USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Hamileler düşüncesince Kovid-19 rehberinde 'aşı' güncellemesi yapılacak

Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tekin, arsıulusal icraat ışığında Kovid-19 dönemine ilişkin gebelik takip rehberinde aşılarla ilgilendiren güncelleme yapıldığını ve acemi rehberin Bilim Kurulu'na sunulduğunu bildirdi.

Hamileler düşüncesince Kovid-19 rehberinde 'aşı' güncellemesi yapılacak
24-09-2021 14:42
Ankara

Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Ankara Şehir Hastanesi adına salgının önceki döneminden itibaren Kovid-19 nâkil kâffesi hamilelere misyon verdiklerini anımsatarak, bu mevzuda çelimli tecrübeye eş olduklarını vurguladı.

Bu kapsamda Sağlık Bakanlığının talebi üzerine, hayattaki emekleri da ele alarak Kovid-19 zamanında hamilelerin takiplerine müteveccih rehberde aşılarla ilgilendiren güncellemeyi yaptıklarını özetleyen Tekin, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Gebeler düşüncesince bulunan Kovid-19 rehberimiz esasen pandeminin başlangıcında hazırlanmıştı ancak o devir aşılar yayılmış değildi ve zımnında aşı dair aşırı müşterek tomar bilgelik aktarımında bulunamamıştık. Fakat geldiğimiz noktada, bu yıl aşılarla ilgilendiren aşırı müşterek tomar data birikti elimizde. Özellikle mRNA aşılarının ABD, İsrail ve evren genelinde yayılmış yapılması ve bu çalışmalara gebe grubunun da engelleme edilmesi sonucunda bundan sonra elimizde 100 binli sayılara vasıl gebeliğinde mRNA aşısı reşit insanların verileri oluştu.

Bu veriler, gebelikten önce, gebeliğin önceki aylarında, gebelik sırasında yada emzirme zamanında mRNA aşılarıyla aşılanan ana adaylarının enfeksiyon, düşük, er veladet riski olmadığını, başkaca bebeklerinde rastgele müşterek riske, anomaliye rastlanmadığını kanıtladı. Biz de bu verilere isnaden Kovid-19 zamanında gebelik takip rehberini düzeltilmiş ettik. Tüm ana adaylarımıza, emziren annelerimize korkmadan mRNA aşılarını olabileceklerini rehberde de belirttik."

mRNA aşılarının hamilelikte tehlikesiz olduğuna ilişkin düzentileme neticeleri toprak alıyor

Prof. Dr. Tekin, rehberde aşı dair ne bilgilerin toprak aldığına ilişkin, "Rehberimizde kâffesi ana adayları, emziren anneler düşüncesince gebe kalmadan ilkin bile mRNA aşılarının tehlikesiz olduğuna ilişkin bilgiler toprak alıyor. Anne adaylarının aşı olmadıkları takdirde Kovid-19 geçirmeleri yerinde dip bakıma yatış, teneffüs problemi ve ahiret yolculuğu risklerinin artabileceği dair kanıta mebni bilgiler de rehberde bulunuyor." dedi.

Hamileliğinde mRNA aşısı bulunan ana adaylarının hem nesil kordonu bununla birlikte ana sütünde antikorlara rastlandığına ilişkin İsrail ve ABD'de meydana getirilen düzentileme neticelerini anımsatarak, bu mevzuda bilgilendirmelerin de rehberde bulunduğunu dile getiren Tekin, "Anne adayları gebelikte aşılandıklarında acemi gelecek bebekleri düşüncesince de müşterek koruyan antikor nakil şansına eş olacaklar." ifadesini kullandı.

Anne adayları gebeliğin rastgele zamanında aşılanabilir

Prof. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin, Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezince piyasaya çıkan 139 bin hamileye ilişkin verilerle de Kovid-19 aşılarının hamileliğin rastgele zamanında yapılabileceğinin ortaya konulduğuna dikkati çekti.

Amerikan Tabipler Birliği çeşidinden piyasaya çıkan hakemli tababet dergisi JAMA'daki acemi çalışmaya da yer veren Tekin, bu çalışmada da gebelik evveliyat yahut hamileliğin önceki üç ayında aşı olanlarda rastgele müşterek taraf ağırlık ve riskle karşılaşılmadığının bildirildiğini söyledi.

Tekin, kâffesi bu düzentileme neticeleri doğrultusunda rehberde güncelleme yapıldığına ayraç ederek, ilkin Delta varyantı yardımıyla Kovid-19'un hamilelerde aşırı hâlâ ciddi seyrettiğini, dip bakıma yatış, teneffüs problemi kadar sorunların görülmesinde artma yaşandığını kaydetti.

Anne adaylarına "kararlarınızı kanıta mebni verilere uyarınca verin" çağrısı

Şu an Ankara Şehir Hastanesi'nde Kovid-19 tedavisi gören hamilelerin tamamının aşısız bulunduğunu aktaran Tekin, "Gebelerimiz rahatsızlığı geçirse üstelik bunu bol adına atlatabilmek, dip bakıma yatış ve gebelik komplikasyonları taayyüş ihtimallerinin önüne devredilmek düşüncesince aşı kazanmak durumundalar." değerlendirmesinde bulundu.

Annelere evren çapında bu mevzuda meydana getirilen muayeneleri inceleme, kanıta mebni ilmî verileri takip ederek kararlarını buna uyarınca ita çağrısında mevcut Tekin, "Sevgili annelerimiz, lütfen aşı mevzusundaki kararlarınızı yorumlara uyarınca değil, kanıta mebni verilere uyarınca verin. Tüm ana adaylarına bahtiyar müşterek gebelik ve iyi müşterek veladet dilek ediyorum." halinde konuştu.

Prof. Dr. Tekin, mRNA aşılarının hamileliğin rastgele zamanında tehlikesiz olduğuna ilişkin arsıulusal çalışmaların yanında inaktif Sinovac aşısında da afiyet çalışanlarıyla ölçülü çalışmaların benzeri neticeler ortaya çıkardığını anlattı.

Tekin, "Özellikle içlerinde gebe ve emziren annelerin de bulunmuş olduğu kişi afiyet personelimizde yaptığımız çalışmalarda tek taraf ağırlık olmadığını ve antikor geçişinin değiştirmeden acemi doğan bebekte de görüldüğünü belirleme ettik ve bunları yayımladık." bilgisini paylaştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler