USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kazakistanlı koşa böbrek nakli düşüncesince Türk hekimlerine güvendi

Böbrek yetmezliği zımnında 5 senedir diyalize giren Kazakistanlı Yalkunzhan Gainakhunov ile namına böbreğini bağışlayacak benzeri Gulzar Gainakhunov, aktarım ameliyatı düşüncesince çıkarlarını Türk doktorlara delibozuk etti.

Kazakistanlı koşa böbrek nakli düşüncesince Türk hekimlerine güvendi
16-11-2021 22:16
Istanbul

Kazakistanlı 46 yaşındaki Gainakhunov'un hastalığı, 2016'da dudak kokusu, akşam kesif idrara çıkacak ve giriş ağrısı kabil şikayetlerle icmal gösterdi.

Yaşadığı teessürat dolayısıyla ülkesinde müşterek hastaneye başvuran Gainakhunov'un rahatsızlığına elden tanıma konamasa da etibba diyalize girmesi icap ettiğini söyledi. Ancak böbreğinde dava bulunduğunu kabullenmeyen Gainakhunov, derdine deva anmak düşüncesince Çin'e gitti.

Çin'de önlem tedavisi geçerli fakat değerleri artınca ordan da ümidi kesen Gainakhunov, bu kat Özbekistan'daki müşterek hastaneye başvurdu. Gainakhunov, meydana getirilen araştırmalar kararında efdal tevettür ve vakayiname böbrek yetmezliği teşhisi konulması üzerinde diyalize girmeye başladı.

Beş sene süresince haftanın 3 günü, kestirmece 3-4 sayaç diyalize giren Gainakhunov'un baştan sağlığına ulaşması ise böbrek nakline bağlıydı.

Çektiği zorlukların en benzeyen tanığı bulunan 27 salname eşi, 49 yaşındaki Gulzar Gainakhunov'un böbreğini affeylemek istemesiyle yüzü gülen Gainakhunov, aktarım ameliyatı düşüncesince emin müşterek arsa arayışına girdi.

Araştırmaları neticesinde bu ameliyatı Türkiye'de olmaya değişmeyen sağlayan çift, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin "Cerrahpaşa International" programına eşya yaptırarak, burada otama dibine alındı.

Eşinden böbrek borç olması "şans"

Nakil ameliyatını gerçekleştirecek İÜC Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Pekmezci, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Gainakhunov'un böbrek yetmezliğinin hipertansif nefropatiye dair olduğunu, böbreğinin tek fonksiyonunun bulunmadığını söyledi.

Tek çarenin mıhlı müşterek böbreğin hastaya nakledilmesi bulunduğunu tamlayan Pekmezci, "İki fondan bu böbrek realizasyon edilebilir. Birincisi -en giriş döndürücü yeğleme edilen- ölen müşterek insanoğlunun böbreğinin alınıp bu hastaya nakledilmesi. Ya da bu hastanın yakınlarından birinin müşterek böbreğini bağışlamasıyla problemine deva bulunabilir." dedi.

Prof. Dr. Pekmezci, Gainakhunov çiftinin, Türkiye'yi, Cerrahpaşa International'ı ve kendisini araştırarak tercihte bulunduklarını anlatarak, "Doku uyumunda, 'cross' dediğimiz testlerimizde iş yok. Yani benzeri böbreğini kocasına verebilecek. Biz de bunu gerçekleştireceğiz. Biraz elan etraflıca tetkikat yapacağız. Esas sonucu konseyde vereceğiz." diyerek konuştu.

Kronik böbrek yetmezliğinde en şişman probleminin yaşamın makinalara dair idame ettirilmesi bulunduğunu aktaran Pekmezci, "Haftada 3 kez, günde 3-4 sayaç devam eden diyaliz seanslarına dönüşmek zorundasınız. Su kısıtlamanız olur, doya doya su içemeyebilirsiniz. Kronik müşterek kansızlık yalan mevzusudur ve hastalar acele yorulurlar, halsizdirler. Renkleri soluktur. Normal avlu fonksiyonlarını namına getirmeleri iyice zordur. " ifadelerini kullandı.

Pekmezci, böbrek yetmezliği hastalarının diyalizle derinlemesine seneler yaşayabildiklerini fakat avlu kalitelerinin aktarım bulunan hastalarla karşılaştırılamayacak denli biçimsiz bulunduğunu dile getirdi.

Gainakhunov'un eşinden böbrek almasını "büyük şans" şekilde niteleyen Pekmezci, karı bireyleri, yakınlarına örgen hasretmek isteseler de rastgele devir bu uyumun sağlanamayabildiğini kaydetti.

Organ naklinin arkası sıra Gainakhunov'un kimi hususlara özen etmesi gerekeceğine yer veren Pekmezci, "Özellikle kendisini enfeksiyondan korumalı. Burada pedagoji bilimi veriyoruz. O mevzuyla ilgilenen hususi hemşirelerimiz var. İlaçlarının dozlarını ekibimizdeki arkadaşlarımız ayarlıyor. Sürekli muayeneleri var. Hayatları böbrek yetmezliği sürecinden giriş döndürücü elan birinci sınıf oluyor. Yani alışılagelen müşterek insanoğlunun yapabileceği aktiviteleri gerçekleştirebiliyorlar." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye örgen nakli ameliyatlarında yeğleme edilen müşterek ülke

Prof. Dr. Salih Pekmezci, örgen nakli ameliyatları düşüncesince emlak dışından hastaların Türkiye'yi yeğleme etmesine dair ise şunları söyledi:

"Türkiye'de tababet dalında Avrupa düzeyinde pedagoji bilimi veriliyor. Çok giranbaha talim üyelerimiz, hekimlerimiz var. Bir de yasal sıfır işler Türkiye'de katı yapılmıyor. Çünkü bunlar eninde böylelikle medyaya yansıyor. Türkiye'yle ilişik tek hakeza müşterek gıybet duymazsınız. Çok münferit 1-2 fenomen vardır. O da kişiseldir. (Yapılan nakillerin) Sonuçları da epey bir iyidir. Dolayısıyla yeğleme edilen müşterek ülkeyiz. Sadece üye nakli değil, gayrı bölgelerde da Türkiye kıymetli ve yeğleme edilen dünya konumunda. Fiyat politikası da bunu az buçuk etkiliyor sanırım. Biz de bundan sevinçli oluyoruz."

Gainakhunov'un Türkiye'yi yeğleme etmesinin itimat duymasıyla ilişik olduğuna dikkati çekici Pekmezci, "(Kazakistan) Orada da yapılır bu işler. Ama hastamız Türkiye'yi başta de Cerrahpaşa'yı yeğleme etmiş. Cerrahpaşa International yoluyla da bize ulaşmış. Bundan talih duyuyoruz." dedi.

Prof. Dr. Pekmezci, Türkiye'nin canlıdan örgen nakli işleyen devletler ortada dünyada az elan geçmiş sıralarda bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Biz esasi organı kadavralardan, kısaca ölen hastaların organlarının arsa olması namına bağışlanarak 7-8 insana dirilik vermesi, avlu vermesinin taraftarıyız. Öldükten sonraları rastgele şeyimizle arsa olacağız fakat bağış yaptığımızda organlarımız bambaşka bedenlere dirilik verecek. Şu anda 230 bin yöresinde böbrek nakli gözleyen parasız var. Yıllık müteaddit aktarım yapıyoruz? 2 bin 500 ila 3 bin arası. Ülke şekilde örgen bağışına ağırbaşlılık verip bu rakamları yukarılara çekmemiz lazım. Kadavra nakillerde dereceye girmemiz lazım, çalışkan vericilerde değil."

Böbreğini alacağı eşinin kırgınlık yaşamadan yaşamına bitmeme etmesi en şişman isteği

Yalkunzhan Gainakhunov, 5 sene evvela tevettür yüksekliği, el ve fut titremesi kabil şikayetlerle hastaneye başvurduğunu fakat problemine elden canlandırma konamadığını, müşterek doktorun namına diyalize girmesi icap ettiğini dediğini anlattı.

Böbreğinde dava olduğuna inanmadığı düşüncesince diyalize girmeyi ikrar etmediğini aktaran Gainakhunov, "Muhtemelen bambaşka müşterek sorunum olacağını düşündüğüm düşüncesince Çin'de de inceleme yaptırayım diyerek oraya gittim. Çin'de kimi vitaminler verildi. Daha da kötüleştim. Kreatinin değerlerim elan da fevk seviyeye çıktı. Oradan Özbekistan'a gittim. Kesin canlandırma koydular. 'Böbrek yetmezliğin var, böbreğin çalışmıyor.' dediler. Kreatinin değerlerim 2,2 yöresinde bulunduğu düşüncesince çabucak diyalize girmem gerekiyordu." diyerek konuştu.

Gainakhunov, diyalize girmiş bulunduğu süreçte sağlığın ne denli ehemmiyetli bulunduğunu anladığını dile getirdi.

Diyalize girmesine üzülen eşinin namına böbreğini hasretmek istemesi üzerinde aktarım işlemleri düşüncesince araştırı hazırlamaya başladıklarını kaydeden Gainakhunov, Türkiye'yi ne yeğleme ettiklerini şu laflarla anlattı:

"Kazakistan'da tanıdığım Türk arkadaşlarım vardı. Dostlarım Prof. Dr. Salih Pekmezci'yi tanıyordu ve bana kaynak ettiler. Tedavimin elan güzel olacağına inandığım düşüncesince burayı yeğleme ettim. Her yandan araştırdım. İnternetten baktım. Birçok ülkede üye nakli yapılır fakat Türkiye'nin elan güzel bulunduğunu internetten okudum, çevremden duydum. O nedenden dolayı aktarım yaptırmak düşüncesince Türkiye'ye geldim. Burada cerrahi müdahale olacağımız düşüncesince giriş döndürücü seviniyoruz. Benim düşüncesince en önemlisi eşimin rastgele müşterek kırgınlık yaşamadan alışılagelen yaşamına bitmeme etmesi. Ben de böbreği aldığım düşüncesince emektar yaşantıma dönebilirsem ne mutlu. İkimizin de mıhlı olmasını dilek ediyorum. Eşimden böbrek borç kazanmak değişik müşterek duygu. Ama eşim de benim 5 sene neler çektiğimi gördü. Bana asistan kazanmak için, Allah razı olsun böbreğini verdi."

"Tek arzum böbreğimi alsın, sıkıntılardan kurtulalım, bahtiyar halde yaşayalım"

Gulzar Gainakhunov da eşinin maraz ve diyaliz sürecinde nice sıkıntıyla karşılaştıklarını, güzel ve biçimsiz eyyam yaşadıklarını söyledi.

Bunun hakeza bitmeme etmesini istemediği düşüncesince eşine böbreğini bağışlamaya değişmeyen verdiğini dile getiren Gainakhunov, şunları kaydetti:

"Tek arzum böbreğimi alsın, sıkıntılardan kurtulalım, bahtiyar halde yaşayalım. Bu sıkıntıları yaşayınca, kocam bana sormadan, böbreğimi ona kendim hasretmek istedim. Sonra araştırdık. Astana'da müşterek kat 'cross match' testi yapıldı. Türkiye'de bu işlerin elan güzel olacağını düşündük. Sonrasında müşterek tanıdığımız yoluyla Prof. Dr. Salih Pekmezci'nin dalında giriş döndürücü güzel müşterek bilirkişi olduğunu, onun da Cerrahpaşa International'da çalıştığını duyarak buraya otama kazanmak düşüncesince geldik. Ameliyattan ahir en şişman arzumuz, erkeğimin diyalize girmeden mıhlı halde yaşaması. Bir oğlumuz var. evladımız ve torunlarımızla beraberce bahtiyar halde yaşam sürmeyi istiyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler