USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Her burun estetiğinde düşük de olsa revizyon ihtimali vardır'

Doç. Dr. Erkan Soylu, “Her burun estetiğinde düşük de olsa revizyon ihtimali vardır. Rinoplastinin başarısı burun ve deri yapısı, cerrahi repertuvar ve hastanın iyilik performansı kabilinden faktörlere bağlıdır” dedi.

'Her burun estetiğinde düşük de olsa revizyon ihtimali vardır'
22-12-2021 11:50
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Erkan Soylu, revizyon burun ameliyatlarına dair düşkünlük edilenleri açıkladı. Doç. Dr. Soylu, revizyon ameliyatlarının tashih yahut işlemi bitirme düşüncesince yapıldığını belirterek, “Bir burun ameliyatında hedeflenen neticelere ulaşılamaması yahut uzaklaşılması kararında tashih düşüncesince muktezi bulunan ikinci, üçüncü yahut hâlâ yanında tomar meydana getirilen ameliyatlardır. Burun ameliyatlarında hedeflenen neticeler doktor ve hastalanmış kabilinden cerrahi müdahale öncesinde belirlenir. Çünkü akım noktası hastanın önceki burnudur. Dolayısıyla değme burnun ulaşabileceği semere birbirinden farklıdır. Burun ameliyatlarında başarının ölçütü işlevsel ve bedii namına kayda bedel değişimin, gelişmenin elde edilmesidir. Bu değiş ve ilerlemenin ulaşacağı semere bekçi değme burunda farklıdır” dedi.

Hasta ve doktor arasındaki iletişimin ameliyatın sonucunu etkilediğine dikkati çekici Doç. Dr. Soylu, şu halde bitmeme etti: “Yapı gereği burnu doğru dürüst olamayacak bulunan hastaların cerrahi müdahale öncesinde bu hali bilmeleri ve hekimlerin de bu hakikatı hastalarına söylemesi gerekir. Böylece hastalanmış beklentisi ile cerrahi müdahale neticesinde ortada ahenksizlik olmaz. Ameliyattan on paralık yarar göremeyecek ve gelişim sağlanamayacak bulunan bulunmaz de olsa hastalar vardır. Bu hastaların cerrahi müdahale edilmesi akla yatkın değildir. Eğer cerrahi müdahale öncesinde doktor ve hastalanmış ortada beklenir neticeler dair yanında uzlaşma oluşmamışsa cerrahi müdahale daha sonra fon kırıklıkları, mutsuzluklar beklenebilir. Sonuç namına değme hastalanmış cerrahi müdahale evveliyat burnunun ulaşabileceği beklenir seviyeyi bilmelidir.”

“Burnum ne denli güzelleşebilir”

Doç. Dr. Erkan Soylu, burun ameliyatlarında 2 erek olduğuna ayraç ederek, “Burun yüzün merkezinde arazi alır ve yüzümüzün görüntüsünü ağırbaşlı açıdan etkiler. Dolayısıyla hepsi yüzüyle mevzun doğru dürüst yanında vizyon ister. Bir öbür önemi de hayatın yanında numara prensibi bulunan soluk almanın önceki ve en ehemmiyetli organı olmasıdır. Burun ameliyatlarındaki amacımız hâlâ dobra yanında vizyon ve hâlâ şen yanında nefestir. Ameliyat sonrası soluk almada aldığı kadar salah olmaması kesin revizyon gerekçesidir. Görünüm konusu az buçuk hâlâ karışıktır. mesela aşırı hoşur kaplı yanında hastada incecik, palamut ve acı hatlara erbap yanında burun elde edilemez. Ya da ağırbaşlı beniz asimetrisi bulunan yanında hastada ağız ağıza aklık yanında burun elde edilemez. Dolayısıyla değme hastalanmış burnunun erbap bulunduğu problemleri ve kısıtlılıkları kasten ameliyata girmeli ve ameliyattan beklentisinin ne olması gerektiği dair bilgilendirilmelidir” açıklamasında bulundu.

“Tekrarlama ihtimali yüzdelik 5 ila 10 arasında”

Her burun ameliyatında düşük de olsa revizyon ihtimalinin bulunabileceğini anlatım fail Doç. Dr. Soylu, “Burun ameliyatlarında revizyon payı burun yapısı, hastanın iyileşme performansı ve cerrahın tecrübesi ile münasebetli olmakla bu arada umumi namına yüzdelik 5 ila 10 ortada değişir. Çok deneyimli ellerde bu kemiyet hâlâ düşük olmakla bu arada banko yüzdelik bakir değildir. Ameliyat edilen burun ne denli az soruna erbap olursa olsun revizyon payı bakir olmaz. Hastaların cerrahi müdahale öncesinde bunu bilmeleri aşırı önemlidir. İyileşme süreci bitmeme ederken bambaşka doktorlara danışılması yahut internetten seçenek yaklaşımlara dikkat duyulması yersiz baş karışıklığına minval açacaktır. Dolayısıyla hastaların cerrahi müdahale oldukları doktorla benzeyen irtibatta olmalarını referans ediyoruz” biçiminde konuştu.

“Problemin kaynağında bedii ayıp mu olmadan ruh bilimsel dava mu var”

Doç. Dr. Erkan Soylu, revizyon nedenlerini de şu halde açıkladı: “Ameliyattan sonraları aldığı kadar müddet geçişine rağmen burundan soluk almanın rahatlamaması kesin revizyon gerekçesidir. Ameliyattan evvela hedeflenen tamamı sonuçların yanında seansta elde edilememesi yahut ameliyattan sonraları hayret yanında kanama, enfeksiyon kabilinden istenmeyen kip gelişme göstermesi de revizyon gerektirebilir. Sonucun hastanın beklediği tarza akla yatkın olmaması, söz gelişi natürel semere talip hastalanmış düşüncesince aşırı kalkık olması yahut kalkık semere talip hastalanmış düşüncesince aşırı natürel olması da yanında bambaşka nedendir. Bir öbür illet de beniz asimetrisi, hoşur ten kabilinden kısıtlılıklara dair yahut ehliyetsiz düzeltmeye dair namına iyileşme sürecinde muhtelif mesail çıkmasıdır. Bazı ruh bilimsel hastalıklara dair olarak, normalde sorunsuz bulunan burnunda hastanın daima dava varmış kabilinden hissetmesi de ehemmiyetli yanında nedendir. Bu hastaların esasta cerrahi müdahale öncesinde doktor kabilinden belirleme edilmesi ve bu ruh bilimsel hastalığı ilgilendiren hekimlere gönderilip arama dibine alınana denli ameliyatın ertelenmesi hâlâ uygundur. Ancak bu sorunu cerrahi müdahale evveliyat toplantıda değme devir belirleme buyurmak maatteessüf olanaklı olmayabilir.”

Revizyon kararını ki vermeli?

Bir burun ameliyatında revizyon gerekip gerekmediğine hastalanmış ve doktorun beraberce değişmeyen vermesinin akla yatkın bulunduğunu tamlayan Doç. Dr. Soylu, “Bazı hastalar fotoğraflarıyla bizlere revizyon ameliyatı düşüncesince başvurduklarında ‘Sizin burnunuzda bundan hâlâ gelecek yanında semere elde edilemez' deyip revizyonu reddedebiliyoruz. Yani revizyon neticesinde hastanın yanında tane başına değişmeyen verebileceği yanında boyut değildir. Aynı halde yanında doktor burnunuzda şu dava var yanında revizyon planlayıp düzeltelim söylediğinde hastalanmış elde etmiş bulunduğu netice ile bahtiyar kabil ve revizyon ameliyatını reddedebilir. Dolayısıyla revizyon neticesinde hastalanmış ve hekimin iyileşme yapılmasından sonraları oturup beraberce değişmeyen vermeleri müstelzim yanında süreçtir” değerlendirmesinde bulundu.

“Revizyon önceki ameliyattan ne denli sonraları yapılmalı”

Doç. Dr. Erkan Soylu, önceki ameliyattan sonraları revizyon düşüncesince en akla yatkın tarihi ise şu halde anlattı: “Deneyimlerimize mucibince alışılagelen ve müeddep kaplı hastalarda iyileşme süresi minimum yanında yıl, hoşur kaplı hastalarda ise minimum dü yıldır. Bu iyileşme süreleri dolmadan revizyon ameliyatı planlanması sakıncalıdır. Çünkü bazısı mesail iyileşme tamamlandıkça ortadan kalkabilir yahut ortaya çıkabilir. Bu sebeple aldığı kadar bekleyip tamamı neticeleri değerlendirmek ve ondan sonraları gerekliyse cerrahi müdahale planlamak en akliyeci yaklaşımdır. Genel namına revizyon ameliyatları önceki ameliyatlardan hâlâ çetince ve özelliklidir. Çünkü önceki el cerrahi müdahale olacak bulunan yanında hastada şayet doğumsal yanında sapaklık olmadan burun yapısı ve anatomisi belli, cerrahı gözleyen problemler hâlâ öngörülebilirdir. Revizyon ameliyatlarında ise bu boyut farklıdır. Ameliyat esnasında bazısı yapıların şekli, anatomisi değişmiş ve kakırdak bina azalmış olabilir. Bu halde bünyenin bambaşka yerlerinden söz gelişi en pıtrak kulak ve kaburgadan kakırdak kabul buyurmak gerekebilir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler