USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

İnsan kök hücrelerinden embriyo benzeri yapılar oluşturuldu

Türkiye'de embriyolar üstündeki enteresan emekleri izleme yazar aktaran Embriyolog Turgay Barut, ABD'deki araştırmacılar çeşidinden kök hücrelerden meydana getirilen acemi birlikte insanoğlu embriyo modeli geliştirildiğini ve bu emek vermek ile embriyoların er eylem çağında yaşan

İnsan kök hücrelerinden embriyo benzeri yapılar oluşturuldu
15-10-2021 11:21

Uluslararası Kök Hücre Araştırmaları Derneği kabilinden gösterilen bu çalışmaya bağlı izah karşılayıcı Embriyolog Barut, “Araştırmacılar, hâlâ önceki sıçan kök hücreleri kullanılarak laboratuvar içre embriyo benzeri yapılar peyda etmek düşüncesince makbul müşterek yöntemin, hususi müşterek insanoğlu kök hücresi çeşidi kullanılarak embriyo benzeri yapılar peyda etmek düşüncesince kullanılabileceğini başarıyla göstermiştir” dedi.

Dünyadaki tamamı canlıların neslini bitmeme yol açmak düşüncesince tarihten beri hususi gayretler harcama ettiğini ilkin insanın bu yöndeki gayretlerinin gelişigüzel sabık güneş arttığını tamlayan dünyaca maruf Yale ve New York üniversitelerinde fariza de yapmış bulunan Embriyolog Turgay, “Texas Southwestern Tıp Merkezi Üniversitesi'nde meydana getirilen çalışmanın yazarı Dr Jun Wu ‘İnsan gelişimini incelemek, ilkin gelişmenin bu etabında hakkıyla zor, bu esasen müşterek esmer kutu' niteleyerek değerlendirme yaptı. Araştırmacılar, hâlâ önceki sıçan kök hücreleri kullanılarak laboratuvar içre embriyo benzeri yapılar peyda etmek düşüncesince makbul müşterek yöntemin, hususi müşterek insanoğlu kök hücresi çeşidi kullanılarak embriyo benzeri yapılar peyda etmek düşüncesince kullanılabileceğini başarıyla gösterdi.

Yakın vakte kadar, insanoğlu embriyo gelişimi emekleri iri seviyede tulum çocuk tedavisi sonrasında fahri şekilde bağışlanan embriyolara dayanıyordu. Araştırmacılar 3 boyutlu modeli peyda etmek için, embriyonik hücrelerden türetilen ve hâlâ sonraları laboratuvar içre geliştirilen insanoğlu pluripotent kök hücrelerini (hPSC'ler) kullandılar. Dikkat çeken müşterek şekilde, kök hücreler embriyo benzeri yapılar biçiminde kendiliğinden düzenli olma kabiliyetini korudu” niteleyerek bu çalışmanın dünyanın en prestijli ilmî dergilerinden Nature Communications'da benzeyen sürede yayınlandığını kaydetti.

Dergide gösterilen çalışmaların neticelerinden da yalan fail Barut, “Çalışmanın sonuçlarına göre, değişik kök hücre türleri ile er embriyo gelişimini modellenmiş ve araştırmacılar insanoğlu pluripotent kök hücreleri kullanılarak karın dokusuna tutunma etabındaki blastokist ismi sunulan 5 günce embriyo hisse senedi etabına derece ulaştırmayı başarmışlar ve bu yapıya blastoid ismi verilmiştir. Yine Nature dergisinde gösterilen müşterek Avusturalya Monash Üniversitesinden Profesör Jose Polo ve kadrosu kabilinden meydana getirilen müşterek ayrıksı benzer çalışmada da mütekâmil ten hücrelerinden türetilen uyarılmış pluripotent kök hücreleri (iPSC'ler) müstamel ve benzer neticeler elde edilmiştir. Profesör Zernicka-Goetz ve ekibi, RNA dizilimini kullanarak modellerindeki gelişigüzel hücre tipini saf embriyolardaki benzerleriyle karşılaştırdı. Genlerin büyükçe yarısının, saf insanoğlu blastokistleriyle karşılaştırılabilir seviyelerde tabir edildiğini ve tek hücre tipinin muhtemel kalıtım bilimi belirteçlerin tamamını tabir etmediğini buldular.

Genetik farklılıklara rağmen, embriyo modelleri gine de ortaya çıkmak ve er insanoğlu embriyolarına baş döndürücü benzer halde tutum göstermiştir. Tamamen kök hücrelerden elde edilmiş bu modeller, kök hücre araştırmalarındaki ilerlemeleri öngörebilmek yerine kılavuzlarını benzeyen sürede güncelleyen Uluslararası Kök Hücre Araştırmaları Derneği kabilinden gösterilen embriyo çalışmasına bağlı gelişimdeki 14 günce sert sınırı da aşabileceği ve bu bölgede hâlâ müşterek tomar düzentileme yapılması gerektiği düşünülmektedir” ifadelerinin kullanıldığını söyledi.

İbrahim Kılınç

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler