USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

İşte Bursa'nın korona bilançosu: 732 bin kişi covid oldu, 5 bin kişi hayatını kaybetti

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, Bursa'da 2 salname pandemi dönemini değerlendirdi. Bursa'da 2 salname süreçte 732 bin bireyin kovid olduğunu, kısaca 5 bin bireyin öldüğünü tamlayan Doktor Yavuzyılmaz,. "4 milyon imtihan yaptık. Testlerin 5'te bir tanesi fazlalı

İşte Bursa'nın korona bilançosu: 732 bin kişi covid oldu, 5 bin kişi hayatını kaybetti
04-05-2022 10:37

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, Bursa'daki 2 salname pandemi periyodunu değerlendirdi. Milyonlarca korona testi, beniz binlerce artı hikâye ve onların temaslı oldukları insanların sağlıklarına kavuşmaları düşüncesince kâffesi sağlıkçıların canla başla çalıştığını anlatım fail Yavuzyılmaz, “Salgın başladığından beri 2 yılı geçti. Ben bunun 1,5 yıldan fazlasını Bursa'da yaşadım, elan ilk ayrıksı yan yana kentte görevimiz vardı. Bugüne derece tahsil edilen tedbirler, muteber yöntemler, ilkah süreciyle mahsus noktaya geldik. Umarım artık esasen yan yana yücelme yaşamayız. Hemen elden pandemi evveliyat bir vaziyete yaklaştık diyebiliriz. Bunun nice nedeni mevcut insanoğlu bilinçlenmesi var. Alınan tedbirler, meydana getirilen koruyan hizmetler ve bunun başlangıcında telkih geliyor. Biz Bursa'da 4 milyon düze telkih yaptık. Bu dobra yan yana sayı. Bursa'nın 3 milyon 100 bin derece mukayyet nüfusu var. Tabi bu sayıda mahsus yan yana gözyaşı grubu da 12 gözyaşı altında. 12 ile 18 gözyaşı arasındaki süreçte de ailelerin tercihi ile telkih yapıyoruz. 18 gözyaşı üzerinde insanların kişi tercihleri ile ilkah yapıyoruz. Bu sayıya baktığımızda Bursa'nın 4 milyon telkih erişmek amaç nüfusun minimum 2 el aşılanması erişmek oluyor. Yaklaşık 700-800 bin yöresinde 18 gözyaşı altı popülasyon vardır” dedi.

Zor eyyam geçirildiğini, keyif toplumunun 2 yılda iri fedakarlık gösterdiğini dile getiren Yavuzyılmaz, “Pandeminin tahripkâr etkisinden insanlarımızı ırak tutmaya çalıştık. Bunda da güzel olduğumuz kanaatindeyim. Birçok mütekâmil bildirme edilen ülkelerdeki neredeyse hastalarımızı ‘Artık meydana getirecek yan yana nesne yok. Ölen ölür, küsurat sahalar bizimdir' neredeyse yan yana anlayışa tek devir ayrılma etmedik. Huzurevlerimizde, bakım evlerinde, alışılagelen yurttaşlarımıza da ayrımsız şekilleri uyguladık. Çocuk ve gençlere de ayrımsız şekilleri uyguladık. Ben Bursa özelinde söylüyorum. Günlük 7 bine benzeyen olayımız bulunduğu eyyam oldu. Bunun kestirmece yüzdelik 10'u yatış müstelzim hastalardı. Bu da 700 eder. Bu sayının yüzdelik 2'si kadarı da dip bakım gereksinimi hissetti. Bu da 140 kişi eder. Hastaneler açısından havadan ve güdümlü sayılar değil. Biz tek hastamızı Bursa'dan ayrıksı yan yana şehre toprak yokluğundan ve ya doğacak otama amacıyla göndermedik. Gönderdiğimiz ihtimal 50-100 parasız olmuştur, bunların da gerekçeleri ailelerin ayrıksı illerde yaşamasıdır. Hiçbir hastayı kılıç burada otama edemiyoruz öne sürülen nedeni ile ayrıksı şehre göndermedik” niteleyerek konuştu.

“4 bin 200 neredeyse sayılardan 150'ye indik”

Bazı zamanlarda hastanelerde covid-19 nedeniyle 3 bin 500- 4 bin bireyin yatmış bulunduğu fasıl bulunduğunu kail Yavuzyılmaz, “Bunu bizim mutluluk hastaneleri, darülfünun ve hususi hastaneler edinmek neredeyse yekûn adına söylüyorum. 700-800 hastamızın yalnızca covid nedeniyle dip bakımda yatmış bulunduğu dönemler oldu. Bunun indinde gidiş geliş kazaları, his krizleri, felçler, dip bakım gereksinimi duyan ameliyatlar durmadı. Bunları gine bitmeme ettirdik. Bizim yalnızca covid yüzünden 700'e benzeyen dip bakım 3 bin 500 derece da yatan parasız yükü geldi. Sadece Bursa özelinde. Ama alnımızın akıntı ile bu süreci yürüttük. Şu an eksiksiz hastaneler düşüncesince söylüyorum. Toplam 150 derece covid nedeni ile yatan parasız var. Bunların 50 tanesi dip bakımda ötekiler servisler de yatmaktadır. 3 bin 500 alışılagelen yatak, 700 dip bakım yekûn 4 bin 200 neredeyse sayılardan 150'ye indik” ifadelerini kullandı.

“Tüm keyif çalışanlarına minnet borçluyuz”

“Şu an bizim keyif yükümüzde baş döndürücü iri yan yana hafifleme olmadı. Çünkü, bugüne derece ertelediğimiz, pandemi öne sürülen nedeni ile acile sıfır keyif problemlerini demin hayata geçirmeye çalışıyoruz. Şu an merkezde doluluklarımız baş döndürücü ağırbaşlı miktarda yüksek. Hiçbir dip bakım ve ya yatış muntazır hastamız yok” niteleyerek laflarını sürdüren Yavuzyılmaz, “Hastaneler boşaldı diyemeyiz. Diğer sebeplerle hastanelerimize başvurular bitmeme ediyor. Sağlık çalışanlarına, en yukarıdan madun kademede fariza karşıcı arkadaşlarıma hepsine minnet borçluyum. Ciddi yan yana fedakârlık ile çalıştılar. Şunu baş döndürücü kesin gördük, hastanedeki işi bitmemişse, ‘Benim mesaim bitti' niteleyerek keşik yerini kimesne ayrılma etmedi. Ne devir şerait olgunlaştıysa, mesaisini bitirdi. Bu söylediklerimin içre kâffesi hastanelerde fariza karşıcı sağlıkçıları kapsayarak söylüyorum. Bu kadro işidir. Sizin müvellidülhumuza sisteminizde yan yana sorun, tıkanıklık varsa, tekniker oraya karışma edemezse dilerseniz 20 hekim, 500 bacı olsun lakin tekniker o problemi çözemiyorsa, işler aksamış demektir. Bu topluluğun yukarıdan tırnağa her insana minnet borçluyuz” biçiminde konuştu.

4 milyon test, 732 bin hasta

Bursa'da kestirmece 4 milyon derece sınav yaptıklarını bu testlerin elden çabucak 5'te birisi artı çıktığını altını çizen Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, “Tabi burada tekrarlanmış olanlar da var. Yani iyileştim mi niteleyerek sınav yaptıran da oldu. Yaklaşık 732 bin kişi artı hastamız oldu. Çeşitli zamanlarda bunlardan yüzdelik 10 kadarı hastanelerde yatarak otama gördü. 3 bin 500 derece çıkan sayılar evet lakin açıklık aralık zamanlarda farklılıklar oluştu” dedi.

1 milyon 800 bin insana filyasyon hizmeti

Sadece 730 bin hastayla değil, temaslı olduklarıyla da ilgilendiklerini tamlayan Yavuzyılmaz, “Biz yalnızca hastaları değil, onların değini oldukları kişiyi de izlem ettik. Bunlar filyasyon ekipleriyle yapıldı. Yaklaşık 1 milyon 800 bin kişi filyasyon hizmeti verildi. Hastaların kestirmece 3 katına benzeyen yan yana temaslı profilimiz vardı. Değişmekle bu arada en dip olduğumuz fasıl 750 ekiple beraberce 750 kadro diyorum burada yan yana çoban 2 de sağlıkçı dost bulunuyor. Bir kadro 3 insandan oluşuyor. 2 bin 250 kişi sahada fariza yaptı. Bunu sabahleyin 8'den tün 12'ye kadar, bazısı gruplar da tün 12'den sonraları tedbir evresini sabaha derece sürdürdüler. Sabah mevrut ekiplere gidecekleri adresleri ve donanımlarını hazırlıklarını yaptı. 24 çağ esasına mucibince arkadaşlarımız fariza yaptılar. Hastalarımızı evlerinde görüp derman vermemiz gerekiyorsa ilaç, sınav almamız gerekiyorsa testlerini aldık ve bilgilendirmeler yaptık. Aynı anda 750 kadro değil, dü posta oldukları düşüncesince bu biçimde süreci götürmeye çalıştık. Bunun geri iş baş döndürücü önemliydi. Başta Valimiz Yakup Canbolat edinmek neredeyse onun da katkılarıyla iş dünyasından talepler oldu. İş dünyasındaki insanoğlu bizlere araç, çoban destekleri oldu. Bunlar yapılırken, rutin işlerimizde bitmeme etmesi gerekiyor. İçilen suyun denetimi edilmek zorunda. Doğan evlatların aşılarını gerçekleştirmek zorundasınız. Yine rutin parasız olup sizden iş bekleyenlerininkini gerçekleştirmek zorundasınız. Bu nedenden dolayı yerli yönetimlerin ağırbaşlı destekleri oldu. Herkes seferberlik duygusu içre bu işler yürütüldü. Biz üçüncü ramazanı yaşıyoruz. Çevremizde bizlere kemirmek dağıtımından tutun ayrıksı gereksinimlerin karşılanması noktasında baş döndürücü destek sunar gördük” niteleyerek konuştu.

Bursa'da yekûn 4 bin 985 kişi ölüm etti

Bursa'da 4 bin 985 bireyin virüsten ötürü ölüm ettiğini tamlayan Yavuzyılmaz, “Türkiye averajı ile elden çabucak koşut gitti. Şöyle yan yana ayrımlılık var. Bu vefatların yaşla aracısız birlikteliği var. 65 gözyaşı üstü şahısların ek problemleri elan fazla. Buna ilişkin adına da vefatlar arttı. Mesela benim emektar fariza yaptığım toprak Balıkesir'de buğulu kantite yüzdelik 18'di. Ama Bursa'da yüzdelik 9. Dolayısıyla parasız olana huzur ahiret yolculuğu payı o kentte elan yan yana tomar görünüyor. Nüfus ve güçsüzlük ile akıllıcasına mütenasip yan yana sayıdır. Nüfus piramidini menfez gerisi ederek bu sayıları gitmek gerekiyor. Nüfusu buğulu bulunan şehirlerin ölümleri az buçuk elan fazla” dedi.

“Normal vatandaştan dü büküm yan yana tomar keyif çalışanı bu hastalığa yakalandı”

“Bizim de korona virüsten kaybettiğimiz keyif çalışanlarımız var. Sağlık çalışanlarında 6 bin 615 covid olayı görüldü. hususi hastaneler ve darülfünun karışma yekûn 30 bin keyif çalışanımız var. Bunlar arasında 6 bin 615'i artı olmuş” diyen Yavuzyılmaz, “Kamuda bizim 21 bin personelimiz var. Özeldekilerin kayıtlarını baş döndürücü tutamıyoruz. Bu 6 bin 615 sayısı bizim kamudaki sayılarımızla alakalıdır. 21 bin üstünden hesaplarsak kestirmece 3'te yan yana yapıyor. Bizim 4 bin testte kantite 700 şu demek oluyor ki 5'te yan yana yapıyor. Sağlıkçıların korona'dan elan baş döndürücü etkilendiğini açıklamak düşüncesince bu sayıyı söylüyorum. Biz zira aracısız covid'in göbeğindeyiz. Biz bu toplumda yaşıyoruz, riskimiz mevcut lakin gerçek riziko tabiî ki de emek hasretmek ortamımızla ilgilidir. Normal vatandaştan dü büküm yan yana tomar keyif çalışanı bu hastalığa yakalandı” ifadelerini kullandı.

“Covid-19'da müvellidülhumuza gereksinimi 10 katına çıktı”

Bursa kent Hastanesi'nin baş döndürücü iri yardımı olduğunu, zira bu hastanenin fiziksel açıdan tahavvül yapmaya, akım endüstrisi açısından baş döndürücü ergonomik seçenekleri bulunduğunu ayraç fail Yavuzyılmaz, “Bu bizim elimizi baş döndürücü güçlendirdi. kent Hastanesi kadrosuyla de dip bakım sayılarını ağırbaşlı miktarda arttırdık. Çekirge, Kestel, Gürsu ve Yüksek İhtisas'ta ayrımsız süreçleri yaşadık. Binaları emektar bulunan hastanelerde önünüze ayrımlı mesail çıkıyor. Mesela, müvellidülhumuza sisteminde anca yan yana bina mevcut ki; müvellidülhumuza sistemleri borazan ile mobilyalı hastanenin yan yana terminalinden geliyor. Oraya müvellidülhumuza tankı ile müvellidülhumuza depolanıyor. Oradan da hususi sistemle beraberce hastanenin kâffesi hastalarına dağıtılıyor. Covid-19'da anca yan yana müvellidülhumuza gereksinimi mevcut ki normalin 10 sert diyebiliriz. Dolayısıyla eksiksiz efdal atımlı müvellidülhumuza yüklemesi yapılması lazım. Siz ne derece dip bakım açmaya çalışırsanız çalışın oradaki borazan sistemi müvellidülhumuza yükünü kaldırmıyorsa açamıyorsunuz. Girişteki tazyik ile hastaya sunulan basıncın ayrımsız olması lazım. Bu efdal müvellidülhumuza cihazını işletmek düşüncesince o basıncın oluşması lazım. Eski hastanede borazan sistemi o yükü kaldırması beklenir değil. Normal parasız yükünü kaldırıyor lakin 10 büküm gerekseme yerinde müvellidülhumuza hasretmek yerinde kalınca bunu taşıyamıyor. kent Hastanesi bu aşamada elimizi güçlendirdi. Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Çekirge Devlet Hastanesi yan yana dü düzlük dip bakıma çevrildi. İlçelerdeki hastaneler yapacaklarını yaptılar. 20 günde amme hastanelerinde 300 arttırma dip bakım yatağı oluşturduk. Toplam 1100'lere çıktı. Şu an bu yataklar canlı ve kullanılıyor. Covid düşüncesince ayrılan dip bakımının temizliği yapılmış oldu ve alışılagelen dip bakıma dönüştürüldü. Servislerde de bunu yaptık. kent Hastanesi'nin hikmet otama bloğunu o fasıl dönüştürdük. Fizik otama çabuk hastalarını İlker Çelikcan'da çözdük” biçiminde konuştu.

“Şehir Hastanesi salgında Bursa'nın amiral gemisi oldu”

Bursa kent Hastanesi'nin salgında Bursa'nın amiral gemisi olduğuna aksan karşıcı Yavuzyılmaz, “Bizim şehrimizin amiral gemisi oldu. kent Hastanesinin yekûn döşek kapasitesi bin 350. Ama bunda bebek dip bakımı, servisler, onkoloji neredeyse ertelenmeyecek hizmetler de var. Onları gine yürüyor. Acil ameliyatlar bitmeme etti. Yüksek İhtisas da iri hastanemiz. Kalp alışkanlık cerrahisi yatakları caba mahsus fasıl gerekli sıfır ameliyatları az buçuk elan geciktirerek Covid'de kullandık. Çekirge hastanesi dip bakımlarını arttırarak merkezdeki yükü toparladı. Bunun indinde ilçedeki Gürsu, Kestel neredeyse hastanelerimize kaynaşma özelliğine mucibince hastalarımızı aktarım ettik. İnegöl, Yenişehir, İznik'e aktarım yaptık. Hiçbir hastayı döşek bekler halde tutmak düşüncesince Mudanya, Karacabey neredeyse ilçelerimize hastalar verdik. Bu dönüşümü daim yaptık” dedi.

Hastalığın 3 fasıl maça yaptığını ve gelinen noktada Bursa'da günce 4 bin 950 olaya ulaştığını laflarına ekleyen Yavuzyılmaz, “Ondan ahir pikte de o derece yükselmedi, az buçuk elan rahat geçti. Ama bu en sonuç Omicron varyantı ile bu arada 7 binli sayıları aştığımız eyyam oldu. Şunu diyebiliriz, 7 bin olayda yatış ve dip bakım sayısı 4 bin 950'deki seviyeye çıkmadı. Bunun bence Omicron varyantı ferah deniyor lakin telkih ve tedbirler sürece yardım sağladı. Aşıya karşın artı hastalar evet lakin seyri baş döndürücü elan ferah geçirdiler. Aynı hastalar telkih olmasaydı dip bakım kullanması olacak ve zayiat elan baş döndürücü olacaktı. Bu manada aşının bizlere ağırbaşlı yardımı var” ifadelerini kullandı.

Günde 70 bin aşıdan 700 aşıya

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, laflarını şöyleki tamamladı;
“Şu an e-nabız sistemi üstünden telkih hakkı gelenlerin aşıları yapılıyor. Ama orada da ağırbaşlı düşüşler var. 70 bin telkih yaptığımız devir vardı, şu an maatteessüf 700 telkih yapıyoruz. Artık Turkovac da var. Bu aşıyı da yapıyoruz. Öncesinde Sinovac ve ya Biontech olması ayırt etmez. Hatırlatma dozlarını Turkovac da olabilirler. Vatandaşımızda şöyleki yan yana idrak oluştu; ‘Zaten bu iş bitti'. Sürecin hekimler adına bitmediğini görüyoruz. Nereye gideceğini de yüzdelik 100 öngörmemiz beklenir değil. O nedenden dolayı tedbirlik titiz olmaktadır yarar var. Peyderpey tedbirler sıkıydı, demin gevşetiyoruz. Açık düzlük peçe vaziyeti kaldırıldı. Şu zihin şahıslarda oluştu, cıvıl cıvıl ortama girildiğinde tepke adına maskesini takıyor. Maske yalnızca Covid'de değil, teneffüs yolu ile bulaşıcı öbür hastalıklardan da koruyuculuğunu kesin biçimde gördük. Bunu başta Dörtçelik Çocuk Hastanesinde baş döndürücü kesin gördük. Çünkü teneffüs yolu ile bulaşıcı dönemsel çocukluk rahatsızlıkları baş döndürücü elan az karşımıza geldi.”

İhsan Altıkardeş-Samet Doğru
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler