USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

İngiltere'de Ferrero çikolatalarının satışındaki kısıtlama devam ediyor

İngiltere'de Ferrero çikolatalarında salmonella bakterisinin belirleme edilmesinin ardından, market raflarından kaldırılan mamüllerin satışındaki kısıtlama devam ediyor. Market yetkilileri satıştan kaldırılan mamüllerin yenilerinin daha tüketicilere sürülmediğini söyledi.

İngiltere'de Ferrero çikolatalarının satışındaki kısıtlama devam ediyor
01-08-2022 10:08

İtalya merkezli Ferrero çikolata fabrikasının mamüllerinden bazılarında salmonella bakterisine rastlanmasının ardından, Nisan ayında mahsulat İngiltere'deki marketlerin raflarından kaldırıldı. Belçika'nın Arlon şehrindeki fabrikada imal edilen mamüllerin marketlerden çekilmesinden buyana İngiltere'de şaşırtı husye şeklindeki çikolataların satışı yapılmıyor.

İngiltere'deki bazısı marketler bakteri şüphesi sıfır Ferrero çikolatalarının satışlarına devam ederken birileri ise hazırlık bunun şeklinde kâffesi Ferrero çikolatalarını satıştan kaldırdı. Yetkililer, dünkü mamüllerin ne devir tüketicilere sürüleceğini daha bilmediklerini söyledi.

Nisan ayında mamüllerin banko satılmaması gerektiği söylendi"

İngiltere'nin Başkenti Londra'da mevcut Robin Food Marketinin Müdürü Cansu Özdemir, Ferrero çikolata fabrikasının yetkililerinden tahsil edilen önceki uyarıların mamüllerin tüketilmemesi üstüne sadece "tavsiye" mecburiyetinde bulunduğunu söylerken, endamsız birlikte müddet sonradan Gıda Standartları Ajansı'ndan (FSA), "ürünlerin banko satılmaması" gerektiği kendisince ikaz aldıklarını söyledi. Özdemir meydana getirdiği açıklamada, "Bizim düşüncesince proses Nisan ayında başladı. Firmadan meydana getirilen birlikte uyarıyla mevzuyu öğrendik. Uyarıda, ‘Belçika'nın Arlon şehrindeki fabrikamızda imal edilen şaşırtı husye ürününde salmonella bakterisi şüphesi mevcut. Fabrikamızdan çıkan mahsulat imtihan yapılarak tüketicilere sürülüyor olsa da bazısı meşkûk olaylar bulunduğu düşüncesince bu mamüllerin tüketilmesini başvuru etmiyoruz' halinde ifadeler toprak aldı. İlk yerine bu ağız ağıza başvuru niteliğindeydi. Ancak 1 çağ sonradan firma, Belçika'daki fabrikamızdan çıkan şaşırtı yumurtalar bu kategoriye giriyor diyerek birlikte ikaz daha yayınladı. Bu mamüllerin tüketilmemesi ve elinde bulunduranların iadeli etmesi istendi. Daha sonradan 8 Nisan'da FSA'dan aldığımız uyarıda ise mamüllerin banko satılmaması ve tüketilmemesi gerektiği söylendi" dedi.

"Güvenli olduğundan emniyetli oluncaya derece kâffesi Ferrero ürünlerini kaldırdık"

Yetkililerin Ferrero ürünlerinin art çekilmesi çağrısıyla bu arada markaya ilgilendiren kâffesi çikolataların satıştan kaldırmaya değişmeyen verdiklerini kail Özdemir, "Haberleri önceki duyduğumuz anda eğreti yerine stoktan çektiğimiz ürünleri daha sonradan FSA'dan mevrut uyarıyla ağız ağıza kaldırdık. Sadece bakteri şüphesi bulunan ürünler ile hudutlu kalmayarak, süreci gözlemleyip Ferrero ürünlerinin güvenliğinden emniyetli oluncaya derece kâffesi ürünleri bekletivermek istedik" halinde konuştu.

"Elimizdeki stoku imha ettik"

Belçika'daki Arlon fabrikasında imal edilen mamüllerin imha edildiğini kail Özdemir, Londra'da Belediyesinin de bu noktada iane ettiğini belirtti. Özdemir, satıştan kaldırmaya değişmeyen verdikleri mamüllerin Ferrero'ya art iadeli edildiğini söyledi. Ferrero yetkililerinin Londra'daki marketlerden şaşırtı husye ürünlerini market satış fiyatlarından satın alarak topladıklarını kail Özdemir, bazısı zincir marketlerde ise gayrı Ferrero çikolataları düşüncesince hususi satış stantları kurulduğunu belirtti.

"Henüz tüketicilere çıkan mahsul yok"

Özdemir, "Fabrika bakteri şüphesi oluştuktan sonradan kapatıldı. Haziran ayında gine açılmasına müsaade verilmesinin peşi sıra bugünlerde ise üretime geçtiklerini duyduk. Ancak bunun daha hummalı düzen denetimli olacağına inanıyorum. Öte taraftan şu anda tüketicilere çıkan mahsul yok" halinde konuştu.
Özdemir, olayların İngiltere'de ve Avrupa'da koyu yerine çikolata satılan dönemlerden bir tanesi bulunan Paskalya Bayramında gerçekleşmesinin düşkünlük bulunduğunu belirterek, "Çünkü Paskalya Bayramı husye şeklindeki çikolatalarla kutlandığı düşüncesince herkeste birlikte telaşe oldu" dedi. Paskalya Bayramı devrinde satışların etkilendiğini kail Özdemir, öz marketinde bambaşka çikolataların satışını ön plana çıkardıklarını belirtti.

İngiltere'de bütün 101 hikâye kaydedildi

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) çeşidinden Mayıs ayında gösterilen akıbet bildiride, İngiltere'de salmonella bakterisiyle irtibatlı 101 hikâye bulunduğu ve vakaların çoğunluğunun 5 yaşın altındaki çocuklardan oluştuğunu belirtmişti. UKHSA, salmonella bakterisinin belirtileri ortada göden bulantısı, ishal, kusma, döl yatağı krampları, erdemli ateş, bitkin hissetme ve titreyiş üzere belirtilerin bulunduğunu duyurmuştu.
UKHSA, salmonella bakterisi endişeleri dolayısıyla şahıslara kendini korumaları düşüncesince gani hazır para tüketmelerini başvuru etti. Salmonellanın insanoğlu ortada bulaşan olabileceğini tamlayan UKHSA, bundan dolayı enfekte olunması yerinde güzel hıfzıssıhha uygulamanın ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı. Salmonella bakterisinin belirtilerinin ilkin muafiyet sistemi ufak tefek ıvır zıvır çocuklarda daha hararetli olabileceğini aktaran UKHSA, "Salmonella bakterisi kişiden kişiye yayılabilir, bundan dolayı etkilenen hacısı hocası ellerini birlikte güzel yumak ve semptomları varsa, mümkünse başkalarının yiyeceklerine dokunmaktan çekinmek üzere hıfzıssıhha kurallarına uymalıdır" ifadelerine toprak verdi.

Gıda Standartları Ajansı ve Ferrero çikolata fabrikası, bu mamüllerin gelişigüzel birlikte versiyonunun gizil birlikte gözdağı olmadığına ilgi etmenin ehemmiyetli bulunduğunu belirtirken, riziko meydana getiren mamüllerin 11 Temmuz ve 7 Ekim 2022 akıbet istimal tarihleri ortada bulunduğunu belirtmişti.

Üretim eğreti yerine durdurulmuştu

Ferrero çikolata fabrikasının Belçika'nın Arlon şehrinde mevcut istihsal tesislerinde salmonella bakterisine rastlanması dolayısıyla Belçika Gıda ve Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu (FAVV), fabrikanın istihsal ruhsatını eğreti yerine silme etmişti. Gıda Standartları Ajansı (FSA), çikolataları toplatma kararının yasaklayıcı birlikte hazırlık bulunduğunu açıkladıktan sonradan ürünler, İngiltere, Belçika, Fransa, Almanya, İrlanda ve Lüksemburg'da Paskalya bayramından doğrudan evvela art çekilmişti.

Aylin Albayrak
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler