USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Hastanelerde "Engelsiz Acil Servis" hizmeti başlıyor

Sağlık Bakanlığınca yaşama geçirilecek toy uygulamayla, otizm, down sendromu ve zihnî eylem geriliği kabil problemi olanlar, acil servis gereksinimlerini mevki hastaneleri süresince kurulacak hususi birimlerden alacak.

Hastanelerde
03-01-2023 14:09
Ankara

AA muhabirinin Bakanlık yetkililerinden edinmiş olduğu bilgiye göre, hususi gereksinimli bireylerin acil servis ihtiyaçlarının henüz kalifiye karşılanması düşüncesince dünyada giriş döndürücü az örneği mevcut toy yürütüm başlatıldı.

Sağlık Bakanlığınca, bu grupta toprak alan, hususi bakım gereksinim duyan kişilerin acil servis hizmetlerinden faydalanmasına müteveccih toy icraat yaşama geçirilecek.

"Ben özelim" yazılmış deniz boyu kartı verilecek

Bu doğrultuda hususi bakım ihtiyacı mevcut bireylerin, ilkin acil servis hizmetlerinde değişik müşterek yaklaşıma gerekseme duyduğunu menfez uğrunda bulunduran Sağlık Bakanlığı, bu insanlara henüz efdal kalitede, hastalara yormadan ve bekletilmeden dahil edilebilmesine imkân gelmek düşüncesince harekete geçti.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Otizm, Zihinsel hususi Gereksinimler ve Nadir Hastalıklar Dairesi Başkanlığı koordinatörlüğünde, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü ve Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün katkılarıyla otizm, down sendromu ve zihnî hareket geriliği derece problemi bulunan hususi gereksinimli hastaların ambulanstan acil servisteki tedavisinin sona ermesine denli güzeşte süreçte ayrı müşterek yaklaşımla ele alınmasına imkân tanıyacak "Engelsiz Acil Servisler" projesi başlatıldı.

Hizmetin yapılacağı uçucu hastanelerde acil servislere başvuran bu gruptaki hastalara, eşya işlemleri esnasında memur kabilinden hastanın halini ortaya koyan ve bu hizmetten yararlanmasını sağlayıcı "Ben özelim" yazılmış deniz boyu kartı verilecek ve marazlı bu kartla tamamı keyif personeline tanıtılacak.

"İlk aşamada 30 ilde uçucu hastanelerde yürütüm yapılacak"

Hastalar başvurudan itibaren, acil servisten fariza almaya mevrut gayrı kişilerden zait namına ayrıştırılacak ve taburcu edilmesine denli tamamı süreçte hastaya haremlik edilecek.

Acil servis içerisindeki hizmetler bu eşhas düşüncesince hususi namına açılan durgun müşterek ortamda verilecek. Bu marazlı grubuna yaklaşım dair terbiye almış personel tarafından, acil keyif işlemlerinin çabucak ve okunabilen yapılması sağlanacak.

İlk uçucu uygulamalar, Muğla, Erzurum, Samsun ve Kayseri'de belirlenen hastanelerde başlatıldı.

Bu plan kapsamında, 2023 yılı evvel aylarında personel eğitimleri tamamlanacak ve evvel aşamada 30 ilde uçucu hastanelerde yürütüm yapılacak.

Eğitimlerle keyif çalışanının farkındalığı artırılacak

Yaklaşık 3 senedir enfrastrüktür emek harcamaları sürdürülen plan kapsamında, Bakanlık ilgilendiren birimleri haricinde acil tababet uzmanları, bebek sağlığı ve rahatsızlıkları uzmanları, bebek ve erin can sağlığı ve hastalıkları, kâhil can sağlığı ve rahatsızlıkları uzmanları ve taharri memuru polis maşer kuruluşları temsilcilerinin de toprak almış olduğu 23 yabanlık müşterek alt kurul kabilinden "Acil Servis Hizmeti Çalışanlarına Yönelik Krize Müdahale Eğitimi" programı hazırlandı. Çevrim içi yapılacak eğitimler 2023 yılı arasında başlatılacak. Eğitimlerin arkası sıra plan uçucu illere yaygınlaştırılacak.

Pilot yürütüm Muğla'da haziran ayında başladı

"Engelsiz Acil Servisler" projesi Muğla'da haziran ayında başlatıldı. Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile şehirde uçucu namına belirlenen Fethiye, Marmaris ve Milas talih hastanelerinde maruz fariza hem hastanın bakım standardını aynı zamanda yakınlarının ve hekimlerin memnuniyetini arttırdı.

Nörogelişimsel Aciller Türkiye Koordinatörü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ethem Acar, AA muhabirine, "nörogelişimsel aciller" namına isimlendirilen marazlı grubunun, otizm, özen eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, down sendromu ve kognitif geriliği bulunan hastalardan oluştuğunu, bunların da esasta toplumda kalın görüldüğünü söyledi.

Normalde bu hastaların özlük çevrelerinde ve evlerinde mevzun biçimde çalıştıklarına, rastgele müşterek stres ile karşılaştıklarında bununla müşterek biçimde giriş edebildiklerine dikkati çekici Acar, acil servise geldiklerinde ise henüz geçmiş deneyimleri, göstergeç sesi, cıvıl cıvıl derece onları etkileyecek değişik ajitasyonlar yaşayabildiklerini dile getirdi.

Acar, alışılagelen müşterek çocuğun bile acil serviste yeteri kadar kışkırtılı olduğunu, hususi gereksinimli olanların ise bu stres ile giriş ika kabiliyetlerinin ortadan kalktığını anlatım etti.

"30 kıvrım henüz müşterek tomar acil servise geliyorlar"

Bu hastaların normalde de acil servise giriş döndürücü kalın geldiğine ayraç fail Acar, şu biçimde bitmeme etti:

"Nörogelişimsel bozukluğu bulunan yahut hususi gereksinimli çocuklar, alışılagelen ufaklıklara kıyasla 30 kıvrım henüz müşterek tomar acil servise geliyor ve giriş döndürücü henüz müşterek tomar düzleşmek mecburiyetinde kalıyor. Literatüre baktığımız devir esasta bu hastalar kestirmece 6 dakika acil serviste kalıyor ve evvel muayenesi düşüncesince hekimin kavuşması 2 dakika derece müşterek müddet alabiliyor. Boğaz ağrısı düşüncesince mevrut çocuk, muhtelif ajitasyonlarla dirlik karşıya kalabiliyor, tedavisini kusursuz tamamlayamayabiliyor. 4 hastadan bir tanesi esasen acile dolaşmak yerinde kalıyor. Her başvuran 5 hastadan bir tanesi de hastanede düzleşmek mecburiyetinde kalıyor."

Acar, Sağlık Bakanlığının bu aşamada bazısı girişimlerde bulunduğunu, muhtelif üniversitelerden kendisinin de ortamında bulunmuş olduğu müşterek ilim müesses oluşturulduğunu vurguladı.

Özel gereksinimli evlatların acil serviste ne derece teessürat yaşadığı, bu sıkıntıların çözümü açısından neler gerçekleştirmek gerektiği derece konuların tartışıldığı muhtelif çalıştaylar yapıldığını özetleyen Acar, bunların kararında Muğla'nın uçucu il seçildiğini aktardı.

Acar, kendisinin eş güdümcü namına atandığını belirterek, "Biz de il arasında uçucu hastaneler belirleme ettik. Bu hastanelerde neler yapılabileceğini belirledik ve haziran kocaoğlan bakımından da çalışmamıza başladık." dedi.

"Teşekkür mektupları aldık"

Hazirandan beri şehirde bu hizmetin verildiği bilgisini paylaşan Acar, "Şu anne denli 150 hastamız uygulamadan yararlandı. Bu hastalarımızdan hem CİMER üstünden aynı zamanda zatî namına teşekkürname mektupları aldık. Çeşitli teşekkürname videolarıyla bizlere dönüşler oldu. Sadece marazlı ve yakınları değil hekimler de bu aşamada memnuniyetlerini bildirdiler." diyerek konuştu.

Acar, yürütüm ile hastanede yaşanmış bulunan değişiklikleri şu laflarla anlattı:

"Ambulans ile geldiyse ambulansta çocuğa deniz boyu kartı takılıyor. Çocuğun oyuncaklarını yanına alması sağlanıyor. Çocuğu kışkırtılı etmemek düşüncesince cankurtaran sirenleri çalınmıyor. Hastayı aracısız teskere ile otama olabileceği bölgeye alıyoruz. Ancak marazlı özlük aracıyla geldiyse triyajın kalabalığına on paralık sokmadan anası 'benim çocuğumun hususi ihtiyaçı var' söylediği andan itibaren müşterek asayiş görevlisi sebebiyle aracısız kendisi düşüncesince ayırdığımız odaya getirilmesini sağlıyoruz.

Daha sonraları ise giriş döndürücü müşterek tomar keyif çalışanıyla muhatap olmasın diyerek o an en mümessil bulunan hemşiremiz gelip çocuğun şikayetini alıyor. Işığa ve sese dirlik hassasiyeti mevcut mı, göğüslük fobisi mevcut mı, neleri seviyor, nelerle şen ediyor derece hastanın yanına yaklaştığımızda yoklama düşüncesince bizlere faydası olacak detayları öğrenip o gündüz acil servisin en mümessil doktoruna bilgelik veriliyor. Çocuksa bebek uzmanına, erişkinse kâhil acil tababet uzmanına bilgelik vererek çocuğun yoklama edilmesi sağlanıyor. Biz de cezaevi girdiğimizde doğrusu çocukla ilgilendiren nice bilgiye erbap olduğumuz düşüncesince yoklama dönemini henüz şen atlatabiliyoruz. Hasta henüz şen tedavisini alabiliyor. Bu yürütüm giriş döndürücü güzel oldu."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler