USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

İki dozda da 'mavi' kategoriye vasıl Doğu Akdeniz'de acemi maksat fazlalık hadise sayılar

Yeni yüz koronavirüsle (Kovid-19) uğraş kapsamında ikinci düze aşılamada da "mavi" kategoriye vasıl Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'de hedef, tedbirlere uyarak fazlalık hikâye sayılarını en organ indirmek.

İki dozda da 'mavi' kategoriye vasıl Doğu Akdeniz'de acemi maksat fazlalık hadise sayılar
13-11-2021 11:40
Adana

Sağlık tesislerinde ve hareketli ekiplerle aşı çalışmalarının hepsi hızıyla sürdüğü Adana'da, fazlalık vakaların çoğunluğunu gerçekleştiren ve ilkah oranları ceninisakıt seyreden 30 gözyaşı altının aşılanması düşüncesince güç sarfediliyor.

İl Sağlık Müdürü Halil Nacar, AA muhabirine, bilhassa Adana'nın komşusu Osmaniye, Hatay, Mersin illerinin mavi kategoriye geçmesinin sevinme donör bulunduğunu söyledi.

Doğu Akdeniz'deki illerin mavi kategoriye ulaşmasının iri nezdinde kazanım bulunduğunu aktaran Nacar, "Bölge sağlık kuruluşu şekilde görev veriyoruz. Bu noktada hastanelerimize, yöre illerimizden mevrut yükler azalmış durumda. Onun düşüncesince bölgenin mavi olması baş döndürücü sevindirici." sanarak konuştu.

Nacar, şehirde aşılamada ağırbaşlı nezdinde noktaya geldiklerini, vatandaşların bu mevzuda baş döndürücü şimdi duygun bulunduğunu tabir etti.

Aşıya karşın tedbirlerin katiyen aracısız bırakılmaması icap ettiğinin altını çizen Nacar, şu şekilde bitmeme etti:

"Aşılama, hepsi hızıyla bitmeme ediyor. Bu mücadeleyi kılıç aşıyla taçlandırıyoruz. Ancak kesinlikle tedbirlere uymamız gerekiyor. Özellikle sezon şartlarını düşündüğünüzde boğunuk yerlerde, hareketli ortamlarda, şişman transfer araçlarında kesinlikle insanların maskelerini takmalarını öneriyoruz. Tedbirlere bitmeme etmeliyiz. Biz şurası biliyoruz ki aşı hastalığın etkilerini azaltıyor. Aşı bulunan şahıslarda çor etkilerini ve biçimsiz neticeleri baş döndürücü şimdi az görüyoruz. Bu şahıslar rahatsızlığı baş döndürücü bol semptomlarla yahut semptomsuz atlatabiliyor. Aşı, hastalığın bulaşmasını engellemiyor. Hastalığın bulaşmasını kılıç tedbirlere uyarak engelleyebiliriz. O noktada da temizlik, içtimai mesafemiz ve peçe takmamız baş döndürücü önemli. Aşıda mavi kategorideyiz fakat fazlalık fenomen sayılarımız da muhtemelen nezdinde ölçüde seyrediyor. Bunu azaltmamızın yöntemi de tedbirlere uymak. Yani bu mücadelenin nezdinde ayağı aşı, hastalığın etkilerini indirmek için. Hastalığın oluşmasını engel olmak düşüncesince en ehemmiyetli yöntemimiz tedbirlere uymak. Bu noktada da her insanın tedbirlere uymasını dileyiş ediyoruz."

Nacar, fazlalık vakaların yüzdelik 35-40'nı 30 gözyaşı altı insanların oluşturduğunu, bu grupların aşılanması düşüncesince çalışmalarının hepsi hızıyla sürdüğünü kaydetti.

Mersin

Mersin'de de sağlık tesisleri ve hareketli aşılama sahalarında icraat bitmeme ediyor.

Kentte fazlalık vakaların çoğunluğunu gerçekleştiren ve ilkah oranları ceninisakıt seyreden 30 gözyaşı altının aşılanması sürüyor.

Mersin İl Sağlık Müdürü Emrah Ceviz, Doğu Akdeniz'deki illerin mavi kategoriye ulaşmasının ve vilayetler arası insanoğlu sirkülasyonunun azalmasının iri nezdinde kazanım bulunduğunu söyledi.

Kentteki aşılama çalışmalarında ehemmiyetli nezdinde noktaya ulaştıklarına aksan önleyen Ceviz, şu şekilde bitmeme etti:

"Pozitif vakaların yarıya yakınını 12-18 gözyaşı aralığındaki ayrıntılar ve çoluk çocuk oluşturuyor. Bu grupta aşılama payı maatteessüf istediğimiz ölçüde değil. Ebeveynlerden ve 18 gözyaşı üstü gençlerden talebimiz, nezdinde an evvela aşılarını tamamlamaları. 12-18 gözyaşı aralığında bulunanların ebeveynleri, e-Nabız hareketli uygulaması üstünden diploma vererek termin almalı ve evlatlarımızın aşıları çabucak tamamlanmalı. Eğitim öğretimin devamı ve alışılagelen yaşama hâllenmek düşüncesince evlatların ve gençlerin aşılanması baş döndürücü önemli. Bütün veriler, toy zamanın 'aşısızların pandemisi' olacağını ayraç ediyor."

Hatırlatma dozu uyarısı

Ceviz, riziko grubunda bulunan 65 gözyaşı ve üstü vatandaşların anımsatma dozlarını yaptırması icap ettiğini ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Önümüz kış, haliyle Akdeniz Bölgesi'nde canlı yurttaşlarımızın boğunuk bölgelerde derinlemesine müddet kalacakları nezdinde devre gireceğiz. Mevsimsel etkilerle enflüanza sezonunun da başlamasıyla baş başa toy nezdinde maça yaşanabilir. Kapalı bölgelerde maskemizi kesinlikle takmalıyız. Eksik aşılarımızı nezdinde an ilk tamamlamalıyız. Hastaneye yatışların ve dirilik kayıplarının önüne devrolmak düşüncesince anımsatma dozunu kesinlikle yaptırmak gerekiyor. Koronavirüse yakalandıktan sonraları 'Keşke aşılarımı olsaymışım.' demenin hiç kimseye faydası olmayacak. Aşı bulunmadığı düşüncesince evvela hastaneye sonraları dip bakıma yatan hastalarımızın pişmanlıkları bizleri de üzüyor."

Hatay

İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat da Kovid-19'la mücadelede ilk hedeflerine ulaştıklarını belirterek, bundan ahir hedeflerinin ise yüzdelik 100 mükemmel aşılı nezdinde Hatay bulunduğunu kaydetti.

Aşılama çalışmalarının hepsi hızıyla bitmeme ettiğini aktaran Hambolat, kendilerine ulaşamayanlara görev sağlayabilmek yerine seyyah aşı timlerinin çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Hatay'ın ikinci düze aşılamada mavi kategoriye ulaşmasının hastalıktan korumadığının altını çizen Hambolat, " Bu noktada bizim alışılmış metodlar dediğimiz maske, açıklık ve hijyenini bırakmamamız gerekiyor. Bu hususta aşılama oranlarının çoğalması bizim derinlemesine süredir beklediğimiz, çabaladığımız ve ulaşmaya hız ettiğimiz nezdinde noktaydı. Daha şen olacağız ama değişmez hal değil." sanarak konuştu.

Genç nüfusu aşılamadaki misyonumuz yüzdelik yüz"

Hambolat, ati gözyaşı kategorisinde aşılama oranlarının yüzdelik 90'ın ilişkin çıktığını fakat güre nüfusun ilkah oranın istedikleri ölçüde olmadığını söyledi.

Genç nüfusu aşılama oranlarının yükseltebilmek düşüncesince muhtelif icraat yürüttüklerini tabir fail Hambolat, şu şekilde bitmeme etti:

" Hem bilgilendirme hem farkındalık oluşturabilmek yerine hepsi takımlar sahadayız. Herkesin bilmiş bulunduğu neredeyse aşılamayla baş başa fenomen sayılarımız düştü. Fakat vakaların gözyaşı kategorisinde nezdinde kayma oldu. Daha evvela şimdi fazla buğulanmış nüfusta olaylar görülmekle baş başa şu etapta güre nüfusta olaylarımız arttı. Okulların da açılması bu etapta bizi sınav sayısı noktasında değişik gayrete yönlendirdi. Dolayısıyla bu etapta bizim gençlerimizde olaylarımız artıyor. Hamdolsun ki klinikleri baş döndürücü bol atlatılıyor. Fakat bu bulaş olmuyor anlamına da gelmemekte. Gençlerimizin aşıya bulunan hevesi pandemiden nezdinde an evvela kurtarabilmek yerine ağırbaşlı yardım sağlayacaktır. Yaptığımız çalışmalarda gördüğümüz şu ki bulunan fazlalık fenomen sayılarımızda güre kişi payı değme güzeşte gündüz artmakta.

Gençlerimizi mesafe, maske, hıfzıssıhha ve muhtemelen nezdinde yerlerde boğunuk bölgede bekâr tutabilme noktasında zorlanmaktayız. Hem gezmek, aynı zamanda aşı olmamak baş döndürücü akla yatkın olmayacak. Dolayısıyla içtimai hayatlarını bitmeme yol açmak istiyorlar ise aşılamaya da müstelzim hassasiyeti göstermesi gerekecek gençlerimizin. Genç nüfusu aşılamadaki misyonumuz yüzdelik yüz. Aşı hakkı bulunan hepsi bireylerin aşıya ulaşabilmesi ve aşılanması bizim payan hedefimiz. Mevcut fenomen oranlarımızın yüzdelik 40'a yakınının 30 gözyaşı altı bulunduğunu söyleyebiliriz ki bu ağırbaşlı nezdinde oran. Daha evvela baş döndürücü şimdi düşüktü bu rakamlar. Dolayısıyla çor seyrinin güre nüfusa akıllıca kaydığını söyleyebiliriz."

Osmaniye

Osmaniye genelinde de yurttaşlar sayrılarevi ve hareketli servislerde aşı olmaları düşüncesince heveslendirme ediliyor.

İl Sağlık Müdürü Hasan Öznavruz, Kovid-19 la mücadelede en çalışan silahın aşı bulunduğunu bildiklerini ve bu yüzden aşılamaya ehemmiyet verdiklerini söyledi.

Osmaniye'nin kâhil gruptaki insanların ilkah payı itibarıyla Türkiye'nin en dobra 4. ili bulunduğunu dile getiren Öznavruz, "İnşallah bu hedefimizi, yetişek tedris çağındaki çocuklarımızda da yakalamayı istiyoruz. Bu amaçla Milli Eğitim Müdürlüğümüzle danışma ederek ekol müdürlerimize, velilere koşulmak neredeyse diploma formları gönderdik. Çocuklarını aşı yaptırmak talip velilerin bu formları imzalayıp ekol müdürlerine getirmesi, müdürlerin de bizimle irtibata geçmesi yerinde nezdinde gündüz belirleyerek okulda çocuklarımızı aşılamaya başladık, bitmeme ediyoruz." dedi.

12-19 gözyaşı grubu evlatların 1. düze aşılamasında yüzdelik 55 oranını geçtiklerini, 2. dozda da yüzdelik 37 seviyelerinde olduklarını kaydeden Öznavruz, "Şu an düşüncesince sıkıntımız, mevsimlik nezdinde intikal devri bulunduğu düşüncesince Kovid-19 ile yukarı teneffüs yolu enfeksiyonlarının karıştırılması. Bazı veliler, evlatları koronavirüs değil niteleyerek okula gönderiyor. Bizim isteğimiz, bu çeşit semptomlar yayınlayan evlatların okula gönderilmemesi, kuşkulu bulunan ufaklıklara ise kesinlikle PCR testinin yapılması ve testi menfi çıkana denli okula gönderilmemesi." sanarak konuştu.

Kovid-19 vakalarının yüzdelik 42'si 30 gözyaşı altı

Öznavruz, Osmaniye'de Kovid-19 testi fazlalık çıkan vakaların yüzdelik 42'sinin 30 gözyaşı altı güre kişi olduğunu, bunların ortada ise ilk, ölçülü ve ortaöğretim öğrencilerinin bilhassa geldiğini aktardı.

Hastaneye ve dip bakıma yatan hastaların çoğunluğunun aşılanmayan yada aşı dönemini tamamlamayan hastaların oluşturduğunu vurgulayan Öznavruz, "Hastaneye ve dip bakıma yatan hastalarımıza baktığımızda yüzdelik 90'ının aşısız bulunduğunu görüyoruz. Bundan ötürü da aşılanmanın ne denli kalburüstü bulunduğunu yurttaşlarımıza istatistiklerle anlatıp aşı olmalarını istiyoruz. Şu an düşüncesince aşı en iri silahımız." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler