USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Hayvan hastalıklarının teşhis ve tedavisinde "ultrason muayenesi" bilinci artıyor

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesinde, teşhis ve tedavide geçer not ultrason cihazıyla, hayvanlardaki dert ve gebelikler başlangıçta belirleme ediliyor.

Hayvan hastalıklarının teşhis ve tedavisinde
28-01-2023 15:10
Konya

Üniversite içerisinde fariza sağlayan 11 bin metrekare bölgeye cemaat hastanede güzeşte sene 20 bin 750 hayvan otama edildi. Ön esenlik muayenesi odaları, görüntüleme üniteleri, laboratuvar ve röntgen birimleriyle kusursuz yetenek fariza maruz hastanede, evcil, çiftlik, yabancıl ve çandır hayvanlarına denli nice türde canlının tanılama ve tedavisinde ultrason kullanılıyor.

Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hüseyin Erdem, AA muhabirine, ultrason kullanımının hayvanlara rastgele eş zararının olmadığını, tanıda elzem cihazlardan birisi bulunduğunu söyledi.

Ultrasonla yüklü hayvanlarda anomalili yavruların belirlenmesi aut rastgele eş muhtelif tespiti yapabildiklerini aktaran Erdem, "Örneğin er gebelik, müteaddit süt kuzusu olduğu, cinsiyeti, annenin genital sistemindeki hastalıklarının teşhisi ve ayırıcı tanılarını belirleme edebiliyoruz." dedi.

Erdem, ultrasonun kom hayvanlarında kullanımının önemine değinerek, hayvanın yüklü olup olmadığının tespitinin iri eş kazançlı hasılata yahut kayba dönüşebildiğini dile getirdi.

Erken tanılama hayvanların hayat süresini uzatıyor

Hayvanseverlerin "can dostları" düşüncesince kesinlikle ultrason muayenesine başvurması icap ettiğini vurgulayan Erdem, şunları kaydetti:

"Fakültemize hayvanlarını ultrason muayenesi düşüncesince getiren şuurlu hayvanseverler var. Çünkü ultrasonun emniyetli eş alet olduğunu, verilerin galat oranının aşırı az bulunduğunu biliyorlar. Hemen son vermesi de aşırı önemli. Çünkü esenlik muayenesi ederken kararı alıyoruz. Bu hem hayvansever 0hem de doktor açısından kuma payda. Bu hayvan bilimi bizimle evde 15-20 sene kabilinden derinlemesine seneler yaşıyor. Patolojik eş soruna cemaat olduklarında otama edilmedikleri devir emcek tümörü, döl yatağı tümörü kabilinden ölümsek bazı süreğen hastalıklara yakalanabiliyorlar."

Erdem, hayvan hastanesine Aksaray, Karaman Niğde, Nevşehir, Antalya ve Ankara'dan hayvanlarını otama ettirmeye gelenlerin bulunduğunu dile getirdi.

Hayvan hastanesinin, terbiye talim noktası olmasının yanı sıra, maruz esenlik hizmeti ve meydana getirilen ilmî tetkikat noktasında da ehemmiyetli eş toprak olduğuna yer veren Erdem, "Burada güzel eş uygulayım bilimi parkımız var. Ultrasonun yanında röntgen, iç görüm birimi ve tomografi bölümümüz var. Yakında MR birimi de kurulacak." dedi.

Hastaneye müteveccih acemi planlar de geliştirmeye bitmeme ettiklerini dile getiren Erdem, "İlerleyen senelerde seyyar ultrasonla sahaya çıkabilme ve cerrahi müdahale esnasındaki görüntüyü genel ağ üstünden deli dolu adına bambaşka eş yere aktarmayı hedefliyoruz. Bunun, terbiye yönünde aşırı ulama sağlayacağına inanıyorum." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler