USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Gribal enfeksiyonların artışı korkulacak boyutta değil'

Son senelerde kalan gribal enfeksiyonlarla ilgilendiren değerlendirmelerde mevcut Doç. Dr. Meshut Başak “Her sene şita aylarında yaşadığımız birlikte hadise. Covid sonrası peçe kullanımının azalması yayımcı ki de birlikte nebze çarpıcı he ancak korkulacak birlikte boyutta değ

'Gribal enfeksiyonların artışı korkulacak boyutta değil'
29-12-2022 12:09

Covid-19 sonrası bundan sonradan yaşanmış bulunan herhangi müşterek gribal enfeksiyon insanoğlu düşüncesince korkulacak müşterek illet pozisyonuna geldi. Özellikle bu şita geçmeyen öksürük ve hastanelerde yaşanmış bulunan çokluk nedeniyle “acaba yeniden toy müşterek virüs salgını mı geliyor” sorusunun akıllara getirdi. Yaşanan artışın ve yoğunluğun herhangi müşterek sene görüldüğünü yalnızca geçtiğimiz pandemi devrinde edinilen peçe kullanması alışkanlığının azalması nedeniyle az buçuk elan yayılımın müşterek tomar bulunduğunu kail Türkiye Hastanesinden İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Meshut Başak özellik ile ilişik bilgilendirmelerde bulundu.

“Artışın Covid-19 ile değil peçe kullanması ile birlikteliği var”

Şuanda yaşanmış bulunan enfeksiyonların Covid-19 ile ilişik olup bulunmadığı üzerine mütekellim Doç. Dr. Meshut Başak, “Maske kullanımından çevre pandemi sürecinde gayrı viral enfeksiyonlarda müşterek eksilme görüldü. Korona virüs olaylarında eksilme olduktan sonradan peçe kullanması da azaldı. Bu da gribin bulaşmasını, yayılmasını artırdı. Özellikle kollar ortada bulaşıcılığı yaygın. Aynı sürede ailelerine de bulaştırıyorlar. Bu bakımdan viral enfeksiyonlardaki artışın Covid-19 ile müşterek birlikteliği mevcut diyebiliriz. Ayrıca pandemi sonrası normale dönüşte müşterek kol tedbirlerin ehliyetsiz duruma gelmesine de bağlayabiliriz” dedi.

“Şuan düşüncesince korkulacak boyutta değil”

Gribal enfeksiyonların şu an düşüncesince korkulacak müşterek boyutta olmadığını tamlayan Doç. Dr. Başak “4 ay önceye uyarınca müşterek artış var. Bu olaylar doğrudan çabucak herhangi müşterek sene gördüğümüz müşterek hadise. Dolayısıyla bu mevzuda rahat olunmalı. Özellikle şişman bölgelerde peçe kullanımına aşırı nazarıitibar buyurmak gerekiyor. Kronik enfeksiyonu bulunan eşhas aşırı titiz olsunlar. Bir de bulunduğumuz ortamları aşırı yoğun havalandırmamız lazım. Çocuk ve nemli bireylerin bulunduğu evler günde 4-5 kat 10 çağ derece havalandırıp, parlak yassı oluşturulmalı” sanarak konuştu.

Düşmeyen ateşe dikkat

Hangi hallerde hastaneye başvurulması gerektiği dair da bilgilendirmelerde mevcut Başak, “Ateş 38,3'ü geçerse, müşterek kol acı düşürücülerle ve dargın uygulamalarla düşmezse behemehâl hastaneye gezmek lazım. Ayrıca dem darlığı, el parmaklarında ve dudaklarda morarma belirtileri ortaya çıkarsa doktora görünmekte yarar var. Bunun haricinde birkaç çağ geçişine karşın hala toparlanılamazsa, öksürük kalık ve boyut elan da kötüye gitmişse tehirsiz sayrılarevi gidilmesi gerekiyor. Aksi şekilde batar denli elan ciddi müşterek tabloyla karşılaşılabilir” biçiminde konuştu.

Enflüanza ve hınzır gribi arasındaki ayırt nedir?

Hastaların çoğuna konulmuş bulunan teşhisin grip bulunduğunu ve çoğu kez hınzır gribi ile karıştırılmasından çevre aradaki farkı da aktaran Başak, “Enflüanza A grubunun ast grupları hınzır gribi H1N1 ve kuş gribi H5N1 virüsüdür. Bu virüsler birbirlerinden ayrımlı fakat herhangi müşterek dü virüsün de gurk devri ve meydana getirdikleri belirtiler doğrudan çabucak aynı. Bununla baş başa tedavileri de aynı. Çok ferah olaylarda önceki 48 zaman içinde deva tedavisine ister yok. Nitekim illet elan ciddi safhalara gelirse, hastanın diyabet, böbrek yetmezliği, duygu yetmezliği denli vakayiname hastalıkları mevcut ise antiviral ilaçları minimum iptidai çağ gitmek lazım” ifadelerinde bulundu.
Son yerine rahatsızlığı ferah kazanç düşüncesince önerilerde de bulanan Doç. Dr. Meshut Başak, “Çocukların bulaştırma riski yüksek. Buna da aşırı nazarıitibar buyurmak gerekiyor. İyi beslenerek bağışıklığı erdemli avlamak aşırı önemli. Sigara ve içki kullanımı, uykusuzluk ve ruhsal gerilim gribal enfeksiyon düşüncesince dezavantaj. Gerekli tedbirler alınırsa, korkulacak müşterek boyut oluşmayacağını düşünüyorum. Korkup streslere girmesinler. Rahat olsunlar, ferah enfeksiyonlarda istirahat, C vitamini almak, dolgunca su tüketimi önemli” niteleyerek laflarını sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler