USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

KKTC’ye Omikron uyarısı: Günlük vaka sayısı 2 bine ulaşabilir

Bilim kullanmakta olanları SARS-CoV-2'nin Omikron varyantı ile ait hazırladıkları raporda, tılsım alınmaması durumunda, 1 ay böylecene KKTC'de günce Covid-19 vaka sayısının 2 bine ulaşabileceği uyarısı yaptı.

KKTC’ye Omikron uyarısı: Günlük vaka sayısı 2 bine ulaşabilir
04-01-2022 16:44

Son haftalarda etraflı dünyayı tesiri dibine düzlük SARS-CoV-2'nin acemi varyantı Omikron, Covid-19 pandemisinde acemi indinde devre girildiğine ayraç ediyor. Dünya Sağlık Örgütü kabilinden akıl donör değişke namına sınıflandırılan Omikron'un yayılmaya başlaması ile beraberce etraflı dünyada bulunduğu kabil KKTC'de de Covid-19 olayları tırmanışa geçti. KKTC Sağlık Bakanlığı, 31 Aralık 2021'de ülkede, pandemi sürecinin en efdal vaka sayısı namına kayda güzeşte 666 artı vaka belirleme edildiğini açıklamıştı.

Yakın Doğu Üniversitesi bilgi insanlarınca hazırlanmakta bulunan “Kuzey Kıbrıs'ta SARS-CoV-2 Omikron Varyantı Gözetim ve Risk Değerlendirme Teknik Bilgilendirme Raporu”nda ise 1 ay böylecene KKTC'deki günce vaka sayısının 2 bine ulaşılabileceği uyarısı yapılarak katılması müstelzim önlemlerle alakalı önerilerde bulunuldu.
KKTC Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile de paylaşılan raporda, Covid-19'a münasebet bulunan SARS-CoV-2'nin acemi varyantı Omikron ile alakalı ehemmiyetli tespitler arazi alıyor. Omikron'un, indinde bir aşırı muafiyet sisteminden kaçabilme potansiyeline ehil ve bulaşıcılığı elan efdal 50'ye DOĞRU ast mutasyona ehil bulunduğu vurgulanan raporda, “Omikron, bugüne derece tanımlanan varyantlardan enine boyuna ayrımlı indinde varyanttır. Diğer varyantlara uyarınca ayda tahminî 3,3 büküm elan indinde tomar değişinim avantaj sayısı ile iptidai büküm elan indinde tomar değişinim oranına sahiptir” ifadesi arazi alıyor.

1 ay sonraları KKTC'de günce vaka sayısı 2 bine ulaşabilir

Pandeminin önceki gününden itibaren, Covid-19'a münasebet bulunan SARS-CoV-2'yi etraflı varyantları ile beraberce izleme fail Yakın Doğu Üniversitesi, Omikron varyantının etkilerini de izleme ve çözümleme etmeyi sürdürüyor. Üniversitenin hazırladığı “Kuzey Kıbrıs'ta SARS-CoV-2 Omikron Varyantı Gözetim ve Risk Değerlendirme Teknik Bilgilendirme Raporu” Omikron varyantı ile alakalı sağlam aşırı detayı gözler önüne serdi. Raporun en uyanıklık çeken bölümünde ise Omikron varyantı ile alakalı sansasyonel indinde uyarı yapıldı. Raporda, “Son 14 güne ilgilendiren veriler kullanılarak yapmış olduğumuz kestirim analizleri sonucunda, 30 gündüz sonraları Omikron kaynaklı vakalardaki artışın tek tılsım alınmadan bitmeme edilmesi durumunda, Kuzey Kıbrıs'taki günce SARS-CoV-2 PCR artı vaka sayısının tahminî 2000 olabileceği ve vakaların minimum yüzdelik 66'sında Omikron varyantının saptanacağı tahmine edilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Omikron varyantı ile hastalarda viral ağırlık 10 büküm arttı

Raporda arazi düzlük sansasyonel neticelerden birisi de Omikron varyantı ile enfenkte bulunan hastalardaki viral ağırlık artışı ve aşılama etkinlikleri ile ilgili. Omikron varyantına dirlik aşılama etkinliğinde eksilme görüldüğü tabir edilen raporda, “Omikron varyantı ile münasebetli enfeksiyonun ciddiyetine bağlı bulunan veriler ehliyetsiz olsa da, bugüne kadarki kanıtlar, bulunan aşıların Omikron'a karşı, ilkin ağırbaşlı çor ve ölüme dirlik indinde hacim himaye sağladığını, ancak SARS-CoV-2 enfeksiyonuna dirlik aşılama etkinliğinde ehemmiyetli indinde eksilme olabileceğine müteallik endişeler uyandırıyor. Omikron varyantı ile elan bağan enfeksiyon/hastalık sertliği yerinde bile, Omikron varyantının münasebet bulunduğu vakalardaki dik, üstel indinde artışın ağırbaşlı hastalığa ehil vakaların sayısının artmasıyla sonuçlanabileceğini gösteriyor” değerlendirmesi yapıldı.

Raporda, SARS-CoV-2 Omikron varyantı ile enfekte şahısların viral yüklerinin belirlenmesi maksadı ile Yakın Doğu Üniversitesi Kit Üretim Laboratuvarı'nda geliştirilen Uniplex-Q SARS-CoV-2 QRT-qPCR Tanı Kiti meydana gelen analizlerinden neticeleri da arazi alıyor. Omikron varyantı ile enfekte bulunan hastalarda viral iyon 10 büküm elan efdal bulunduğu vurgulanan raporda, bu durumun Omikron varyantının aşılama veya saf yollarla kazanılan bağışıklıktan kaçabildiğine ayraç etmiş bulunduğu vurgulanıyor. Raporda, “Kuzey Kıbrıs'ta Omikron varyantı ile enfekte şahısların viral yüklerininin kısır fasit daire eşik kıymeti (Ct değeri) regresyon analizi korelasyonu üstünde yapmış olduğumuz araştırı kararında ise, viral iyon Omikron varyantı bulaşı ile 10 büküm arttığını (p-değeri=0.01), bunun sebebinin ise Omikron'un bulunan aşılardan kazanılan ve/veya saf bağışıklıktan kaçabileceğini göstermektedir (Şekil 3)” değerlendirmesi yapılıyor. Raporun akıbet kısmında ise “Omikron değişke yayılmasını gevşetmek ve COVID-19 ile alakalı esenlik ve çor yükünü güdülebilen avlamak düşüncesince toplumsal mesafe, peçe takma, hijyen, aşılama pasaportları ve PCR tarama testleri kabil pandemi önlemlerin çabuk indinde halde baştan gözden geçirilmesi, akıllıca teşhis testleri ile tespiti ve şuan günce meydana getirilen sınav sayısına uyarınca hesaplandığında ~5% bulunan SARS-CoV-2 PCR artı vakıa oranının alışılagelen değerlere düşürülmesi düşüncesince önlemlerin katılması ivedidir” uyarısı arazi aldı.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ: “Omikron varyantının etkilerini de izleme ve çözümleme etmeyi sürdürüyoruz”

“Yakın Doğu Üniversitesi olarak, çelimli altyapımız ve olgun kadrolarımızla, SARS-CoV-2'nin gayrı varyantlarında bulunduğu kabil Omikron varyantının etkilerini de izleme ve çözümleme etmeyi sürdürüyoruz” diyen Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Üniversitemiz içerisinde hazırlamış olduğumuz ‘Kuzey Kıbrıs'ta SARS-CoV-2 Omikron Varyantı Gözetim ve Risk Değerlendirme Teknik Bilgilendirme Raporu'nu da toplumumuza ve devletimize duyduğumuz sorumluluğun indinde gereği namına alakalı şirketler ve halkoyu ile paylaşmayı indinde fariza namına biliyoruz” açıklaması yaptı.


Yaptıkları çalışmaların, Omikron varyantına dirlik aşılama etkinliğinin, gayrı varyantlara uyarınca elan bağan bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Omikron varyantının bulunan yayılım trendinin bitmeme etmesi halinde, KKTC'de günce vaka sayısının 1 ay böylecene 2 bine ulaşabileceğini öngörüyoruz” dedi.

Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören: “Omikron varyantının; aşılama etkinliği, virüsün çıkma hızı, çor sertliği ve ahiret yolculuğu oranında icra ettiği tebeddülat Covid-19 ile mücadelede muteber stratejilerin baştan gözden geçirilmesi icap ettiğini ortaya koyuyor.”

“Kuzey Kıbrıs'ta SARS-CoV-2 Omikron Varyantı Gözetim ve Risk Değerlendirme Teknik Bilgilendirme Raporu”nu hazırlayan Yakın Doğu Üniversitesi Covid-19 PCR Tanı ve Kit Üretim Laboratuvarları sorumlularından Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören ise Omrikon varyantı ile birlikte, Covid-19 pandemisini acemi indinde devre girdiğini vurgulayarak, “Omikron varyantının; aşılama etkinliği, virüsün çıkma hızı, çor sertliği ve ahiret yolculuğu oranında icra ettiği tebeddülat Covid-19'la mücadelede muteber stratejilerin baştan gözden geçirilmesi icap ettiğini ortaya koyuyor” değerlendirmesini yaptı.

KKTC'de gözlenen önceki Omikron vakasını, 17 Aralık'ta Londra'dan mevrut indinde hastada saptadıklarını tabir fail Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören, “Laboratuvarımızda SARS-CoV-2 değişinim tayinini, Dünya Sağlık Örgütü standartlarına makul namına S geni muvaffakiyetsizliği prensibine isnaden yapıyoruz ve virüsün 6 mutasyonunu da belirleme edebiliyoruz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler