USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kışın hareketsiz kalmak eklem ve kas ağrılarına davetiye çıkarıyor

Bitlis'in Tatvan ilçesinde misyon sağlayan Fizyoterapist Başak Ayyıldız, şita aylarında hareketsiz kalmaktan ötürü eklem ve kas ağrılarının oluşabileceğini belirtti.

Kışın hareketsiz kalmak eklem ve kas ağrılarına davetiye çıkarıyor
16-02-2022 09:55

Kış aylarında evlere kapanmak, hariç çıkıldığında da gizli mekânları yeğleme eylemek ve masa başı işlerde idman hareket alanlarını kısıtlarken, eklem ve kas ağrılarını da arttırdığını tamlayan Fizyoterapist Ayyıldız, evde yahut dışarıda yapılabilecek biraz ekti hareket ile bu ağrıların giderilebileceğini belirtti.

Hareketsizliğin kâffesi vücudu negatif yönde etkilediğini dile getiren Fizyoterapist Başak Ayyıldız, “Hareketsizlik elden kas, kadit sistemini değil bunun haricinde kardiyovasküler manzume (dolaşım sistemi), teneffüs sistemi, gastrointestinal sistemi (ağızdan anüse revan hazım sistemi yolu), can durumunu etkileyebilir. Özellikle vakayiname hastalarda, yaşlılarda ve engellilerde extra riziko oluşum etmektedir. Kas, kadit sisteminde kasların kitlesi azalır, zayıflar. Günlük hayat aktivitelerinde şahıslar zorlanmaya başlarlar. Kemik mineral yoğunluğu da azalmaya adım atar ve osteoporoz (kemik erimesi) insanda gelişebilir. Eklem sorunları oluşabilir. Uzun müddet hareketsizlikte eklemler donuklaşır ve eklem ağrıları oluşabilir. Kardiyovasküler manzume başta şahısların hareketsizlikte azami müvellidülhumuza tüketimi artar. Düzenli antrenman işleyen ortak kişiyi 3-4 günce ortak döşek istirahatine alıyoruz. Sonrasında tekrar bire ortak yoğunlukta antrenman verdiğimiz de nabzının arttığını gözlemliyoruz. Bu müvellidülhumuza tüketiminin arttığını gösteriyor. Ayrıca hareketsizlikten ötürü kaslar çalışmadığı düşüncesince damarlara pompaj yapmaz ve damarlarda pıhtılaşmaya etmen olabilir” dedi.

“Egzersizlere başlamadan evvel behemehâl istinas ve antrenman bittikten sonradan soğuma yapılmalıdır”
Evde de antrenman yapılabileceğini tamlayan Ayyıldız, “Egzersizlere başlamadan evvel behemehâl istinas ve antrenman bittikten sonradan soğuma egzersizleri yapmamız gerekiyor. Ardından da behemehâl germe egzersizleri yapmamız gerekiyor. Bunlar kaslarımızı yaralamadan antrenman yapmamızın püf noktalarıdır. Egzersizleri yaparken behemehâl dem vermemiz gerekiyor. Yani diyaframı da canlı ortak halde çalıştırmamız gerekiyor. Özellikle sabahleyin uyandığımızda evden çıkacak imkanımız olmadan odalar ortada tempolu ortak halde gidiş yapabiliriz. Evimizin etrafı mümkünse yahut merdivenler müsaitse limonluk inme, çıkacak yahut ev etrafında dolaşma egzersizleri yapabiliriz” halinde konuştu.

“Vücudumuzun sert durmasını sağlayıcı hareketler yapmalıyız”

Plank egzersizi yapılabileceğini de tamlayan Başak Ayyıldız, “Plank düşüncesince dirsekler dal kadar açık, dirsekler ve pus uçları üstünde beniz üstü yatıyoruz ve sırtımız sade olacak halde durduğumuz ortak egzersizdir. Bu kısaca 30 saniye ve 1 çağ ortada yapılabilecek ortak egzersizdir. Daha sonradan balans ve göt kaslarını kuvvetlendirmesi açısından squat egzersizi en aşırı önerdiğimiz egzersizdir. Bu antrenman ayakta yapılır. Ayaklar dal kadar açıkça ve arkamızda ortak tabureye oturur halde çömelip kalktığımız antrenman çeşididir. 10-15 esasen ortada yapabiliriz ve behemehâl çömelirken dem vermemiz gerekiyor. Daha sonradan fevk beden ve döl yatağı kaslarını pekiştirmek düşüncesince uzay gemisi dediğimiz, öne akıllıca doğrulup kalkma egzersizleri yapılabilir. Özellikle yaşlılar evde antrenman yaparken beraberinde behemehâl birinin olması gerekiyor yahut düzenlilik önlemlerinin düşmemesi düşüncesince ağız ağıza katılması gerekiyor. Evde ip atlama egzersizleri yapılabilir. Bunun haricinde bire ortak sürede hareketliliğimizi yükseltmek düşüncesince iş namına yayan gidip gelebiliriz yahut şişko transfer kullanıyorsak ayakta yolculuk edebiliriz. İki yahut 3 durak öncesinden binip er inebiliriz. İş durumunda behemehâl 30 çağ geceli gündüzlü oturduktan sonradan behemehâl kalkıp gidiş yapmamız dobra olabilir” dedi.

Fizyoterapiste şita aylarında henüz aşırı istek bulunduğunu kail Elif Kayaalp; “Fizyoterapist kliniğinde lüzum bellik ağrısı, dal ağrısı, diz ağrısı düşüncesince muktezi tedavileri uyguluyoruz. Tabi ki ortak hekim dâhilinde, hekim eğer olmazsa da kendimizde fizyoterapist dâhilinde asistan olabiliyoruz. Genellikle hastalarımız şita aylarında henüz aşırı istek gösteriyor. Çünkü başıboşluk henüz aşırı ve şita aylarında henüz nanemolla olduğumuz ve aşırı ortak obje yapmadığımız düşüncesince belimiz, sırtımız, omuzumuz ağrıyor. Bunların muktezi tedavilerini burada uyguluyoruz” halinde konuştu.

 

Mücahit Tarlan-Hakan Okay
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler