USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kavurucu sıcaklara dikkat: 'Kalp krizi riski sıcak havalarda artıyor'

Son günlerde hava sıcaklıkları yüksekliğiyle dikkat çekerken uzmanlar uyarıyor. Prof. Dr. Kadriye Kılıçkesmez, “Kalp krizi riski sıcak havalarda naşir ki artıyor ancak bunun yanı sıra ihtisas rahatsızlığı bulunan hastaların bu havalarda aşırı hâlâ titiz olması gerekiyor.

Kavurucu sıcaklara dikkat: 'Kalp krizi riski sıcak havalarda artıyor'
27-07-2022 11:07
Meteoroloji uzmanları sonuç günlerde küsurat sıcaklara dirlik uyarılarda bulunurken etibba ilkin ihtisas hastalıklarının sıcak havalara dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu kent Hastanesi Kardiyoloji Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Kadriye Kılıçkesmez de ihtisas krizi riskinin sıcak havalarda artabildiğini belirtti. Prof. Dr. Kılıçkesmez, Covid-19'un kalbe etkisine bağlı konuşurken Covid ahir insanda çor kaynaklı oluşan vaziyetlere müteveccih bilim verdi.

“Kateter laboratuvarımız 24 sayaç işlev veriyor”

Hastanede meydana gelen çalışmalara müteveccih mütekellim Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu kent Hastanesi Kardiyoloji Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Kadriye Kılıçkesmez, “Tüm dünyada ve devletimizde ihtisas rahatsızlıkları ölümün en yoğun nedeni, önceliğimiz çabuk hastalara engelleme etmek. 7 çağ 24 sayaç usulüyle kateter laboratuvarımız işlev veriyor. Bu hizmeti tatil, neşe geceli gündüzlü on paralık ayırt etmez değme devir sürdürüyoruz. Bunun beraberinde baş döndürücü karambol girişimler; kap değişimleri, kapaklara martaval girişimleri vb işlemlerin hepsini laboratuvarımızda yapıyoruz. Çok derinlemesine zamandır kapanmış olan, alışılagelen yöntemlerle açılamayan, cerrahi engelleme sıfır yahut edinmek istemeyen hastalar düşüncesince uyguladığımız birlikte yöntem; süreğen bütünsel oklüzyon. Her dü saf yahut kasıklardan girerek bu damarları açıyoruz. Bu değme merkezde meydana getirilen birlikte muamele değil, bunu burada başarıyla sürdürüyoruz. Hastanın göğsü açılmadan ilkin efdal riskli hastalarda aort kapaklarını kasıktan girerek değiştiriyoruz. Kateter laboratuvarı adına maaş tören düzeni sayımız birlikte tane masada 500 üzere söyleyebilirim” dedi.

“Kalp krizi riski sıcak havalarda naşir ki artıyor”

Sıcak havaların kalbe tesiri üstünde açıklamalarda mevcut Prof. Dr. Kadriye Kılıçkesmez, “Kalp krizi riski sıcak havalarda naşir ki artıyor lakin bunun beraberinde ihtisas rahatsızlığı bulunan hastaların bu havalarda baş döndürücü hâlâ tetik olması gerekiyor. Kalp hastalarına önerebileceğim tavsiyelerden bazıları; sıcakta baş döndürücü birlikte tomar kalmamak, ferah nakit tüketmek, tuzlu gıdalar tüketmemek. Kalp krizinin en ehemmiyetli bulgusu; döş ağrısı lakin değme hastada döş ağrısı olmayabileceğini aşina edinmek lazım. Nefes darlığı, şer hissiyle, başağrısı hissi olabiliyor. En karakteristik semptomu; döş ağrısı bu da bası biçiminde sözde hastanın üstünde göğsünde birlikte ciddilik konmuş gibi, göğsüne, sırtına, kollarına, çenesine vuran birlikte dert biçiminde oluyor.

Pandemi zamanında ihtisas krizleri ne eyvah ki baş döndürücü arttı. Covid olup ayrımsız sürede ihtisas krizi nâkil baş döndürücü hastamız oldu. Kalp krizi riski ve ihtisas rahatsızlığı riski bu hastalarda arttı, artmaya da bitmeme ediyor. Covid nâkil birlikte hastanın rahatsızlığı geçirdiği devre ve covid sonra ihtisas rahatsızlığı riskinin emektar dönemlere gereğince hâlâ yükselişte bulunduğunu görüyoruz. Bu mevzuda ilkin anımsatmak istiyorum; gene pandemi yükselişte lakin bu kardiyolojik şikayetleri mevcut çabuk hastayı hastaneden ırak tutmamalı” ifadelerini kullandı.

“Eskiye gereğince baş döndürücü hâlâ birlikte tomar görüyoruz”

Covidin kalpte oluşturduğu etkilere bağlı değerlendirmelerde mevcut Prof. Dr. Kılıçkesmez, “Damar tıkanıklığı riskini artırıyor, ilkin hastanın güneş tacı bulunduğu çağda pıhtılaşma hali arttığı düşüncesince ihtisas krizi riski de artıyor. Bunun beraberinde ihtisas kasını da epilepsi miyokardit dediğimiz birlikte hale ne olabiliyor, bunu da baş döndürücü yoğun görüyoruz. ek adına da ihtisas yaprakçıkları ortada nakit toplanmasına ne olabiliyor. Bu durumların hepsini ayrı ayrı covid hastalarımızda, ayrı ayrı zamanlarda gördük. Hastalara da bir çok çok devir soruyorum, andıran sürede Covid geçirdiniz mi sanarak birçoğunun da geçirmiş bulunduğunu görüyoruz” sanarak konuştu.

“Uyurken, su içerken zorlanıyorum”

Damar tıkanıklığı problemini geçirdiği operasyonla atlatan 61 yaşındaki İhsan Öz, “Omzumda dert başladı yürürken, koşarken göğsümde dert hissettim. Göğsümde dert hissedince hastaneye kardiyoloji kısmına başvurma ettim. Gittiğim etibba Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu kent Hastanesi'ni referans ettiler. Burada harekât 3 sayaç sürdü, Kadriye hocam ve kadrosu mükemmel. Buraya gelirken minibüse binemiyordum, uyurken, su içerken zorlanıyorum” biçiminde konuştu.

Hasibe Karadağ - Emre Baba

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler