USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

İlk yardımda herkesin bilmesi gereken 'hayat kurtaran yöntemler'

Sadece facia durumlarında veya sonra değil, önceki yardım bilgisinin her devir herkesin sorumluluğunda olması icap ettiğini hatırlatan İlk ve Acil Yardım Programı Öğretim Görevlisi Nurcan Esin, “Bu bilgiler hayat kurtaran bilgilerdir ve görüngü aceleten her devir keyif ekipleri ya

İlk yardımda herkesin bilmesi gereken 'hayat kurtaran yöntemler'
20-02-2023 10:07

Yakın sürede yaşadığımız ve milyonları etkileyen hareket afetinden sonradan keyif ekiplerinin bire birlikte anda her insana alelacele dahil edememesi vaziyeti gene evvel yardım bilgisinin önemini ortaya çıkardı. Özellikle önsezi durması, dem alamama ve nezif kabilinden bağlam karşısında evvel yardımın dirimsel ciddiyete ehil bulunduğunu ve herkesin anbean dahil edebilecek derece bilgiye ehil olması icap ettiğini aktaran Nurcan Esin, mevzuyla ilgilendiren bilgilendirmelerde bulundu.

İlk müdahale, tarafındaki kişilerden gelir
“İlk müdahaleyi yapanlar genel anlamda yanımızdaki kişilerdir” niteleyerek mevzunun hem kendimiz bununla birlikte sevdiklerimiz düşüncesince alıngan bulunduğunu dile getiren İstanbul Gelişim Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Programı Öğretim Görevlisi Nurcan Esin, “Ambulansların averaj vürut süreci 7-8 dakikayı almaktadır. Kalp ve beynin hasar alması, başta akıl hücrelerinde oksijensizliğe ilişkin göze hasarı evvel 4 dakikada başlar. 6 dakikadan sonradan bu hasar artmaya bitmeme ederek 10 dakikada arka dönüşümsüz bir vaziyete gelir. Bu sebepten cankurtaran yahut meraklı takımlar gelene kadar, size yardım edebilecek şahıslar yanınızdaki şahıslar olmalı” dedi.

“Solunumunun olup olmadığını hızlıca değerlendirdikten sonradan solunumu sıfır hastaya önsezi masajına başlayabiliriz”
Hasta/yaralı bireyin ilk önce bilinç kontrolü yapılmalıdır. Seslendiğimizde yahut dokunduğumuzda bizlere karşılık vermeyen hastaya ağrılı ihtar verdiğimizde de karşılık olmadan doğrudan 112'yi aramalıyız yahut arayacak bambaşka birisi var ise aracısız yönerge verip 112 çabuk sistemi harekete geçirmeliyiz. Hastanın/yaralının şah damarından tandans bakmayı biliyorsak tandans göre nabzı sıfır hastaya doğrudan önsezi masajına başlamalıyız. Bize karşılık vermeyen bilinci gizli hasta/yaralıda tandans bakmayı bilmiyorsak yahut tandans baktık lakin emniyetli olamadıysak ve iklim yolu kapanmış değilse solunumunun olup olmadığını hızlıca değerlendirdikten sonradan solunumu sıfır hastaya önsezi masajına başlayabiliriz” biçiminde evvel dahil başlangıcını anlattı.

Kalp masajı elbette olmalı
Esin, önsezi masajına ne derece er başlanırsa ahiret yolculuğu ve hastalıklı kalma payı o derece azalacaktır niteleyerek önsezi masajının elbette yapılacağını aktardığı bilgilendirmelere şöyleki bitmeme etti:

“Kalp masajına çabuk ve er gelmek fazla önemli. Erkenden başlanan önsezi masajı cankurtaran gelene derece içki dolaşımını ve beynin oksijensiz kalmasını engellemiş olur. Bu gestalt akıl hücrelerinin hasarını azaltarak ahiret yolculuğu ve hastalıklı kalmayı en örgen indirir.

Göğsün kusursuz ortasına el ayamızı koyarak mafevk üstüne üstlük ellerimizi kenetliyoruz. Hiç kıpırdamadan toprak aynen ve kollarımız dik, 90 derecelik köşe olacak biçimde göğsün kusursuz mutedil kemiği hesabına kalbe işletme uyguluyoruz.”

2 bugün süresince geceli gündüzlü önsezi masajı ve dem ita bitmeme etmeli
30 el önsezi masajı ondan sonra hastanın şen dem almasını gelmek düşüncesince giriş geri- lafazanlık mafevk konumu verdiğimiz hastaya 2 el de renksiz vermemizi kail Esin, “Derin dem alıp, burnunu elimizle kapattığımız hastanın ağzından dudak eliyle 2 el dem veriyoruz ve tek ara vermeden gine önsezi masajına geçiyoruz. 2 bugün süresince ara vermeden bu döngüyü birlikte dakikada 100-120 edisyon olacak biçimde bitmeme ettiriyoruz. 2 bugün sonradan önsezi ve solunumu arama ediyoruz. Eğer hastada hala önsezi atışı ve teneffüs olmadan uygulamaya cankurtaran gelene derece bitmeme ediyoruz” dedi.

Kapalı bulunan dudak açılmaya çalışılmamalı, dilin geriye kaçmasını engel olmak düşüncesince giriş arka lafazanlık mafevk konumu uygulanmalı
Genellikle kendinde sıfır hastaların gizli bulunan ağzının açılarak dilinin boğaza savuşma ihtimalinin düşünülmesinin hata bulunduğunu bunun hesabına “baş geri- lafazanlık yukarı” pozisyonunun kifayetli bulunduğu dair uyarıda mevcut Esin, “Solunumu değerlendirirken şöyleki birlikte hata yürütüm yapılıyor; nedense herkes dilin geriye akilane kaçtığını organize ettiği düşüncesince doğrudan dili yukarıya çekip hariç çıkarmaya çalışıyor. Bu sebeple elini hastanın ağzına sokarak dili yakalayıp hariç çekmeye çalışıyorlar. Bu tutum hastaya dokunca verebilir, yaralanma ve kanamaya, diş kırıklarına etken olabilir. Hasta/yaralının ağzında gözle görülmektedir birlikte nesne var ise elimizle zorlamadan alabiliriz. Kalp masajı derece ehemmiyetli bulunan giriş geri-çene mafevk konumu verdiğinizde doğrusu gönül kökü mafevk akilane kalkacağı düşüncesince renksiz alternatifini tıkamayacaktır” ifadelerini kullandı.

Kalp atışı ve teneffüs gelirse koma pozisyonunda ambulansın gelmesi beklenmeli. Peki, koma konumu elbette verilir
Hastaya makbul evvel yardım ve önsezi masajı sonrası önsezi atışının ve solunumun gine arka gelmesiyle hastanın koma konumuna getirilmesini ve bu biçimde ambulansın beklenmesini kail Esin, hastanın başına üstünlük meydana getirecek birlikte şeyin koyulmaması icap ettiğini de hatırlattı. Esin, “Solunumu sıfır yahut dahil ile önsezi ve solunumu arka mevrut hastalarda hastanın başının dibine faziletkâr birlikte şeylerin (yastık gibi) konması, teneffüs açısından yanlıştır. Bunun hesabına ‘dolaşımı ve solunumu' bulunan hastalarda ‘koma pozisyonu-iyileşme pozisyonu' dediğimiz tavır vererek ambulansı bekleyivermek ve yoğun pıtrak hasta/yaralının solunumunu da arama buyurmak gerekir. Herhangi birlikte DOĞRU kırık-çıkık-burkulması sıfır hasta/yaralıya koma pozisyonunu verirken hastanın alttaki duracak kolu yukarıya akilane uzatılmalı, öbür kolu lafazanlık dibine yerleştirilmelidir. Yine lafazanlık dibine yerleştirdiğimiz kolunun tarafındaki bacağı da az buçuk kıvırıp, dal ve kural kemiğinden destekleyerek kolunu mafevk akilane uzattığımız tarafa akilane hasta/yaralıyı taraf çevirmeliyiz. Bu tavır hastanın kusması DOĞRU salya-salgısının renksiz zımnında ve akciğerlerine kaçmasını engelleyecektir.

“Kanama DOĞRU baskıya ara vermemeliyiz”
Son adına nezif kontrolü dair da bilgilendirmelerde mevcut Esin laflarını şöyleki sonlandırdı:
“Kanama durumlarında da kanamanın hesabına işletme uygulandıktan sonradan genel anlamda ‘kanama bitmeme ediyor mu olmadan durdu mu acaba' niteleyerek işletme malzemesi kaldırılıp yaraya bakılıyor. Oysa yapılması gereken ‘ işletme meydana getirilen gereç giriş döndürücü kanamadan ötürü içki dolduysa baskıya ara vermeden ve içki reşit bulunan gereç deri üstünden çekilmeden hesabına ikinci birlikte ak pak çaput eklendikten sonradan baskılamaya bitmeme etmektir. Bu baskıyla bu arada kanayan örgen önsezi düzeyinden yukarıda sara çabuk desteğe başvurulmalıdır.”
(ŞCG-BA-Y)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler