USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

İptal randevuların yeri dolduruldu, ayda 5 bin 500 hastaya daha bakıldı

Son günlerde randevularına gelmeyen vatandaşlara müteveccih tembihat artarken, bireşimli zekayla açılan cümle sebebiyle silme randevuların yerinin hızlıca doldurulmasıyla İstanbul'daki müşterek darülfünun hastanesinde teşrinisani ayında 5 bin 500 hastaya daha işlev verildi.

İptal randevuların yeri dolduruldu, ayda 5 bin 500 hastaya daha bakıldı
22-12-2022 17:07

Kasım ayında 30 bin redif randevu başvurusu alındığı belirtilirken hastanenin Başhekim Yardımcısı Uzman Dr. Muhammed Tunç, “Son zamanlarda kalan randevu almakta güçlük, randevu bulamama üzere rahatsızlıklar sonrası çokbilmiş randevu sistemini kurumuza kazandırdık. Verilerimizi incelediğimizde sözde 1 mesai haset daha kurumumuza kazandırmışız gibi” dedi.
Son günlerde ilkin belli başlı branşlarda randevuya ulaşamama konusu gündemdeyken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da değme fırsatta randevu düzlük fakat gitmeyen şahısların bozma etmesi dair uyarıyor. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi de geliştirdiği Yapay Zeka Temelli Akıllı Randevu Sistemi hizmetiyle hastanenin kapasitesini daha devimsel kullanmayı amaçlıyor. Sistem, randevu düzlük ve türlü sebeplerle randevusuna gelemeyen yahut gelmeyerek randevusunu bozma fail hastaların hesabına redif randevuları koymaya dayanıyor. Edinilen bilgiye layıkıyla randevu sistemine bütünleşmiş edilen sentetik zeka altyapısı üstünden geliştirilen algoritma, hastaların başvurduğu branş, doktor, randevu saati, durma adresi, yaşı, daha geçmiş bozma ika eğilimleri üzere nice veriyi çözümleme ederek beklenen bozma aceleten hesabına bambaşka beraberinde yurttaşı ekliyor. Bu çerçevede redif randevu düzlük değme vatandaş, bozma şeklinde ne derece müddet içinde hastanede olabildiği sorusuna karşılık veriyor. Sistem de randevu iptali sonrası bu verilere layıkıyla soylu randevu konumuna güzeşte vatandaşları SMS ile bilgilendiriyor. Temmuz ayında Ortopedi ve Travmatoloji ile Kalp ve Damar Cerrahisi servislerinde tayyareci namına uygulanmaya başlanan şu an tamamı yerleşkeler düşüncesince enerjik namına beğenilen meslek sebebiyle teşrinisani ayında 5 bin 500 hastanın daha hastaneye erişimi sağlandı. Sistemle şifahane sığa kullanma oranında artım olduğu, randevulu gerçekleşen hasta oranında ise sayı farkı yüzdelik 10 yöresinde artım yaşandığı tabir edildi.

“Ülkemizin kanayan yaralarından beraberinde tanesi; tahsil edilen randevulara gelinmemesi"

Gelinmeyen randevularla hakkıyla gereksinim duyan şahısların hakkının yendiğine uyanıklık çekici hastanenin Başhekim Yardımcısı Uzman Dr. Muhammed Tunç şu halde konuştu:
“Özellikle akıbet zamanlarda kalan randevu almakta güçlük, randevu bulamama yahut derinliğine sürekli randevular verilmesi üzere şikayetleri kurumuzda almaya başladıktan sonraları ne yapabiliriz sanarak icraat hazırlamaya başladık. Bu açıdan da sentetik zekayı işin içine katarak beraberinde çokbilmiş randevu sistemi ezcümle ARS dediğimiz beraberinde sistemi, bilim teknolojileri direktörlüğümüz yardımıyla kurumuza kazandırdık. Burada asliye misyonumuz sentetik zekayı kullanarak randevu aldıktan sonraları randevusuna yetişme trendleri daha ceninisakıt bulunan hastaları yahut belli başlı sayaç aralıklarında randevu alıp da hastanemize başvurmayan hastaları belirleyerek bu randevu aralıklarına mütemmim randevu namına tanımladığımız randevuları vermeye başladık. Bu halde hastalardan aldığımız dönüşlerde randevu bulmakta, hastaların hekime ulaşmakta daha kolay yaşadığını ve esenlik problemlerinin çözümünde de daha devimsel beraberinde gösteriş alabildiğimizi görmüş olduk. Verilerimizi incelediğimizde sözde 1 mesai haset daha kurumumuza kazandırmışız gibi, 1 ayda 20 mesai haset var ise kılıç beraberinde 21 mesai haset üzere hastalarımıza görev vermeye başlamışız. Daha geçmiş verilerle karşılaştırdığımızda bu artışı belirgin namına görüyoruz. Son zamanlarda esenlik sistemimiz devletimizde umumi namına aşırı ağır beraberinde kez kıvrım etti güçlükle şu an maatteessüf şu an ülkemizin kanayan yaralarından beraberinde tanesi; tahsil edilen randevulara gelinmemesi. Biz ne derece fedakârlık gösterirsek gösterelim gine de hastalarımızın bu mevzuda itina göstermesi, gelmeyecekleri randevuları behemehâl önceleri bozma etmelerini gine üzerinde basa basa söylüyoruz ki hakkıyla gereksinim duyan bir tanesi bu randevuya haydi haydi ulaşabilsin”

“Asil randevu bozma edilmiş olduğu anda meslek redif randevuyu tetikliyor”

Sisteme bağlı bilim sağlayan darülfünun hastanesinin Bilgi Teknolojileri Direktörü Kadir Ataş, “2022 Şubat ayında başladığımız beraberinde projeydi, hastalarımıza bu hizmeti ne derece kalburüstü beraberinde halde verdiğimizi inceledik. Tüm hekimlerimizin dirimlik muayenesi randevu kayıtlarını çözümleme ederek başladık. 3 maaş beraberinde düzentileme kararında dirimlik muayenesi oranlarımızda bozma oranlarının faziletkâr bulunduğunu gördük ve bu faziletkâr kemiyet istihsal tarafında da beraberinde sıkıntıya hastalık olmaktaydı. Hekimlerimizin birtakımı araştırmaları yersiz kalabilmekteydi. Bu da kurumun hep sığa oranında menfi bulaşık etmekteydi. Bu elde ettiğimiz parametreler kararında beraberinde manken çıkarttık. Bu modelimizi de sentetik zeka algoritmamıza uyguladık. Verdiğimiz randevuyu 2 tipe ayırdık. Birinci tipte alışılagelen vermeleri müstelzim kota sayısını tabir fail soylu randevuydu. Bu randevuların dolmasıyla beraberce de hekimimizin ne derece redif randevu verebileceğini bu soylu randevuları üstünden çıkarttığımız bozma oranlarıyla matematik edebildik. Hastalarımız redif randevu alırken şuna uyanıklık ediyorlar; kılıç kendilerine ne derece müddette malumat verirsek hastanelerimize ulaşabilirler bunu soruyoruz. Bu bilgiyi özgülemek zorundalar. mesela 1 sayaç kala, 2 saat, 4 sayaç ve 12 sayaç kaldığında seçeneklerimiz bulunmakta. Hastalarımız bunlardan bir tanesini seçtiğinde rastgele beraberinde soylu randevu bozma edilmiş olduğu anda sistemimiz, burada devimsel algoritmamız redif randevuyu tetikliyor ve ilişik hastalar ortada en andıran saate tercihini karşılayıcı hastamıza bilim veriyor. Yedek randevunuz bundan böyle soylu randevuya dönüştürülmüştür, hastanemize gelebilirsiniz metniyle beraberinde SMS gönderiyoruz” şeklinde konuştu.

“Aylık 5 bin 500 daha beraberinde tomar hastaya görev edebilir bir duruma geldik”

Sistem sebebiyle bozma randevuların yerinin çelimsiz müddet içinde doldurulduğunu ve bunun da hastanenin kapasitesinin kullanımına müspet ulama sunduğunu aktaran Ataş, “Hekimlerimizin üretkenliğini yüzdelik 6 oranında arttırdık, bu da şurası gösteriyor maaş 5 bin 500 daha beraberinde tomar hastaya görev edebilir bir duruma geldik. Hastalarımızın yaşlarına, lokasyonlarına, ne branşa ne saate randevu aldıklarına baktık, inceledik. Algoritmamız şurası matematik etti; hastanın yaşı, almış olduğu branşı, saatini yukarı ölçüde etkiliyordu esasen ve bu istatistikler de bizim bu sıralamayı akla yatkın yapabilmemizi sağladı. En beraberinde tomar bozma payı Fatih bölgesinde, hastalarımız bu lokasyonu andıran gördükleri düşüncesince bozma ika eğilimleri daha faziletkâr oluyor. Saat.10.00 ila 11.30 ortada en beraberinde tomar bozma oranı, öğleden sonraları ise 13.00 ile 14.00 ortada en beraberinde tomar bozma payı buluyor. Hastanelerimize randevu alamayıp da randevusuz mevrut hasta payı da faziletkâr olabiliyor. Bu miktarda yayımcı ki şifahane içinde kuyruklara faktör olabiliyor, doktor çeşidinden ağır beraberinde yoğunluğa faktör oluyor. Uluslararası örnekleri de inceledikten sonraları kılıç buluş belgesi başvurusu yapabileceğimizi gördük zira bu dünyada beraberinde evvel olduğumuzu gösteriyordu. Bu çalışmalarımız da tamamladık, buluş belgesi başvurumuzu da arsıulusal namına yaptık. Mesela güzeşte ayki verilere baktığımızda 30 bin yöresinde beraberinde redif hasta talebi almışız, bunların 5 bin 500'üne görev verebilmişiz” dedi.

Hasibe Karadağ - Emre Baba
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler