USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

İstanbul'daki hastanelerde Omicron yoğunluğu

Omicron varyantı dolayısıyla kentteki hastanelerde aşılama ve PCR sınav kuyrukları oluştu.

İstanbul'daki hastanelerde Omicron yoğunluğu
05-01-2022 13:39
İstanbul

Aşılanma yüzdesinin yüzdelik 76,4 yer aldığı İstanbul'da, Delta varyantına gereğince dü büküm çıkma hızına erbap Omicron varyantı zımnında yurttaşlar PCR testi yaptırmak ve aşılama iktisap etmek düşüncesince hastanelere yöneldi.

İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu kent Hastanesi, Beykoz Devlet Hastanesi, Beylikdüzü Devlet Hastanesi, Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde PCR testi ve aşılama olmaya mevrut yurttaşlar yoğunluğa münasebet oldu. Sarıyer Hamidiye Etfal Hastanesi ile İstinye Devlet Hastanesi’ne de Kovid-19 testi olmaya gelenler etraflıca kuyruklar oluşturdu. Hastane uğrunda başlamış bulunan esna sefer süresince bitmeme etti. Sosyal mesafeye nazarıitibar ederek mükemmel muntazır vatandaşlar, sınav yaptırmaya bitmeme ediyor.

Omicron varyantındaki aceleci ilerlemeye ilişkin, AA muhabirine değerlendirmede mevcut Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Omicron'un bu halde artacağının kestirim edildiğini, muhtemel ortak çoğalma bulunduğunu söyledi.

Delta varyantının dört dörtlük anlamıyla arama dibine alınamadığını, onun üstünde Omicron'un geldiğini aktaran Prof. Dr. Yavuz, "Bütün dünyada ve Avrupa'da görüldüğü şekliyle tığ de Omicron'un tesirini görüyoruz. Omicron'un, Delta'ya gereğince dü büküm şimdi bulaşan yer aldığı söyleniyor. Zaten Delta'nın bulaşıcılığı da aşırı artmıştı. Ciddi ortak bulaşabilme kapasitesi var, çelimsiz müddette aşırı sayıda kişiyi infekte edebiliyor." dedi.

Yavuz, az aşılılarda ve şimdi evvel Kovid-19 geçirmişlerde de Omicron'un maraz yapabildiğini belirterek, "O sebeple ek aşılama dozlarının önemi ortak güzel kalık durumda. Ek aşılama dozları, çeşidine gereğince değişiyor. Biontech açısından bakarsak, 3 düze Biontech olması gerekiyor insanların. İnaktive virüs aşıları, Omicron'da ne efsus ki az buçuk şimdi az çarpıcı görünüyor. Onun düşüncesince şu anda esasi namına mRNA aşılarıyla döllenme öneriyoruz. Daha evvel KoronaVac ile aşılanmışlarsa, kesinlikle mRNA aşısı olmalarını öneriyoruz Omicron için." niteleyerek konuştu.

Dünyadaki tecrübelere bakıldığında, Omicron'un aşılı ve Kovid-19'u geçirmişlerde şimdi geniş seyrettiğinin görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Yavuz, "Geçirmemiş insanlarda ve aşısızlarda şimdi geniş seyredeceğine bağlı değişmez ortak obje bildirmek olanaklı değil.. Onu, önümüzdeki süreçte göreceğiz. Bazı in vitro çalışmalarda güya patojenisitesi az buçuk şimdi azalmış kabil görünüyor ancak bu değişmez ortak data sağlamıyor bize. 'Aşısızlarda, geçirmemişlerde hastalığın seyrinde ortak hafifleme mevcut mı?' sorusunun cevabını önümüzdeki süreçte değişmez namına söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Yavuz, en eleştiri grubun aşısızlar, bağışıklığı baskılanmışlar ve yeteri kadar antikor cevabı oluşturamayan buğulanmış ve ek dozları yapılmamış şahıslar bulunduğunu laflarına ekledi.

İstanbul'un olay çoğalma hızı sonuç 10 günde 5 büküm çabucak gidiyor

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Başakşehir Çam ve Sakura kent Hastanesi Koordinatör Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit de bu dalganın belirleyici sebebinin Omicron varyantı bulunduğunu belirtti.

Omicron varyantının belirleme edilmiş yer aldığı devletlerde de benzeri ortak proses yaşandığını ve aşırı çelimsiz müddette olay sayılarının katlandığını aktaran Yiyit, şöyleki konuştu:

"Bizim ülkemizin az buçuk da dinamikleri farklı. İstanbul, ayrıcalığı bakımından nice ülkeden iri ortak kent popülasyon olarak. Çok dip ortak şehir. İstanbul'da vakaların iri ortak kısmının gözükmesi gerçekte az buçuk şimdi süreci belirleyen yada farklılaştıran faktör. Çünkü İstanbul'daki olay çoğalma hızı, az şimdi hayattaki nice ülkeden şimdi iri nüfusu bulunan ortak kent olması haysiyetiyle şimdi nazarıitibar çekici. İstanbul'un olay çoğalma hızı sonuç 10 günde 5 büküm kabil iri ortak çabucak gidiyor. Bu da dünya rakamına aşırı asıl yansıyor. Diğer illerimizde de benzeri ortak proses istemesek de yaşanacak. O sebepten dolayı iri sayılara yürüyebileceğimizi, şu resimden okuyabiliyoruz."

Hafif geçirdiği düşüncesince teste gitmeyen ortak kol bulunmuş yer aldığı doğruyu de bulunduğunu vurgulayan Yiyit, şöyleki bitmeme etti:

"Şu an aşırı efdal rakamlarla yürüyoruz. Bunun ortak numara nedeni Omicron varyantının aşırı aceleci bulaşıyor olması. İkinci nedeni de ast kırılımlarına bakarsanız olaylarda en iri kol gençler. Şimdi ortak de bebek gözyaşı grubu eklenmeye başladı. Daha aşırı hareketli, devim bilimi ve peçe ile aralık yönünde uzlaşma sağlamada az buçuk eneze kaldığımız grubu kastediyoruz. Şu an çabuk servislerimizde ilkin influenza (grip) aşırı efdal müracaat nedeni biçimine geldi. Maskenin ve mesafenin az buçuk boşlama edilmiş yer aldığı bu sene, güzeşte yıldan değişik ortak sefer yürüyüşümüz var. Geçen sene Kovid haricinde ayrıksı ortak viral enfeksiyonla aşırı uğraşmıyorduk. Şu an influenza ve öbür virüs enfeksiyonları da hayatımızda. Bunun getirmiş yer aldığı aşırı dip ortak çevrim yaşıyoruz ve ortak bellek karışıklığı var. Hastalarımızın ortak bölümü 'Nasıl olsa gribimdir.' niteleyerek düşünüyor ancak bu bizi kusur ortak yere götürür. Üst teneffüs yolu enfeksiyon bulgusu yayınlayan herkesin, Kovid hastasıymış kabil kendisini izole etmesi ve tedbirini almasında yarar var."

"Aşısız, vakayiname rahatsızlığı bulunan ve gelecek gözyaşı grubu herhangi ortak devir iri riskler barındırıyor"

Prof. Dr. Nurettin Yiyit, bu yayılım hızının "çok efdal sayılara çıkılacağı" anlamına geldiğinin altını çizerek, "(Daha geniş seyrediyormuş. Akciğerlere inmiyormuş.) algısı bizi kusur yere götürmesin. Ne derece geniş seyretse de tığ onun ortak grupta ağırbaşlı seyredeceğini biliyoruz." dedi.

Her dalganın dinamikleri oldğuğunu ancak ilkin aşısız, vakayiname rahatsızlığı olan, gelecek gözyaşı grubunun herhangi ortak devir düşüncesince iri riskler barındırdığını dile getiren Yiyit, laflarını şöyleki tamamladı:

"Eğer bu modifikasyon geniş seyredecek caba olsa, aşırı asıl sayılara çıkarsak, yüzdesel açıdan ıvır zıvır olabilecek bulunan o biçimsiz geçirecekler, totale vurduğunuz devir iri ortak rakama emsal gelebilir. Yani, 100-150 bin vakanın yüzdelik 1'i ile 30 bin vakanın yüzdelik 1'i herhangi ortak devir ayrımsız değildir. Yüksek bulaşıcılık istesek de istemesek de iri miktarda ortak etkilenim anlamına gelebilir. Hep söyleniyor ya 'Hafif geçiriliyormuş. Daha aşırı ergenlerde oluyormuş.' Bunlar çabucak olabilirlik ve ihtimaller. Olasılık ve ihtimallere yürüyecek derece riske giremeyiz. Biz garanti altına yürüyeceğiz. O da ne? Maske ve aralık kuralına uyumumuzla olay çoğalma hızını engellemek her insanın görevi. Hatırlatma dozlarımızı da olarak, bunun hastaneye, ölüme ve dip bakıma yansımasını arama dibine kabul etmek zorundayız. Çünkü kaybedilen ortak canın telafisi yok. Aylarını dip bakımda geçirip, bu işi aşırı biberli ortak halde mütemmim bir tanesi yada onun yakınları düşüncesince bu işin telafisi yok."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler