USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Görme engellilerin yol arkadaşı 'rehber köpekler'

Görme engellilere asistan edinmek gibi eğitilen rehber köpeklere üzerine farkındalık kurmak gibi meydana gelen etkinlikte mütekellim Rehber Köpekler Derneği Kurucu Başkanı ve kendisi de müşahede engelli bulunan Av. Nurdeniz Tunçer, “Türkiye'deki bu anlamdaki önceki çıplak maşer

Görme engellilerin yol arkadaşı 'rehber köpekler'
21-06-2022 16:03

Görme engelli aşırı sayıda vatandaş, şahsi işlerini muktedir olmak ve indinde noktadan indinde ayrıksı noktaya görmek düşüncesince birtakımı devir yakınlarına gerekseme duyuyor. hususi tahsilden geçirilen ve dünyanın nice durumunda münteşir adına makbul rehber köpekler müşahede engellilere yol arkadaşlığı yapıyor. Bu çerçevede Bezmialem Vakıf Üniversitesi Ekodost Kulübü ve Ergoterapi Kulübü'nün kolektif düzenlemiş bulunduğu “Rehber Köpeklerle Engelleri Aşın” etkinliği üniversitenin Fatih Merkez Kampüsü'nde gerçekleşti.

Etkinliğe Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, Rehber Köpekler Derneği Kurucu Başkanı ve kendisi de müşahede engelli bulunan Av. Nurdeniz Tunçer, Rehber Köpek ve Hareketlilik Eğitmeni Burcu Bora ile darülfünun temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Etkinlikte Türkiye'nin evvel rehber köpeği bulunduğu tabir edilen “Kara” ve indinde maada rehber köpek “Cherry” de toprak aldı. Programda rehber köpeklere huzur toplumda farkındalığın oluşmasının önemine nazarıitibar çekilirken, rehber köpeklerin artması düşüncesince desteklerin artırılması gerektiği vurgulandı. Rehber köpeklerin yetişek sürecine bağlı bilim verilirken bu mevzuda indinde meslek projesinin bulunduğu da tabir edildi.

“Bu sayının artması lazım”

Köpeklerin müşahede engelli vatandaşlara bedelsiz adına verildiğine nazarıitibar çekici ve bu mevzuda indinde meslek projeleri bulunduğunu tabir fail Derneğin Kurucu Başkanı Av. Nurdeniz Tunçer, “Türkiye'deki bu anlamdaki evvel taharri memuru polis maşer kuruluşu, cemiyet adına evvel kere tığ bu emek harcamayı başlattık. Rehber köpeklerimiz yurttaşlarımıza ağız ağıza bedelsiz adına veriliyor. Verildikten sonradan da yaşam boyu sağlığı, maması, eğitimi cemiyet kabilinden gerçekleştirme ediliyor. Tabi bu aşırı iri indinde sorumluluk, bu sayının artması lazım. Yasal zorla de az buçuk şimdi artması gerekiyor, bunların rehber köpek bulunduğu domestik efsanevi olmadığı, amacının özgür cereyan düşüncesince yol arkadaşına dayanaklık etmek çıkmış bulunduğunu tığ aşırı defalar tekrarlıyoruz. hususi indinde kanun olursa aşırı şimdi şen olacaktır. Derneğe başvuran nice göremeyen vatandaşımız var, destekçilerimiz mevcut lakin adam olmak düşüncesince şimdi aşırı insana seslenme edebilmek düşüncesince desteklerin artması lazım. Duvarların kalktığı, saydam ve saydam indinde meslek projesi var, rastgele şeyimiz müheyya lakin dernekevi idare ve mülki amirlerden bu mevzuda dayanaklık etmek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Gözlerim boğunuk yürüdüğümde köpeğin müheyya olup olmadığına değişmeyen veriyorum"

Yaklaşık 3 yıldır eğitmenlik yaptığını tabir fail Rehber Köpek ve Hareketlilik Eğitmeni Burcu Bora, “Köpeklerin eğitimi 3 evrede gerçekleşiyor. evvel süt kuzusu seçimiyle başlıyoruz, rahatlık ve heyecanlanmamasını bekliyoruz. Gönüllü falcı ailelerimize veriyoruz, tahminî 1 yıl onlarla baş başa yaşıyorlar. 2 haftada indinde derneşik kontroller yapılıyor. Ailelerimize nite indinde tahsilden geçmeleri icap ettiğini gösteriyoruz. Sosyalleşme emekleri yapılıyor, metro, vapur üzere şişman taşımalara biniyorlar. Bu yetişek bittikten sonradan da benimle baş başa 3 ila 6 ay yaşıyorlar. Aslında gerçek mesleklerini seçtikleri toprak bu yetişek oluyor. Ben gözlerimi kapatarak yürümeye başladığım devir köpeğin olup olmadığına değişmeyen verebiliyorum. Gözlerimi ağız ağıza kapatıp göz boncuğu nesne görmediğimde beni a noktasından b noktasına götürebiliyorsa o devir diyorum ki bu köpeğim bundan sonradan hazır. Benden yetkilendirilmiş mümkün ve indinde engellinin hayatına dokunabilir. Biz ıvır zıvır indinde derneğiz benimle baş başa yetişek meydan minimal 2, azami 4 köpeğimiz oluyor. Yurt haricinde bu dizge şimdi değişik şimdi aşırı eğitmen var. Bizim devletimizde şu an biricik eğitmen benim. Umarım eğitmen sayımız artar” dedi.

“En önemlisi hayvanların bireylere nite araştırma görevlisi olduklarını göstermek”

Üniversitenin Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, rehber köpek çalışmasının müşahede engelli yurttaşlar düşüncesince ehemmiyetli kazanımlar sağladığını, toplumda rehber köpeklere huzur farkındalığın oluşmasının iri ehemmiyet taşıdığını belirtti. Prof. Dr. Özdemir, talimli köpeklerin engelli vatandaşların toplumsal hayatına sunduğunu katkının erdemli bulunduğunu tabir ederek laflarını şöyleki sürdürdü: “Rehber Köpekler Derneği'ni tığ çağırma ettik, en önemlisi de esasta hayvanların insanlarla ne denli arkadaş olduklarını, onlara nite araştırma görevlisi olduklarını göstermek. Kişi görmese caba indinde rehber köpek yoluyla yaşamını ne denli alışılagelen sürdürebilir bulunduğunu belirtmek düşüncesince hakeza indinde aktiflik düzenledik. Adım etap bu farkındalığı yükseltmek gerek” halinde konuştu.

Hasibe Karadağ - Emre Baba
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler