USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Her sene 1 milyonu fazla isim viral hepatitlere ilişkin hastalıklardan yaşamını kaybediyor

KLİMİK Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Neşe Demirtürk, "Ülkemizde de bir çok daha tanılama almamış 3,5 milyon Hepatit B hastası, 750 bin Hepatit C hastası bulunduğu kestirim ediliyor." dedi.

Her sene 1 milyonu fazla isim viral hepatitlere ilişkin hastalıklardan yaşamını kaybediyor
27-07-2022 17:04
İstanbul

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Neşe Demirtürk, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine layıkıyla hepsi dünyada viral sarılık bulunan 354 milyon kişiden kısaca 300 milyonunun Hepatit B yahut Hepatit C ile enfekte bulunduğunun bilincinde olmadığını bildirdi.

​​​​​​​Dernekten meydana getirilen açıklamada, hepatitin türlü bulaşan virüslerin ve ajanların hastalık bulunduğu birlikte uykuluk iltihabı bulunduğu belirtildi.

Viral hepatite neden bulunan 5 anne virüsün hepsinin uykuluk sorununa köken olduğu, yayılma yolları, hastalığın şiddeti, coğrafi çözülüm ve sığınma yollarının ayrımlılık gösterdiği kaydedilen açıklamada dünyada rastgele sene kısaca 1 milyondan birlikte tomar bireyin viral hepatitlere ilişkin siroz ve uykuluk kanseri dolayısıyla yaşamını yitirdiği vurgulandı.

Açıklamada görüşlerine arazi sunulan KLİMİK Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Demirtürk, Hepatit B ve C'nin vakayiname hastalığa neden bulunan ve evren çapında kararlayarak 354 milyon insanı enfekte fail en ehemmiyetli dü aktif fiil bulunduğu belirtildi.

Demirtürk, Türkiye'de vakayiname sarılık B ve C enfeksiyonlarının uykuluk nakillerinin en kalın nedenini oluşturduğunu kaydederek, "Günümüz koşullarında, Hepatit B düşüncesince çalışan birlikte aşının varlığı, vakayiname Hepatit C enfeksiyonu düşüncesince ise birlik kür sağlayıcı çalışan birlikte tedavinin varlığı bu rahatsızlıkların arama dibine alınabilmesi dair elimizi güçlendiren dü ehemmiyetli silah. Ancak ne eyvah ki Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine layıkıyla hepsi dünyada viral hepatiti bulunan 354 milyon kişiden az daha 300 milyonu Hepatit B yahut Hepatit C ile enfekte bulunduğunun bilincinde değil. Yine rastgele çağ Hepatit B yahut Hepatit C ile enfekte kısaca 3 bin ad enfeksiyon yahut komplikasyonları dolayısıyla yaşamını kaybediyor. Ülkemizde de bir aşırı hâlâ tanılama almamış 3,5 milyon Hepatit B hastası, 750 bin Hepatit C hastası bulunduğu kestirim ediliyor." ifadelerini kullandı.

"Takip dibine katılması aşırı önemli"

Prof. Dr. Neşe Demirtürk, viral hepatitlere dikkati tefriş etmek ve farkındalığı tasarruf etmek üzere 28 Temmuz'un "Dünya Hepatit Günü" namına belirlendiğini aktardı.

Risk gruplarından başlayarak topluluğun rastgele kesimine testlerin yapılmasının enfekte bireylerin bulunması ve strateji dibine katılması düşüncesince aşırı ehemmiyetli bulunduğunun altını çizen Demirtürk, Türkiye'de 2016 senesinde arka ifa kapsamına tahsil edilen doğrudan can alıcı antiviral ilaçların vakayiname Hepatit C tedavisinde kullanıma girmesinin viral infeksiyonların tedavisinde birlikte çevrilme bulunduğunu belirtti.

Prof. Dr. Demirtürk, bu ilaçlarla sayı farkı 8 haftalık ağızdan otama ile hastaların Hepatit C’den ağız ağıza kurtulabildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Üstelik ehemmiyetli birlikte taraf tesiri sıfır ve kullanması da sonuç aşama emeksiz bulunan ilaçlar bunlar. Ülkemizde 2016 yılından beri yüzlerce vakayiname Hepatit C hastasında, bu tedavilerle birlik kür sağlandı. Hem kendileri hastalığın negatif neticelerinden kurtuldular bununla beraber bulaştırıcılıkları ortadan kalktı. Kronik Hepatit C hastalarının saptanabilmesi bu yüzden aşırı önemli, riziko gruplarındaki taramalarla hastalar bulunup otama edilebilirlerse dokunmabana ve siroz olmaktan kolaylıkla kurtulabiliyorlar. Viral sarılık eleme hedeflerine erişebilmek düşüncesince devletimizde de Sağlık Bakanlığı kabilinden geçtiğimiz yıl, 2018-2023 yılları arasını hedefleyen 'Türkiye Viral Hepatit Önleme ve Kontrol Programı' yayınladı. Bu izlence çerçevesinde, topluluğun viral hepatitlerin bulaş alternatifleri ve sığınma hikayelerinde bilgilendirilmesi, faziletli riskli grupların tanımlanması ve bu insanda viral sarılık taramalarının gerçekleştirilmesi, yurdumuzdaki esas parasız sayısının belirlenmesi düşüncesince sürveyansın çalışan halde yapılması, hastaların tespiti sonrası otama düşüncesince akla yatkın yönlendirilmelerinin sağlanması amaçlanmakta. Tüm bu hedeflerin gerçekleştirilmesi düşüncesince husus ile ilgilendiren hepsi afiyet birimlerinin eş güdümlü emek harcaması iri ehemmiyet taşıyor."

Koronavirüsle münasebetli rahatsızlıkların hepsi dünyayı etkilemeye bitmeme ettiğine dikkati çekici Prof. Dr. Demirtürk, "Bu süreçte öbür vakayiname emraz kabilinden vakayiname viral hepatitler de varlığını sürdürüyor. Sadece pandemi odaklı yaşamaya başladığımızda tedaviye gereksinim duyan öbür hastaların boşlama edilme olasılığı doğuyor. Unutmayalım, ilerleyici vakayiname viral hepatitler uykuluk kanserine yol açarak ehemmiyetli birlikte ahiret yolculuğu sebebi olabilir." değerlendirmesini yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler