USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kanser tarama programları hayat kurtarıyor

Kanser tedavisinden değerli akıbet alınmasında er teşhisin ehemmiyetli gösteriş oynadığını tamlayan Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Neslihan Özyurt, “Günümüzde derneşik meydana getirilen taramalar yahut belirtiler hasebiyle er canlandırma edilen sağlam aşırı dokunmabana türünde

Kanser tarama programları hayat kurtarıyor
04-02-2022 10:07

Medical Park Ordu Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Neslihan Özyurt, Uluslararası Kanserle Savaş Örgütü kabilinden duyuru edilen ve 2000 yılından bugüne topu topu dünyada farkındalık haset yerine etkinlikler planlı 4 Şubat Dünya Kanser Günü hasebiyle bilgilendirmede bulundu.

Binden birlikte tomar dokunmabana çeşidi var

Vücuttaki topu topu dokulardan orijin alabildiğinden binden birlikte tomar sayıda dokunmabana türünün tanımlandığını dile getiren Uzm. Dr. Neslihan Özyurt, “Kanser; hücrelerin cemaat bulunduğu kalıtım bilimi materyalde hasar oluşması ve bu hasarın tamirat edilemeyerek birikmesi ile oluşan, orijin almış bulunduğu dokuya benzemeyen ve ayrıksı nesiç ve organlara intişar potansiyeli bulunan biçimsiz işkilli tümörlere maruz addır” niteleyerek konuştu.

Bu belirtilere dikkat

Kanser tedavisinden kalburüstü meal alınmasında er teşhisin ehemmiyetli gösteriş oynadığına uyanıklık çekici Uzm. Dr. Özyurt, “Günümüzde derneşik meydana getirilen taramalar ile er canlandırma edilen sağlam baş döndürücü dokunmabana türünde bundan sonra mükemmel iflah sağlanabiliyor. Özellikle aniden kilogram kayıpları, döl yatağı ve ya makattan düzgün olmayan nezif ve ya akıntı, emcek ve ya bedenin rastgele birlikte durumunda ortaya çıkan ve değişik büyüyen kitle, derinlemesine mütemadi öksürük ve ya nağme kısıklığı, iyileşmeyen yaralar, dışkılama alışkanlığındaki değişiklikler, yutma güçlüğü, hazımsızlık, vücuttaki bulunan benlerin ve ya lekelerin düzgün olmayan büyümesi ve ya kanaması uyaran olmalı ve geç kalınmadan doktora başvurulmalıdır” şeklinde konuştu.

En ehemmiyetli aktif fiil sigara

Ülkemizde de rastgele gözyaşı grubundaki insanoğlu kabilinden baş döndürücü kalın yerine tüketilen sigaranın, ortamında bulunan 3 binden birlikte tomar dokuncalı kimyevi hasebiyle akciğerden gereklilik kesesi ve pankreas kanserine derece sağlam baş döndürücü kanserin en önde mevrut sebebi bulunduğunu kail Uzm. Dr. Özyurt, şu detayları paylaştı:

“Kanser tanıdık vakaların yüzdelik 50'sinin sebebi çevresel esbap dediğimiz; sigara, alkol, obezite, virüs ve bakteri denli mikroplu ajanlar, UV ışınları, kimyevi ajanlar (katran, benzen, boya maddeleri, asbest, birtakım kozmetikler), radyasyon; yüzdelik 35'inin sebebi kalıtım bilimi koddaki bir çok aşırı yaşlılıkla münasebetli bulunan mutasyonlar, yüzdelik 15'inin sebebi ise irsî doğrusu kalıtım bilimi geçiştir. Buradan da anlaşılacağı az daha esasta sorulması müstelzim gerçek istifham en önce kanserden elbette korunmamız gerektiğidir. Maalesef devletimizde de rastgele gözyaşı grubundaki insanoğlu kabilinden baş döndürücü kalın yerine tüketilen sigara, ortamında bulunan 3 binden birlikte tomar dokuncalı kimyevi hasebiyle akciğerden gereklilik kesesi ve pankreas kanserine derece sağlam baş döndürücü kanserin en önde mevrut nedenidir. Kanserle mücadelede bireylere sigaranın hasarlarının anlatılması ve bırakılması dair yardımda bulunulması, ilkin afiyet profesyonellerinin önde mevrut gayesi olmalıdır.”

Kanser önlenebilir birlikte hastalık

İnsan nüfusunun artmasının ve sanayileşmenin artmasıyla topu topu dünyada dokunmabana vakalarının değişik arttığını ve devletlere hesaplı birlikte ağırlık oluşturduğunun altını çizen Uzm. Dr. Özyurt, “Kanserden ölümlerin kestirmece üçte biri, beden yığın indeksinin azaltılması (zayıflama), şimdi birlikte tomar miktarda göveri ve kâr tüketimi, fiziki aktivitenin artırılması, duman ve içki kullanımının bırakılması ile baş döndürücü ağır oranlarda azaltılabilir. Bu çeşit tutum biçimi kanserin önlenmesinde en maliyet-etkin yöntemdir. Yine kanserden ölümleri azaltmada en çalışan yöntemlerden birisi er tanılama olduğundan, akıllıca hastalanmış gruplarının taranması ehemmiyet sunma etmektedir. Bunun düşüncesince 30-65 gözyaşı arası hanımlara serviks (rahim ağzı) kanseri taraması, 40-69 gözyaşı arası hanımlara emcek kanseri taraması ve 50-70 gözyaşı arası avrat ve beylere kolorektal dokunmabana taraması devletimizde Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'nde (KETEM) kabilinden parasız yerine gerçekleştirilmektedir” ifadelerini kullandı.

Tarama programları salim kalımları arttırıyor

Kanserde tarama şekillerinin yaygınlaştırılması ve tedavisindeki aşama kaydetmelerin ilkin meal 50 yılda kansere ilişkin ölümleri ehemmiyetli seviyede azalttığını ve salim kalımlarda artışa hastalık bulunduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Özyurt, “Fakat halen evren çapında kestirmece rastgele 6 ölümden 1'i kansere ilişkin gerçekleşmektedir. Tüm dünyada ve devletimizde en birlikte tomar muteber dokunmabana otama yöntemleri; dokunmabana cerrahileri, şua tedavisi, immünoterapiler, kemoterapiler, zeki ilaçlar ve moleküler tedavilerdir. Hastaya ve dokunmabana şekline layıkıyla değişmekle bu arada çoğunlukla er etaplarda cerrahi, birtakım birtakım birlikte ve ya yegâne başına radyoterapi ve sonra kimyevi otama uygulanmakta, şimdi gelecek etaplarda ise yegâne başına kemoterapi, immünoterapi ve ya zeki tedaviler bahis konusu olabilmektedir. Tedavi planı yapılırken hastanın yaşı, performansı, tagaddi durumu, cemaat bulunduğu hastalıklara ilişkin yerine birlikte riziko analizi yapılıyor ve en akıllıca yönteme hastalanmış ve yakınları ile bu arada değişmeyen verilir" bilgilerini verdi.

Farkında olun er yakalayın

Netice yerine kanserle mücadelenin en ehemmiyetli adımı farkındalığımızın erdemli olması ve derneşik periyotlarda cinsiyet, yaş, fiziki durum, fasile öyküsü denli kriterlerin menfez önüne alındığı programlarla tarama yapılmasıdır. Kendinizde öğür bulunmadığınız ahval gözlemlemeniz biçiminde kontrollerinizi yaptırmayı boşlama etmeyiniz. Şüphelendiğiniz rastgele muhtelif halde sizlere araştırma görevlisi peyda etmek az daha rastgele devir anık olduğumuzu hatırlatarak her insanın bilmiş bulunduğu lafı esasen edelim: Kanserde er tanılama hayat kurtarır” niteleyerek laflarını noktaladı.

Metin Akyürek
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler