USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'İleri endoskopik uygulamalar erken teşhisle hayat kurtarıyor’'

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Çolak “İleri endeskopik uygulamalar; hâlâ ilkin cerrahi müdahale ile yaptığımız nice tedaviyi, hâlâ az girişimsel müdahalede bulunarak endoskopik yöntemlerle yapılabilmemize olanağı sağlıyor” dedi.

'İleri endoskopik uygulamalar erken teşhisle hayat kurtarıyor’'
09-11-2021 15:39

Günümüzde tababet dalında yaşanmış bulunan teknolojik gelişmeler nice cerrahi uygulamayı kolaylaştırdığı kabil hastaların düzelme dönemini de hızlandırıyor. Gastroenteroloji dalında nispeten ehemmiyetli arazi markajcı cerrahi işlemler, toy döl teknolojiler katkısı ile hastaların tedavisinde ehemmiyetli gösteriş oynuyor. Medicana Ataşehir Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Çolak, “İleri endeskopik uygulamalar; şimdi evveliyat cerrahi müdahale ile yaptığımız nice tedaviyi, şimdi az girişimsel müdahalede bulunarak endoskopik yöntemlerle yapılabilmemize olanağı sağlıyor” niteleyerek toy döl endoskopik uygulamalar karşı açıklamalarda bulundu.

“Kromoendoskopi yöntemi dokunmabana teşhislerinde kullanılıyor''
İleri endoskopik uygulamaların erken derece kanserlerin teşhisinde kullanıldığını tamlayan Prof. Dr. Yaşar Çolak, “Gastroenteroloji alanındaki ‘kromoendoskopi' ismi sunulan toy döl kromoendoskopi yöntemi rüçhan kendisine efdal çözünürlüğünde bulunan ati teknolojiye ehil endoskopi cihazlarının ve birtakım endoskopik boyaların kullanılmasıyla yapılmaktadır. Erken derece ur ve kanserlerin saptanmasında, sınırlarının belirlenmesinde ve otama stratejilerinin belirlenmesinde kullanılmaktadır” niteleyerek konuştu.

“İnce bumbar rahatsızlıkları düşüncesince yutulabilir kapsül teknolojisi uygulanıyor''
Kapsül endoskopi yönteminin avantajlarına yer veren Prof. Dr. Çolak, ‘‘İçerisinde ansızın aşırı alıcı mevcut saydam ortak kapsülün dudak kanalıyla yutulması ve bu sayede ağızdan anüse denli kâffesi hazım sistemin görüntülenebilmesini sağlayıcı Kapsül Endoskopi uygulaması bu günlerde başta işkembe ve dolgun bumbar ortada küsurat müeddep bağırsaklarla ilgilendiren rahatsızlıkların teşhisinde kullanılıyor. Kapsülün içindeki kameralar daima kendisine kaynak almakta, bu sahneler kaydedilmekte ve akıbet zamanlarda tercih ettiğimiz kaslı kapsüller katkısı ile kâffesi hazım sisteminin panaromik görüntüleri elde edilebilmektedir” ifadelerini kullandı.

“Lezyon ve poliplerde cerrahi uygulamalar kayıt değil''
Endoskopi yönteminin avantajlarından da bahseden Prof. Dr. Çolak, “Sindirim sisteminde görülebilen önemsiz iri tümörleri ahtapot kendisine adlandırıyoruz. Poliplerin ve sathi tümörlerin erken etabında çıkarılmasını sağlayıcı formül ise EMR kısaca endoskopik mukozal rezeksiyondur. EMR yönteminde hazım sistemindeki ahtapot ve sathi tümörler kabil lezyonların dibine konu enjekte edilerek kesilecek bölgede ortak yastıkçık oluşturulur ve lezyonlar çarpıcılık akımıyla kesilerek çıkartılır. Daha dip ve şimdi iri lezyonlarda ise ESD yöntemi uygulanmaktadır. Açılımı endoskopik submukozal diseksiyon bulunan bu yöntemde endoskopik cihazlarla iri lezyonların dibine girilerek hususi bıçaklar katkısı ile doku bozukluğu alttan kesilerek çıkartılmaktadır” niteleyerek konuştu.

Prof. Dr. Çolak, “Bu metodlar katkısı ile başta şimdi evveliyat ameliyatlarla çıkartılabilen nice doku bozukluğu ve tümörün endoskopik yöntemlerle ameliyatsız kendisine çıkartılması sağlanmaktadır” dedi.

“Karından meydana getirilen biyopsiye seçenek endoskopik ultrasonografi''
Endoskopik ultrasonografinin akıbet zamanlarda hazım bilimi dalında geçer en ehemmiyetli ati endoskopik uygulamalardan bir tanesi bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Çolak, toy döl endoskopik yöntemlerle ilgilendiren olarak, “Endoskopi cihazının ucuna yerleştirilmiş hususi ortak ultrasonografi aleti katkısı ile kemirmek borusu, işkembe ve bağırsakların içinden ultrasonografi etme olanağı sağlanmaktadır. Bu formül başta hastalıklara aşırı yaklaşan ortak alandan ultrasonografi yapılabilmekte ve aşırı efdal duyarlılıkta sahneler elde edilebilmektektedir. Bu sayede başta tümörlerin ne katmanlardan kaynaklandığını bizlere göstermenin yanı sıra tümörün tipi karşı bilgelik vererek otama planının oluşturulmasını sağlamaktadır. Bu yöntemin öteki ortak ehemmiyetli niteliği de lüzum işkembe ve bağırsaklarda gerekse bu organların komşusu bulunan pankreas, uykuluk kabil organlardaki kitleler ile ak kan bezlerinden biyopsi kabul etme ve rahatsızlıkların tanısını koyma olanağı tanımasıdır. Bu sayede; söz gelişi ortak pankreas kitlesinden, evveliyat ameliyatla yahut meşime cildi delinerek alınmakta bulunan biyopsiler yerine, ağızdan mideye ulaşılarak, işkembe içinden aşırı müeddep ortak enjeksiyon yardımıyla pankreastaki kesime ulaşılmakta ve buradan tahsil edilen biyopsiler gine dudak kanalıyla endoskopi cihazının içinden çıkartılmaktadır. Bu formül hoppadak hazım bilimi dalında değil akciğer kanseri olgularının döş boşluğundaki ak kan bezlerinin değerlendirilmesi ve icabında bu alandan biyopsiler alınarak akciğer kanseri tanısının konulmasında da kullanılmaktadır” açıklamalarında bulundu.

“Safra taşlarından ameliyatsız halas ERCP yöntemiyle mümkün''
Endoskopik retrograd kolanjio pankreatikografi (ERCP) yönteminin başta balast ve pankreas kanallarına müteveccih tanılama ve tedaviler düşüncesince kullanılmakta bulunan ortak formül bulunduğunu bildiren Prof. Dr. Çolak, ERCP yönteminin, çoğunlukla balast ve pankreas yayınlarını tıkayan taşların çıkartılması, kanalların temizlenmesi, sarılığa defa açan tıkanıklıkların ve bu kanallarda olabilecek tümörlerin tedavilerinde geçer endoskopik ortak uygulama bulunduğunun altını çizdi.

“Reflü hastalığında değişmez tanılama kolaylığı''
Reflü hastalığının teşhisinde nispeten ehemmiyetli ortak arazi markajcı Ph Metre uygulaması ile kemirmek borusuna çıkan hamız ve balast kaçağının değerlendirildiğini dile getiren Pof. Dr. Çolak, “Bu yöntemde kemirmek borusuna yerleştirilen sensörler ile 24 vakit süresince kemirmek borusundaki hamız Ph değerleri ölçülmekte ve işkembe asitinin kemirmek borusuna kaçış düzeyi, miktarı, ne saatlerde olduğu, kemirmek yiyecek yahut yatar pozisyonla bulunan birlikteliği değerlendirilmektedir. Bu sayede asıl reflü rahatsızlığı teşhisi konuluyor ve bu neticelere layıkıyla de reflü otama stratejileri belirlenmektedir” niteleyerek konuştu.

Başka ortak uygulama kendisine karşımıza çıkan manometrenin ise reflü hastalarındaki kemirmek borusu ve dip basınçlarının ölçülmesi bu şeklinde kullanıldığını özetleyen Prof. Dr. Çolak, “Özellikle reflü hastalarındaki kabil kemirmek borusu ast uç basınçlarının az bulunduğunun saptanmasında veya yutma sorunlarına defa açan kemirmek borusu rahatsızlıklarında akilane tanısının koyularak akla yatkın tedavilerin planlanmasına olanak vermektedir” dedi.

Son kendisine stretta yöntemine yer veren Prof. Dr. Çolak,“ Bu yöntem, reflü rahatsızlığı tedavisinde kemirmek borusunun ast ucuna radyofrekans dalgalarının gönderilmesi şekli ile bu alanın daraltılması prensibine mebni endoskopik ortak yöntemdir” halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler