USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Karaciğer hastalığının ciltteki 8 belirtisine dikkat

Vücudun en iri ikinci organı bulunan karaciğerdeki problemlerin, bedenin en iri organı bulunan deride hasarlara kez açtığına dikkati çekici Prof. Dr. Onur Yaprak, “Karaciğerde ortak hasar meydana vardığında ciltte sararma, kaşıntı, noktasal kızarıklıklar, saç dökülmesi ve kes

Karaciğer hastalığının ciltteki 8 belirtisine dikkat
15-09-2022 15:03

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Organ Nakli Bölümü'nden Prof. Dr. Onur Yaprak, ciltteki değişikliklerin uykuluk hastalıklarının belirtisi olabileceğini belirterek ehemmiyetli açıklamalarda bulundu. Toplumda bir çok çok insanoğlu ciltte oluşan sivilcelerin karaciğerde müşterek sorundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını düşkünlük ediyor. Konuya müteallik açıklamalarda mevcut Prof. Dr. Yaprak, sivilce ve uykuluk rahatsızlıkları ortada rastgele müşterek alım satım bulunmadığını fakat uykuluk hastalıklarının ciltte kimi benzeşim mesail ile beraberce olabileceğini bildirdi.

Prof. Dr. Yaprak, derideki kimi değişikliklerin uykuluk hastalığının önce karine olabildiğine dikkati çekerek, “Bu belirtileri tanımak, uykuluk rahatsızlıklarını er kişileştirme buyurmak düşüncesince aşırı önemlidir. Karaciğerin protein sentezi, karbonhidrat ve yağ metabolizması, kolesterin sentezi, pıhtılaşma faktörlerinin sentezi, öd üretimi, toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılması, vitamin depolanması da müdahale iktisap buyurmak neredeyse yüzlerce meydana getirdiği fonksiyon vardır. Vücudun en iri ikinci organı bulunan karaciğerdeki problemler çoğunlukla bünyenin en iri organı bulunan deride kimi değişikliklere sefer açar. Ancak cildimizde tanıdık değişiklerin aşırı az müşterek oranının uykuluk rahatsızlıkları ile birlikteliği kurulabilir. Gebelikten tiroit bezi hastalıklarına, alerjik hastalıklardan dem hastalıklarına, romatolojik ve otoimmun hastalıklara derece nice sistemik boyut ciltte benzeşim sorunlara sefer açabilir. Karaciğer rahatsızlıklarına sefer açan mesail ortamında başta cilt bulgusu verici bağlam süreğen alkolizm, sarılık C ve primer biliyer sirozlardır. Kronik içki kullanıcıların yüzdelik 43'ünün, alkole müteallik siroz bulunan şahısların ise yüzdelik 72'sinde ciltte kimi bulgular gelişir” diyerek konuştu.

“Sararma, kaşıntı, kızarıklıklar, morluklar oluşabilir”
Karaciğerin işlevlerinde bulunan bozulmaların ciltteki 8 belirtisini Prof. Dr. Yaprak, şöyleki açıkladı:

Ciltte sararma
“Hiperbilirubineminin anne belirtisi bulunan sarılık, bir çok çok kez serum bilirubin seviyeleri 2.5 yahut 3.0 mg/dL'yi aştığında ayırt edilir. Bilirubin safraya sarı-yeşil rengi verici maddedir. Safra atılımının bozulması cilt ve delik akında sararma ile kendisini gösterir.

Kaşıntı
Karaciğer hasara uğrarsa uykuluk kabilinden salgı edilemeyen öd tuzları ve toksik maddelerin deride birikimi hararetli kaşıntıya sefer açar. Kaşıntı hapaz içi, el ve ayaklarda şimdi fazladır.

Ciltte noktasal kızarıklıklar
Küçük kılcal haslet genişlemelerine müteallik bulunan noktasal eritemler gözlenebilir. Bu kızarıklıklar bir çok çok kez beniz ve gövdede gelişir. Karakteristik yerine merkezi haslet ve mütenazır yerine yayılan müeddep çocuklar şeklindedir. Üzerlerine bası kullanıldığında solar, bası kaldırıldığında gene görünür bir hale gelirler. Bu hale bozukluk yerine vücutta östrojen artışı mesul tutulmaktadır. Karaciğer rahatsızlıklarında östrojenin karaciğerde yıkılımının azalmasına bağlıdır. Bunun haricinde uykuluk hastalarında uykuluk büyüme göstermesine müteallik trombosit yıkılımı olur. Düşük trombosit rakamları da purpura adını verdiğimiz benzeşim cilt lezyonlarına sefer açarlar.

Avuç içlerinde kızarma
Bu bulguya palmar eritem denilir. Yüksek prostosiklin ve nitrik oksit sebebi ile kaynaklı olup uykuluk sirozu bulunan hastaların yüzdelik 23'ünde gözlenir.

Saç dökülmesi ve keski biçim bozuklukları.

Ciltte kaşıntılı ve kaba nodüller
Sıklıkla kollarda, omuzlarda ve bacaklarda gelişir. Birkaç mm'den 1 santime derece mütebeddil çaplarda mümkün ve çoğunlukla sarılık C sirozu bulunan hastalarda saptanır. Nodüllerin bulunduğu düzlük çizildiğinde yahut tırmalama olduğunda bunun mekanizma riski şimdi yüksektir. Bu sebeple de cildini kaşıyan şahıslarda nodüller şimdi müşterek tomar görülür.

Ciltte morluklar
Karaciğer hastalarında pıhtılaşma bozulmuş bulunduğu düşüncesince en küçük darbelerde deride morluklar oluşur.
Bunların haricinde Porphyria cutanea tarda isminde aşırı bulunmaz tanıdık kalıtım bilimi müşterek metabolizma hastalığının uykuluk tutuluşunda ağrılı kabarcıklar, çıban izi, cilt renginde tadilat oluşur. Karaciğerde porfirin ismi maruz ve dem dolaşımına giren ve teninize dokunca verici proteinlerin birikmesinden kaynaklanır. Güneşe sunulan kalma yerinde bir çok çok kez eller, kollar, kulak, günah ve beniz neredeyse açıkta küsurat ciltte kabarcıklar, cilt renginde değişiklikler, ciltte kalınlaşma yahut incelme, kızarıklık, kaşıntı, süprüntü ile karakterizedir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler