USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kışlık konservelerdeki ölüm riskine dikkat

Genellikle yazları hazırlanmakta olan konserveler ile ilgilendiren bilgilendirmelerde mevcut Dr. Öğr. Üyesi Hilal Demirkesen Bıçak bire ortak sürede geçer göveri ve meyvelerde tabii kendisine mevcut ortak bakterinin dikkat edilmediği takdirde ölüm riski taşıdığına ilişkin uyarıda

Kışlık konservelerdeki ölüm riskine dikkat
02-08-2022 10:06

Yaz mevsiminde tezgahları doldurulan nitelik renk yemiş ve sebzeler bire müşterek sürede hala elan bir fazla fazla mutfakla kışlık kayıt yerine ayrımlı yöntemlerle korunum edilebiliniyor. Genellikle konserve, buzluğa atılma yahut bitkin derece uygulamaların yeğleme edilmiş olduğu yemiş ve sebzeler sunulan emeklerle hem sağlığa hem de ekonomik duruma arkadaş oluyor. Bu hıfız şekillerinin elbette akla yatkın hazırlanılacağına ilişkin bilgilendirmelerde mevcut İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hilal Demirkesen Bıçak bire müşterek sürede bilhassa konservede ortaya çıkabilecek ölüm riskine gönül rahatlığı da uyarıda bulundu. Hilal Demirkesen Bıçak, “Konserve inşası önceleri clostridium botulinum' dediğimiz arazi asıllı müşterek bakteri var. Eğer bakteriyi tedarik evresinde elemine edemezsek tüketilmesi yerinde olaylar ölümle sonuçlanabiliyor” dedi.

“Tüm hazırlıklarımızda püf noktalarımız var. Çünkü akla yatkın yapmadığımız takdirde besin zehirlenmelerine sebebiyet verici tehlikelerle gönül rahatlığı karşıyayız” niteleyerek rüçhan yerine konservelerin akla yatkın hazırlanması düşüncesince bilgilendirmelerde mevcut Dr. Öğr. Üyesi Hilal Demirkesen Bıçak laflarına şöyleki bitmeme etti:

“Konservede akla yatkın müşterek formül yerine ısıdam dolum yeğleme edilmelidir. Malzemeleri rüçhan yerine sonuçsuz duruma getirmeliyiz. Ev içre bu sterilizasyonu kaynatarak yapabiliriz. Genellikle cıncık kavanozlar yeğleme edilir. Bu akla yatkın müşterek yöntemdir. Cam kavanozlarımızı öncesinde kaynatalım, kapakları, paslanmamış, zedesiz halde sert kapaklar yeğleme edelim. Sıcak dolum yaptıktan sonraları kısaca pınar diyebileceğimiz sıcaklıklarda akla yatkın pişirme işlemleri uyguladığımız ürünlere kavanozlara ısıdam müşterek halde doldurup, yoğun düzen müşterek halde kapatalım, serin ve mobilyasız müşterek yerde çağ ışığını amut almadan korunum edelim. Böylelikle konservelerin müşterek sene denli muhafazası uygundur.”

Bakteri saf lakin bulgu ölüm olabilir

Her ne denli akla yatkın şekilleri yegâne hiç uygulamış olsak da esenlik açısından getireceği risklere gönül rahatlığı da dikkat edilmesi geren alanların altını çizen Hilal Demirkesen Bıçak, “Yalnız belli başlı periyodlarda kapakları arama etmekte kâr var. Özellikle tüketime sunmadan önce, kapakta müşterek şişme olup olmadığını arama etmeliler. Kapakta rastgele müşterek şişme yahut dışa akla yatkın müşterek kıvrılma var ise tüketime sunmamalıyız. Ya da açtığınızda kokusunda kötü müşterek içki varsa, tadında istenmeyen müşterek bilhassa var ise gine tüketime makul değil demektir. Bizim konservelerde en aşırı dikkat etmemiz müstelzim özellik esasta botulizm. Clostridium botulinum dediğimiz arazi asıllı müşterek bakteri var. Bu bakteri arazi ile değinme fail sebzelerde saf yerine bulunuyor. Bu bakterinin konservelerde zevk ve kokuda arıza yapılmaksızın yahut kapakta bombaj yapmadan da çoğalabileceği bilinmeli ve mahveden aşırı elan titiz olmalıdır. Fakat konserve inşası önceleri bunu elemine edemezsek ölümle sonuçlanabiliyor. Bahsetmiş olduğumuz bakteriyi şayet ortamdan uzaklaştırmazsak, 1 sene denli yaşam vermiş olduğumuz konservemizde üreyerek artacaktır. Fazla sayıya vasıl bakteri zehirlenmeye etmen olacaktır. Eğer imal önceleri yahut daha sonra bu bakteriyi elemine edemiyorsak olaylar ölümle sonuçlanabiliyor” dedi.

Bu bakterinin konserve öncesinde ferah ve detaylı yıkama işlemi ve tam pişirme ile uzaklaştırabileceğini kail Demirkesen Bıçak gine de güvenli olabilmek için, “Sıcak dolum yapmış olup kapağını kapattıktan sonraları baştan ısıdam su mahmul tencerelerde kaynatma işlemi yeğleme edilebilir” sanarak konuştu. Diğer müşterek formül ise konserveyi açtığımızda tüketmeden geçmiş gine pişirme işlemi uygulamaktır.

Demirkesen Bıçak başkaca sinirli bulunan verim tüketildiği takdirde ana rahmi ağrısı, göden bulantısı, ishal, kaslarda bitkinlik derece semptomları var ise en endamsız sürede esenlik kuruluşuna gidilmesi icap ettiğini de hatırlattı.

“Turşu gıdayı elan ensesi kalın duruma getiriyor”

Diğer müşterek formül bulunan ve Türk mutfağında da aşırı kesif tüketilen turşular ile ilişik de Demirkesen Bıçak, “Turşu doğrudan çabucak gelişigüzel yemiş ve sebzeden yapılabildiği düşüncesince kışlık tüketiminde degaje müşterek arsa tutuyor. Meyve sebzeler taravetli hareketleriyle vitamin, mineral tel itibarıyla iyice ensesi kalın iken bunların turşuya işleniyor olması onların değerlerini elan da arttırmış oluyor. Turşu fermente müşterek gıda. Fermantasyonu önleyen bakteriler bizim düşüncesince müfit bakteri yerine sınıflandırdığımız laktik hamız bakterileri biyoaktif-peptid ve poliaminler üretiyorlar. Böylelikle bilhassa muafiyet sistemi edinmek kıl payı umumi metabolizma üstünde esenlik durumumuzu dobra açıdan yükseltiyorlar” dedi.

“Buzluk düşüncesince porsiyonlara açmak önemli”

Dondurma işleminin ise taravetli gıdaya aşırı andıran müşterek muamele bulunduğunu aktaran Demirkesen Bıçak, burada en dikkat edilmesi geren durumun buzluğa atılacak porsiyonların dobra ayarlanması bulunduğunu tabir etti. Demirkesen Bıçak, “Besin kıymetini ve besin bütünlüğünü dulda açısından aceleci dondurmayı yeğleme ediyoruz. Bunu da buzluğa kaldıracak olduğumuz mamüllerin miktarını küçülterek yapmalıyız. Yani porsiyonlara yahut gramlara ayırarak buzluğa koymalıyız ki aceleci müşterek donma işlemi olsun. Tabi ki de gıdayı koyacak olduğunuz malzeme de gıdaya makul olması gerekiyor. Sebzelerin dondurma işlemi öncesinde ön haşlama yahut pişirme uygulamasını da öneriyorum. Enzimatik yerine gıdaların bozulmasına etmen olabilecek unsurların ortadan kalkması düşüncesince bunları in canlı duruma getirmeliyiz. O nedenden dolayı termik muamele görmeli. mesela bezelyeleri beş altı zaman pınar suda tutmalı daha sonra buzlu suda soğutup en bulgu buzluk düşüncesince anık duruma getirmeliyiz. Meyvelerde ise dobra müşterek yıkama işlemi ile bakterilerden arındırıp anca buzluğa koymalıyız ”diye konuştu.

“Saklama malzemesi de müşterek o denli önemli”

Son yerine hepsi hıfız şekillerinde hıfız materyalinin de müşterek o denli ehemmiyetli bulunduğunu da dikkat çekici Demirkesen Bıçak, “Tabi ki de en mıhlı hıfız malzemesi cıncık lakin kılıç bunu buzlukta kullanamıyoruz. Bu nedenden dolayı mahveden plastik kaplara yöneliyor. Kapların tercihinde kesinlikle besin ile değinme etmesine makul olup olmadığını arama edilmeli. Kapların ast kısmında mevcut pencere ve dirgen figürünün müşterek arada bulunmuş olduğu müşterek bayrak var. Bu bayrak ürünün besin ile temasına makul bulunduğunu tabir eder. Bu sembolü yalnızca dondurma düşüncesince değil hepsi besin hıfız şekillerinde arama edilip dikkat edilmelidir” niteleyerek laflarını tamamladı.

Şeyda Ceylan Görgenç

İLGİLİ HABER
Yetişmez denilen bitkiyi konservede yetiştirip toprakla buluşturdu Yetişmez denilen bitkiyi konservede yetiştirip toprakla buluşturdu
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler