USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Göz tansiyonu cerrahisinin tesirini zait teknikle 100 hastayı sağlığına kavuşturdular

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Baykara ve ekibi, glokom hastalarının tedavisindeki "GATT" cerrahisine kattıkları işlemle kalburüstü neticelere ulaştı.

Göz tansiyonu cerrahisinin tesirini zait teknikle 100 hastayı sağlığına kavuşturdular
24-09-2022 17:02
Bursa

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Hastanesinde, glokom (göz tansiyonu) hastalığının tedavisinde geçer not cerrahiye eklenmiş bulunan teknikte güzel neticeler elde edildi.

İlk kere ABD'de tanımlanan gizli formül "gonyoskopi yardımlı transluminal trabekülotomi" (GATT) ile meydana getirilen minimum girişimsel glokom cerrahisi, gözü muhasır konjonktiva (saydam zar) ve skleraya (göz akı) dokunulmadan dikişsiz gerçekleştiriliyor.

Fakültenin Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Baykara ve ekibince meydana getirilen pratikte ise alışılmış yöntemden değişik kendisine GATT cerrahisi esnasında oluşturulan schlemm kanalının (göz sıvısı akaçlama kanalı) iç duvarı ve işlevsel sıfır trabeküler zehir soyuluyor. Bu sayede dokuların esasen yapışması engellenerek cerrahinin seneler boyu sansasyonel olması sağlanıyor.

Bu yöntemin 5 salname cerrahi neticeleri sabık sene Avrupa Katarakt ve Refraktif Cerrahi Kongresi'nde (ESCRS) sunuldu.

Detayları arsıulusal birlikte göz dergisinde de toprak meydan ve 7 yılda 100'den birlikte tomar hastaya meri teknikte güzel neticelere ulaşıldı.

Prof. Dr. Baykara, AA muhabirine, glokomun, göz içi basıncının gözün sinirine hasar verecek kurda olmasını tabir ettiğini söyledi.

Hastalığın doğrudan herhangi birlikte yaşta görülebildiğini tamlayan Baykara, evren genelinde 65 gözyaşı kimlik şahısların âmâ olma nedenlerinde önce tam mevrut glokomun bebeklikte ayrıca ana karnında güçlü başlayabildiğini anlattı.

Küçük yaşlarda, toy doğan dönemindeki glokomlarda çocuğun ışıktan kendini sakınarak, ağrısı bulunduğu düşüncesince feryat figan kendini tabir edebileceğini dile getiren Baykara, "Bu dönemden sonradan ortaya çıkan glokomların şişman kısmında aşırı belirtke vermez fakat 'akut glokom krizi' dediğimiz göz içi basıncının aşırı aceleci birlikte biçimde yükseldiği hallerde gene ağrı, rüyet azalması, bulantı ve kusmayla revan bunalım tarzı ile safiha görebiliyoruz. Büyük birlikte kısmında rüyet azalması başlayana derece 'açık açılı glokom' dediğimiz türlerde genel anlamda birlikte belirtke ortaya çıkmıyor." dedi.

Glokom hastalarına meri tedaviler

Baykara, glokomun tedavisinde ilaç, felç ve lazer kullanılabildiğini, ilerlemenin durdurulamayacağı hastalarda behemehâl cerrahiye yöneldiklerini bildirdi.

Uygulanan cerrahiye bağlı bilim veren Baykara şu biçimde konuştu:

"Bunlar aşırı serbest spektrumda meydana getirilen değişik cerrahiler. Burada asliye amaç; göz içerisindeki sıvının hariç boşaltılmasıyla göz içi basıncının göz sinirinde hasar kaçınan yahut mevcud hasarın hâlâ birlikte tomar ilerlemeyeceği birlikte değere düşürülmesini sağlamak. Göz süresince likit üretimini azaltmaya müteveccih kimi lazer yahut cerrahi tedaviler de mevcut lakin asliye otama çeşidi cerrahide, göz içerisindeki sıvıyı haydi haydi hariç boşaltıp gözün içini rahatlatacak, göz altı dokulara, göz arası dokulara boşaltacak sistemler yapılmaya çalışılıyor."

Prof. Dr. Baykara, göz içi basıncını azaltmaya müteveccih asliye cerrahi yönteminin "trabekülektomi" kendisine adlandırıldığını belirtti.

Bu işlemde, gözün parafin kısmının üstündeki konjonktiva dokusunun açıldığını aktaran Baykara, "Beyaz katman birlikte alanda kaldırılıp ve oradan gözün içerisine girilerek mülevven kısımdan da birlikte zerre çıkarılarak meydana getirilen ve sonradan dikişle mülga birlikte yöntem." açıklamasında bulundu.

Baykara, trabekülektomi dışında apayrı cerrahi formül ve tulum sistemlerinin de glokom tedavisinde kullanıldığını tabir etti.

Gözün içerisindeki likit boşaltımı düşüncesince trabeküler ağ schlemm kanalına dâhilen ve dikişsiz yapılan, bu bölgedeki sistemlerin esasen meşgul bir duruma getirilmesini sağlayıcı yöntemlerin bulunduğunu özetleyen Baykara, "Bunlardan birisi de sonuç senelerde yaptığımız 'dikişsiz gonyoskopik' cerrahi dediğimiz yöntem. Bu formül 7-8 senedir dünyada var. Biz de kestirmece 7 senedir uyguluyoruz. Biz bu cerrahide alışılmış cerrahi yöntemine birlikte adım hâlâ arttırma ettik ve bunu dergilerde de yayımladık. Gerçekten hâlâ sansasyonel birlikte biçimde göz içi basıncını düşürebiliyoruz."

Bu yöntemle sevinme donör neticeler aldıklarına yer veren Baykara, glokomun behemehâl otama edilmesi icap ettiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler