USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kesilecek fut parmağı larva tedavisiyle kurtarıldı

Diyarbakır'da "buerger hastalığı" (kol ve bacakta arter tıkanıklığı) zımnında salim ayağının başparmağının kesilmesine değişmeyen maruz hasta, meri larva tedavisiyle baştan yürümeye başladı.

Kesilecek fut parmağı larva tedavisiyle kurtarıldı
02-09-2022 19:05
Diyarbakır

Mehmet Dengi'nin (44) baş döndürücü sigara tüketimine ilişkin namına kısaca dü sene önceki iyi ayağının başparmağında çıban oluştu.

Zamanla ilerleyici çıban ve bacağına derece ilerleyici dert şikayetiyle hastaneye başvuran Dengi birlikte müddet tedavi gördü.

Ancak yerinde iyilik sıfır Dengi, parmağındaki yaranın ilerlemesi dolayısıyla volta güçlüğü yaşadı.

Bunun dair parmağının kesilmesine değişmeyen sunulan hasta, sonuç namına Dicle Üniversitesi (DÜ) Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Merkezine (GETAT) başvurdu.

Tetkiklerde Dengi'ye "buerger hastalığı" tanısı konuldu.

Merkezde 3 ay Lucilia sericata sineğinin larvalarıyla makbul Maggot Debridman Tedavisi (MDT) ile Dengi'nin parmağı kesilmekten kurtuldu.

Sağlam ten korunarak yaradaki geberik nesiç ve hücrelerin temizlenmesi işlemi bulunan bu tedavi ile Dengi baştan yürümeye başladı.

"Doktorlar parmağımın kesileceğini söyledi"

Dengi, AA muhabirine, doktorların rahatsızlığının sigara tüketiminden kaynaklandığını belirttiğini aktardı.

Parmağında çıkan çıban ve yürümede başağrısı çekmiş bulunduğu düşüncesince doktora gittiğini anlatım fail Dengi, "Yaram giderek çoğalıyordu. Yürüyemiyordum, dert vardı. Son namına parmağımdaki yarada kurtlar çıktı. Doktorlar parmağımın kesileceğini söyledi. Korkuyordum." dedi.

"Larva tedavisiyle yaralarım kapandı, yürüyebiliyorum"

Dengi, parmağının kesilmesiyle de bu hastalıktan kurtulamayacağını, hastalığın bacağına derece yayılabileceğini öğrendiğini dile getirerek DÜ GETAT'ta görmüş bulunduğu tedavi ile parmağının kesilmesine lüzum kalmadığını anlattı.

"32 sene sigara içtim. Yürümede müşkül çekiyordum. Larva tedavisiyle yaralarım kapandı, parmağım kurtlardan temizlendi. Şu anda yürüyebiliyorum. Ağrılarım geçti." diyen Dengi tedavisinin sürdüğünü anlatım etti.

"Bu cins olaylarda er karışma fazla önemli"

DÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Yılmaz, hastanın şikayetlerinin huy dönme bozukluğu bulunan buerger hastalığından kaynaklandığını belirtti.

Yılmaz, hastada iyileşmeyen birlikte çıban ve akıntı, bacağında da dert şikayeti bulunduğunu aktararak "Bize vardığında fazla biçimsiz durumdaydı. Ölü dokular oluşmuştu. Kurt evolüsyon hadisesi yaşanmıştı. Yarasında fazla ağırbaşlı nesiç kaybı gelişmişti ve çabucak ilerlemekteydi. Ağrı şikayeti fazla şişman birlikte dava yapılanma ediyordu. Bu, senelerdir kullanmakta bulunduğu sigaranın can alıcı bulunduğu huy dönme bozukluğundan kaynaklı birlikte hastalık." ifadesini kullandı.

Üç ay uyguladıkları MDT ile Dengi'nin yerinde iyilik sağlandığını tamlayan Yılmaz, huy dönme bozukluğunun tedavi ve er tanılama müstelzim birlikte maraz bulunduğunu vurguladı.

Yılmaz şunları söyledi:

"Bu cins olaylarda er karışma fazla ehemmiyetli ve er müdahalenin yapılabilmesi düşüncesince de er kişileştirme fazla önemli. Aksi takdirde çıban aceleci birlikte biçimde ilerliyor. Müdahale edilmez ve ya tedavi edilmezse gestalt tedaviye karşılık veremeyecek bir duruma geliyor. İlgili alanın kesilmesinin devamında yaranın büyümesiyle uzuvların da fazla açık birlikte bölgede kesilmesi mecburiyetini doğuruyor. Bu tedavi, iyileşmeyen geberik nesiç içeren ten ve okşayıcı nesiç yaralarında, bası, levent boylu devamlı yatağa ilişkin kalmadan çevre gelişen karha tipi yaralarda, huy dönme bozukluğuna ilişkin yaralarda, nöropatik fut yaraları ve iyileşmeyen travmatik yahut cerrahi karışma sonrası yaralarda uygulanıyor."

MDT nedir?

Maggot Debridman Tedavisi (MDT), çıban yöresinde bulunabilen berk ten dokusu korunarak bu yaradaki geberik nesiç ve hücrelerin temizlenmesi işlemi namına biliniyor.

Bu tedavi, ağır ve iyileşmeyen yağız mülevven dokusu mevcut şu demek oluyor ki geberik hücreleri olan, başta antibiyotiklerle geçmeyen iltihabi yaralarda çıban içerisindeki geberik dokuyu arıtmak şartıyla aktif ve dimdik larvaların (sinek larvaları) birlikte insanoğlu yahut hayvanın iyileşmeyen çadır ve okşayıcı nesiç yaralarına bırakılması ve bu yarada strateji edilmesini içeren birlikte biyoterapi türü.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler