USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kolunuzu kaldırdığınızda omuza vuran ağrıya dikkat

Hemen değme yaşta görülebilen omuz sıkışması sendromunun başta 40 gözyaşı ve beden düşüncesince en yoğun rastlanan omuz ağrısı sebebi bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, “Kolumuzu başımızın adına kaldırdığımızda birlikte ağrı oluşuyorsa bu omuz sıkı

Kolunuzu kaldırdığınızda omuza vuran ağrıya dikkat
17-09-2022 10:03

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, omuz sıkışması sendromu ile ilgilendiren ehemmiyetli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, elin evet kaldırıldığı hallerde omuz etrafında ortaya çıkan ağrının omuz sıkışmasının belirtisi olabileceğinin söyleyerek, “Omuz tekâsüf rahatsızlığı Omuz eklemimizi akıntı ettiren adale ve tendonların omuz kemeri denen kemiğin altında sıkışması kararında ortaya çıkan ağrıdır. Sendromun karakteristik belirtisi bulunan eli üst tahammül sırasında oluşan ağrı en açık özelliğidir. Omuz sıkışmasında gündüzleri aşkın ağrı olmayabilir. Yer çekiminin etkisiyle saf başıboş pozisyondayken omuz eklemi aşağıya akıllıcasına indirilmiş olduğu düşüncesince omuzdaki açıklık genişler. Dolayısıyla orada rastgele müşterek tekâsüf kalmaz. Özellikle kolu üst kaldırınca yahut gece olunca yattığımızda bu açıklık daraldığı düşüncesince ağrı ortaya çıkar” sanarak konuştu.

“Her yaşta görülebilir”

Omuz sıkışmasının nice sebeple oluşabildiğine ayraç fail Prof. Dr. Avcı, açıklamalarına şu şekilde bitmeme etti: “Omuzu baş döndürücü kullanmak, dizge ve spor aktiviteleri omuz sıkışmasına illet olabilir. Ortaya çıkan tendon iltihaplanmaları doğrusu tendinitler, kemiklerde omuz aralığını daraltan kimi strüktürel değişiklikler, adale yırtıkları, akıntı bozuklukları ve boğunuk omuz rahatsızlığı omuz tekâsüf sendromuna illet olabilir. Omuz ağrısı bulunan hastaların kesinlikle ortopedi hekimine başvurmasında yarar var. Çünkü meydana getirilen spora ve aktiviteye gereğince rastgele müşterek yaşta görülebilir. Öte taraftan en aşkın görüldüğü gözyaşı grubu ılımlı gözyaşı grubudur. Orta gözyaşı grubunda omuz kaslarının yıpranması ve omuz mafsal aralığının daralması sebebi ile omuz tekâsüf hastalığını elan aşkın görüyoruz. Bazen de travmaya ilişkin doğrusu müşterek ekipman zorlanmalar neticesinde adale iltihaplanmaları, kanamaları ve ödemleri oluştuğu düşüncesince de tekâsüf görülebilir.”

“Tanıyı radyolojik tetkiklerle koyuyoruz”

Prof. Dr. Avcı, omuz ağrısı şikâyetiyle mevrut hastaların ilkin yoklama edildiğini ayraç ederek şu detayları verdi: “Bunun haricinde tanılama düşüncesince evvel namına röntgen çektiriyoruz. Röntgende omuz tekâsüf rahatsızlığı bulgularını gitmek mümkündür. Özellikle aralıkta daralmalar, mızrap yapısında müşterek ekipman dejeneratif doğrusu yıpranmaya ilişkin tebeddülat röntgenle görülebilir. Onun haricinde tanıda en aşkın tercih ettiğimiz görüntüleme yöntemi de MR'dır. MR ile hem tekâsüf sendromunun sebebini bununla beraber var ise karışma müstelzim müşterek ekipman yırtıkları, kaslarla ilgilendiren değişimleri gitmek mümkündür. Dolayısıyla tanısını yoklama ve radyolojik tetkiklerle koyuyoruz. Tedavide evvel derece cerrahi karışma dışı yöntemlerdir. Ameliyat dışı yollar ilaçlar, enjeksiyonlar ve hikmet tedaviden oluşuyor. İlaçlarla omuz bölgesindeki adale iltihaplarını bertaraf etmek cins oluyor. Test ve otama gayesi ile omuz mafsal boşluğuna müşterek ekipman enjeksiyonlar yapıyoruz. Bu enjeksiyonlar genellikle dernekevi anestezik maddeler ve kortizon içeriğinden oluşuyor. Bunlar bu bölgedeki yangılı değişimleri gidermekte çarpıcı oluyor. Dolayısıyla tedavilerde enjeksiyonlardan aşkın yararlanıyoruz. Bunun haricinde hikmet otama de aşkın çarpıcı oluyor. Fizik tedaviden sonraları bölgedeki akıntı bozukluğuna ilişkin müşterek ekipman sıkışmaya illet bulunan faktörlerde ortadan kalkmış oluyor.”

“Hastaların yüzdelik 90'ı cerrahi dışı yöntemle kurtuluyor”

Çoğunlukla hastaların yüzdelik 90'ında ameliyatsız yöntemlerin muvaffakiyet sağladığına dikkati çekici Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, “Eğer ağrının altında yatan bambaşka müşterek illet parçalanmış ise yahut 6 aydan derinlemesine müddet bitmeme fail hikmet otama ve ilaçlara karşın ağrılar geçmezse cerrahi yöntemlere başvurulur. Cerrahi yollar ortamında de artroskopi kullanılarak bölgedeki aşınmış tendonlar temizlenir, mızrap uçları düzleştirilir, mafsal aralığı genişletilerek ameliyat sonrası ağrının doğrudan ortadan kalkması sağlanır. Tedavi sonrası sıkışmaya illet bulunan etkinlik yahut bir hale bitmeme edilirse hastalığın yineleme riski yükselir. Özellikle sporcularda bu vaziyeti aşkın görüyoruz. Ağır spor yapanlarda, halter, voleybol, sepet topu ve el topu sporcularında hastalığın tekrarladığını görüyoruz. Altta yatan müşterek parçalanmış varsa, o yırtıklardan oluşan yangılı tepki zımnında de gine yineleme görebiliriz” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler