USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Hamileler, Delta varyantına dikkat

Delta varyantı ile şimdi bulaşan bir duruma mevrut koronavirüsün, en ciddi etkilediği gruplardan bir tanesi hamileler bulunduğu müşterek el şimdi ortaya çıktı. ABD'de meydana getirilen dünkü müşterek tetkikte Delta varyantından ilk koronavirüsü ciddi nâkil gebe hanımefendileri

Hamileler, Delta varyantına dikkat
06-10-2021 15:21

Özellikle hamileliğin sonuç aylarında akciğer kapasitesinin azalması ile beraberce maraz ağırbaşlı tablolara defa açabiliyor ,anne adayları ve bebekler kaybedilebiliyor. Hastanelerin pandemi servislerinde koronavirüsün faktör bulunduğu Covid-19'dan çevre yatarak otama bulunan baş döndürücü sayıda yüklü bulunuyor.

ABD'de meydana getirilen dünkü ortak tetkikte çatal ağız varyantının hamileleri başka insanlardan henüz ağırbaşlı etkilediği ortaya konuldu. Dallas'ta Mayıs 2020- 4 Eylül 2021 ortada koronavirüs geçirmiş bin 515 yüklü kadının verileri incelenen araştırı sonuçlarına göre, çatal ağız varyantının yüklü hanımlar üstündeki tesirinin sanılandan baş döndürücü henüz faziletkâr bulunduğu belirlendi. Amerikan Doğum ve Jinekoloji Dergisi (American Journal of Obstetrics and Gynecology) gösterilen araştırmada, bu bayanlardan 82'sinin enfeksiyonu baş döndürücü ağırbaşlı geçirdiğini ve bunlardan 10'unun entübe bulunduğu ve 2'sinin de hayatını yitirdiği ortaya çıktı. Hastalığı bu derece ağırbaşlı nâkil yüklü hanımefendilerin oranının 2021'in başlangıcında yüzdelik 5 iken, Delta varyantının bilgili duruma gelmesiyle hastaneye yatışın yüzdelik 10-15'lere yükseldiği tabir edildi.

‘‘SEMPTOMLAR AYNI AMA SEYİR DAHA AĞIR''

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr. Ercan Baştu, Delta ve başka varyantların gebelerde şişman miktarda asemptomatik yahut bol semptomlarla seyreden ortak hastalığa defa açtığını kaydetti, Gebelerde hastalığın seyrinin kötüleşme ihtimalinin henüz ortak tomar bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Baştu, “Hepimizin bilmiş bulunduğu denli hamilelik ilerledikçe annenin karnı büyür ve akciğer kapasitesi düşer, bebeğin büyümesi nedeniyle bedenin erke ve müvellidülhumuza gereksinimi artar. Bunlar gözümüzün uğrunda ve henüz kolay ayırt edilebilmekte olurken art planda nice ayrım henüz olmaktadır. Anne düşüncesince karnındaki soy sop rastgele ne derece öz yavrusu olsa da değişik ortak kalıtım bilimi yapıya sahiptir. İşte burada ana bebeği ecnebi yerine görmesin sanarak vücudu immün sisteminin agresifliğini az buçuk henüz köreltir ve toleransını artırır. Tabi bu da vücutlarına hakkıyla ecnebi ortak casus girdiğinde enfeksiyonlara henüz alışmış ortak yassı oluşturur. Son aylarda ise bebeğin boyutuna ilişkin etkisinde bırakır bunlara eklenince haliyle gövde direncini arkalamak henüz güçleşiyor” dedi.

“ANNE ADAYLARI MUAYENELERİNİ AKSATMAMALI”

Hastalığın gebelere meydana getirdiği el kadar, afiyet sistemine meydana getirdiği etkinin de ortak o derece ehemmiyetli bulunduğunu kaydeden Prof. DR. Baştu. ‘‘Takip ettiğimiz rehberlerde hastanın koronavirüs enfeksiyonuna yakalanma riskini dökmek düşüncesince mevlit önceleri izlem ziyaretlerinin sayısının azalması, çabucak ortak tomar ziyarette yapılacak işlemlerin yegâne seferde yapılmaya çalışılması, esenlik muayenesi süresinin kısaltılması öneriliyor. Her ne derece bizim tarafımızdan bu rehberler kusursuz anlamıyla kullanıldığında ortak arıza olmayacağı öngörülse de arada sırada gebeler salık edilenden henüz levent boylu aralar özgülemek yahut online görüşmeler ile bu ziyaretleri yapmak istiyorlar. Bu nedenden seyrek de olsa istediğimiz derece yaklaşan izlem edemediğimiz ve geç teşhis koyduğumuz hastalarımız olabiliyor. Burada tavsiyem doktorlarının belirlediği aralıklarla muayenelerine aksatmadan gitmeleri anlamında olur.''

ANNESİ KORONA VİRÜS POZİTİF OLAN BEBEKLER NASIL ETKİLENİYOR

Prof. Dr. Ercan Baştu, dünkü doğanların yüzdelik 95'inden fazlasının dosdoğru bulunduğunu belirtti. Korona virüs fazlalık ana evlatlarının çoğunluğu asemptomatik, belirti gösterenlerin bir çok aşırı ise teneffüs desteğine gerekseme duymadığını aktaran Baştu, “Ama bu annelerde er doğum, düşüt mevlit ağırlığı, fetal distress, hamilelik diyabeti ve gebede tevettür yüksekliği ile seyreden ortak maraz bulunan preeklampsi oranları enfeksiyonu geçirmeyen gebelere layıkıyla henüz fazla. Buna ilişkin dünkü doğan ölümleri ve temelli hasar riski de nedeniyle henüz yüksek. Türkiye'de meydana getirilen çalışmalarda ana karnında anneden çocuğa intikal gösterilememiş fakat gebeliklerin henüz ağdalı olduğu, en kesif komplikasyonun düşüt bulunduğu söylenmiş'' sanarak konuştu.

“Hamileler düşüncesince riziko bulunan telkih değil, güneş tacı virüs”

Aşının önemine yer veren Prof. Ercan Baştu, ‘'Türkiye'de ve dünyada kullanımda bulunan aşıların hiçbirinde çalışkan virüs parçası olmadığı düşüncesince umumi bilginin bunların gebelikte korkusuzca uygulanabileceği yönünde. Elimizde data yapılmaksızın ilkin gebelikte immün sistemin reaksiyonlarının değişmesine ilişkin istenmeyen değişik yan etkisinde bırakır gözlenebileceği düşünülmüştü. Bu mevzuda meydana getirilen çalışmalarda gebelerde aşıdan çevre yan el görülme ihtimalinin dosdoğru popülasyondan değişik olmadığı yayınlandı . Yine ülke haricinde 827 kusursuz takipli gebede on paralık yan el gözükmediği raporlandı. Fakat aşılanmayan gebelerde hastalığın baş döndürücü henüz ağırbaşlı geçtiğini yayınlayan icraat mevcut'' dedi.

“Emziren anneler de, ana adayları da telkih olabilir, elimizdeki en çelimli tabanca aşı''

Kadın rahatsızlıkları ve mevlit dalında çalışkanlık yayınlayan derneklerin gebelerde 14'ncü haftadan sonradan aşıyı önerdiğini kaydeden Prof.Dr. Baştu, “Kadın rahatsızlıkları ve mevlit uzmanlarının salık benimseme etmiş bulunduğu cemiyetler de nice çalışmanın kararına isnaden aşıları gebelikten ilkin yahut olmadıysa hamilelik esnasında öneriyor. ACOG ( Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Derneği) gebelerde ve emziren hanımlarda aşılamayı öneriyor. Yine Türk “Jinekoloji ve Obstetrik Derneği” ve “Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği” gebelerde evvel 14 haftadan sonradan alışılagelen aralıklarıyla telkih olmayı öneriyor. Çünkü az ilkin bahsettiğimiz denli yakalanma oranları gebelerle alışılagelen kişi ortada ayrımsız olsa da , hamilelik bu hastalığın henüz ağırbaşlı geçişine faktör oluyor. Burada da elimizdeki en çelimli tabanca aşı” ifadelerini kullandı.

“TÜP BEBEK TEDAVİSİNE BAŞLAMADAN AŞI YAPTIRILMALI”

Tüp soy sop tedavisi yaptıran ana adaylarının da başka ana adayları denli iki coşkun kalmadan ilkin aşılanması icap ettiğini kaydeden Prof. Dr. Ercan Baştu, devamla şöyleki konuştu; “Bahsettiğimiz denli bu hastalığın gebelikte geçirilmesi hem ana tıpkı zamanda soy sop açısından faziletkâr riskli ortak gidişat ortaya çıkarıyor. Öte taraftan aşılanmış gebeler muayenelere de henüz derneşik ve dil rahatlığıyla geleceği düşüncesince lazım müdahalelerin eskiden yapılması şansını artırıyorlar. Anne adayları önceleri cesaretsiz davranmakla bu arada tığ afiyet mensuplarının ayrıntılı ve bilime yaslanan açıklamalarıyla tedirginlikleri azalıp aşıyı yaptırmaktadırlar.''

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler