USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'KOAH hastalarının akciğer kanseri açısından da risk altına bulunduğunu söylenebilir'

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Salih Emri “KOAH hastalarının akciğer kanseri açısından da risk altına bulunduğunu beyan etmek kusur olmaz” dedi.

'KOAH hastalarının akciğer kanseri açısından da risk altına bulunduğunu söylenebilir'
18-11-2021 13:02

Akciğeri etkileyen dü maraz bulunan KOAH ve akciğer kanserinin birbiriyle yaklaşan münasebetli bulunduğu ortak asıl kısaca 'KOAH hastalarının akciğer kanseri açısından da risk altına bulunduğunu bildirmek hata gayrimümkün diyen Medicana Kadıköy Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Salih Emri rastgele dü maraz üzerine ayrıntılı bilgiler verdi.

KOAH ve Akciğer kanseri elbette gelişir?

Emri, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı kısaca ahali ortada bildik adıyla KOAH'ın, akciğerdeki iklim akışının tıkanmasına kere açan iltihaplı ortak akciğer rahatsızlı bulunduğunu belirterek, “KOAH bronşit ve amfizem biçiminde dü asliye yolla akciğerleri etkiler. Kronik bronşit, akciğerde bronş ismi sunulan iklim tüplerinde iltihaplanmaya kere açar. Bu yangılanma kararı teneffüs yollarında kalık mukus salgısı kısaca balgam görürüz. Amfizem ise iklim değişiminin yapıldığı alveol keseciklerini viran fail ortak durumdur. Amfizem kararında da KOAH hastalarında akciğerde temiz-kirli iklim değişim yapmak sekteye uğrar. KOAH devletimizde ince kesif tanıdık ortak hastalıktır. Akciğeri etkileyen ortak öteki maraz bulunan akciğer kanseri de hepsi kanser türleri ortada en kesif görülenlerden ortak tanesidir. Yine devletimizde de en kesif karşılaşılan 3. kanser akciğer kanseridir. Peki, akciğer kanseri münasebet olur? Akciğer kanserinde öteki kanser türlerinde bulunduğu kadar kalıtım bilimi yapıda gösteriş oynamaktadır” dedi. “Mutasyona uğrayan kimi akciğer hücreleri, metin hücrelerden hâlâ aceleci çoğalmaya başlar. Sonuç adına da akciğerde ur kitleleri oluşur” diyen Prof. Dr. Salih Emri, ur ister akciğer dokusuna dokunca vererek ister de apayrı organlara yayılarak hastanın sağlığını tehlikeye atar niteleyerek ekledi.

KOAH ve Akciğer kanserinin benzeri yönleri neler?

“KOAH ve akciğer kanserinde tanıdık sert giriş döndürücü belirtinin ortaktır. Nefes darlığı, döş ağrısı, öksürük, gayri ihtiyari kilogram kaybı kadar semptomlar hem KOAH'ta aynı zamanda akciğer kanserinde görebildiğimiz durumlardır. KOAH'ta sayılanlara ek adına sarı-yeşil renkte balgam, el ve ayaklarda şişme kadar belirtiler de ortaya çıkabilir. Akciğer kanserinde de ek adına öksürükle kan gelmesi, mızrap ağrısı, giriş ağrısı kadar semptomlar olabilir.'' diyen Prof. Dr. Salih Emri, KOAH ve akciğer kanseri gelişiminde en ehemmiyetli risk faktörü bulunan sigara emmek akciğer dokusunda ağır hasar gerçekleştiren ortak durumdur.

Sigara teneffüs yollarında iltihaplanmayı tetikleyerek KOAH, “akciğer hücrelerinde mutasyona münasebet olabilecek değişikleri yaparak da akciğer kanseri gelişiminde gösteriş oynar. Ülkemizde sigara içmece oranın tahminî %30'larda bulunduğunu düşünürsek toplumumuz rastgele dü maraz açısından da riskli grupta toprak alır. KOAH gelişiminde dokuncalı gazlara maruziyetin de ortak etkendir. Özellikle kırsalda canlı tek sigara kullanmamış fakat dışarıda ayrışık biyo yakıtlarla hanuman yakıcı hanımlarda da KOAH gelişebilir. Akciğer kanserinin hâlâ eşsiz de olsa tek sigara içmemiş kişilerde ortaya çıkabilir. Her sigara içen KOAH olacak kanser olacak niteleyerek de ortak kalça yok. Ancak sigara riski giriş döndürücü artırır. Hem kanser aynı zamanda KOAH gelişiminde bireyin kalıtım bilimi temeli de önemlidir. Eğer şahıslarda bu hastalıklara yordam var ise sigara oluşturucu ortak etken olabiliyor” ifadelerini kullandı.

KOAH ve Akciğer kanseri elbette otama edilir?

Emri “KOAH tedavisininde asliye görevin hastanın semptomları hafifletmektir. KOAH'ta akciğerlerde meydana mevrut hasarı arka kıvırmak şu an düşüncesince beklenir değildir. O sebepten KOAH'ı otama ederken hastanın hâlâ şen dem alıp vermesini sağlayacak, balgamını ve öksürğünü azaltacak kimi ilaçlar kullanıldığını tamlayan Emri, KOAH'ta tedavinin başarısını en giriş döndürücü etkileyen gidişat ise sigara kullanımıdır. Eğer hasta otama esnasında sigara içmeye bitmeme ederse maatteessüf otama giriş döndürücü çalışan olmaz. Hastalar behemehâl ve behemehâl sigarayı bırakmalıdır. Akciğer kanseri tedavisinin kanserin şekli ve etabına mucibince yapılır. Kanser tedavisinde tümörün cerrahi adına çıkarılması, kemoterapi, ışın tedavisi kadar ayrımlı otama metodları var. Hastanın yaşına, umumi niteliğine ve kanserin etabına mucibince akıllıca tedaviyi belirlenir. Bazen hastalarda beş altı ayrımlı otama alternatifini beraberce kullanılabilir” niteleyerek laflarını noktaladı.
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler