dedi.

İlk evrede kadavradan aza nakli

Toplumda karaciğer yetmezliği canlı nice pestil olduğuna dikkati çekici Duman, "Aslında nakil, hususi kurumlar, vakıf üniversiteleri, amme ve darülfünun hastaneleri kabil nice yerde yapılıyor. Ancak İstanbul aşırı iri müşterek kent. Nüfusun ehemmiyetli müşterek esenlik yükünü de İstanbul taşıyor zira il dışından gelenler de var. İstanbul'da karaciğer nakli açısından kamuda da müşterek açıkça var, fail bölgeler mevcut boydak ehliyetli değil. Biz de bunu desteklemiş olacağız." değerlendirmesini yaptı.

Prof. Dr. Mustafa Duman, aktarım dair görmüş geçirmiş olmalarını avantaja dönüştüreceklerini belirtti. Duman, dip bakımların aktarım hastalarına bakmaya akıllıca bulunduğunu ve bununla ait yetişkin elemanların toprak aldığını anlatım etti.

Nakil düşüncesince başvurunun ne yapılacağına müteallik de bilgelik sağlayan Duman, "Nakil talibi hastaları değerlendirecek müşterek takım de kurduk. Hastalar hazım bilimi ve hazım bilimi cerrahisi kliniğine başvuracaklar, aza yetmezliği aktarım icap ediyor mu niteleyerek değerlendirilecekler. Sonra tedbir listesine alınacaklar. İlk özellikle kadavradan nakille başlayacağız. Belli müşterek müddet sonraları canlı, ayrılmış karaciğer dokusuyla nakle de başlayacağız." niteleyerek konuştu.

"Kadavradan aza bağışında dünyada 50. sıralardayız"

Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mürşit Dinçer, dirimsel ciddiyete erbap karaciğerin, vücutta hazım sistemiyle ait bireşim fonksiyonlarının yanında toksinlerin atılmasıyla ilgili da ehemmiyetli işlevleri bulunduğunu anlattı.

Karaciğer yetmezliğine ve nakile sebep bulunan esenlik problemlerinden bahseden Dinçer, eskiden de yayılmış tanıdık viral hepatitlerin alkole müteallik karaciğer yetmezliğine hastalık bulunduğunu lakin dakika viral hepatitlerin gerilediğini, karaciğer yağlanmasına müteallik yetmezlik ve aktarım endikasyonlarının öne çıktığını anlatım etti.

Dinçer, aktarım muntazır pestil sayısının değme sabık devir arttığını lakin aza bağışı sayısının buna aşırı müşterek tomar cevap veremediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Canlıdan canlıya aza bağışında evren birincisiyiz. Kadeverik şu demek oluyor ki ölen birinin organını affetme dair 50. sıralara derece gerilerdeyiz. Kadavradan hediye sebep önemli; canlıdan canlıya aktarım yaptığımızda, müşterek insanoğlunun yaşamını kurtarırken, ağız ağıza dimdik bulunan apayrı müşterek insanoğlunun yaşamını riske atıyoruz. Bunun önüne geçebilmek düşüncesince kadeverik aza bağışını artırmamız lazım. Kadeverik aza bağışı düşüncesince müşterek hastanın akıl ölümü gerçekleştikten ahir çağda yakınlarının rızasını sağlamamız lazım."

Türkiye'de aza bağışı muntazır aşırı sayıda insan bulunduğunu aktaran Dinçer, ülkede aza nakli başladığı senelerden Kasım 2022'ye derece meydana getirilen sayı farkı 20 bin karaciğer naklinden 4 bin kadarının kadavradan tahsil edilen organla yapılabildiğini, şu demek oluyor ki nakillerin yüzdelik 75-80 oranında canlıdan bağışlarla gerçekleştiğini anlatım etti.

"Özel bu sektörün başını çekmiş olduğu müşterek yerde kamunun geride tükenmek düşüncesince bu işi canlı şekilde yapması önemli"

Doç. Dr. Mürşit Dinçer, karaciğer nakline başlamış olacak olmalarına müteallik icra ettiği değerlendirmede, şifahane yönetiminin nakile ehemmiyet verdiğini, akciğer ve önsezi naklinin de hastanelerinde canlı şekilde yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"İstanbul'da amme kuruluşunda akciğer, önsezi ve karaciğer naklinin müşterek arada yapıldığı müşterek tane biçim konumunda şu anda bizim hastanemiz mevcut. İlerisi düşüncesince hastanenin aza nakli merkezi yönünde ağır projeleri, düşünceleri var. Karaciğer naklini oturttuktan sonraları şahıs kliniğimiz namına böbrek, uslu bumbar ve pankreas kabil öbür organların naklini de bünyemize katmayı planlıyoruz. İstanbul'da karaciğer naklinin dip şekilde yapıldığı merkezler hususi hastaneler. Nakil, büyüklük kabilinden ağız ağıza karşılanan müşterek obje boydak çabucak ameliyatla bulunan müşterek heykel şekilde geçmiyor. Nakilin, önceleri hazırlıkları, sonrasındaki kontrolleri, olabilecek, öngördüğünüz boydak vazgeçtiğiniz neticeleri olabiliyor. Bunlar da müşterilerini maddi, tinsel yıpratabiliyor. Böyle levent boylu müşterek sürecin amme kuruluşunda yapılması, büyüklük ağız ağıza bunları ifa kapsamına almış olduğu düşüncesince müşterilerini hem maddesel şekilde müşterek sıkıntıya düşürmüyor bununla beraber hususi bu sektörün başını çekmiş olduğu müşterek yerde kamunun da geride kalmaması namına bu işe ön fut olup canlı şekilde yapmaları ehemmiyetli niteleyerek düşünüyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler