USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Göç hasebiyle ailelerinden çıkmak en yoğun etkiyi yaşlılarda bırakıyor

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Özmete öncülüğünde meydana gelen "Türkiye'deki Yaşlı Mültecilerin Sosyal Entegrasyonu" araştırmasına göre, "savaş dolayısıyla göç" yaşlıları dikçe etkiliyor.

Göç hasebiyle ailelerinden çıkmak en yoğun etkiyi yaşlılarda bırakıyor
30-09-2021 11:29
Ankara

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAŞAM) Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete ve kadrosu çeşidinden "Türkiye'deki Yaşlı Mültecilerin Sosyal Entegrasyonu" araştırması yapıldı.

Sonuçları arsıulusal hakemli ilmî sütun Journal of Refugee Studies'de de piyasaya sürülen araştırma, Ankara ve İstanbul'da canlı 60 gözyaşı ve beden 324 kişiyle yürütüldü. Katılımcıların yarısını Suriyelilerin oluşturduğu araştırmada, İran, Irak ve Afganistan'dan katılımcılar da arazi aldı.

Araştırmaya göre, Türkiye'nin tehlikesiz ortamı, afiyet sistemi, bolluk düzeyi, hars ve gelenekleri ile kurulan ahbaplık ve Türk halkının yardımseverliği üzere unsurlar buğulanmış sığınmacıların toplumsal entegrasyonunu kolaylaştırırken, yazışma ve kıstak sorunları, yoksulluk, ayrımcı ön sakatlık ve tutumlara sunulan kalma, işsizlik, harp sonrası yaşanmış olan travmalar, entegrasyonu zorlaştırıcı etkenler kendisine ön plana çıktı.

Katılımcıların yarısından dahası muhaceret etmeden geçmiş serbest ailelerde yaşıyordu

Yarısından fazlasının muhaceret sürecinden geçmiş serbest ailelerde yaşamış bulunduğu belirlenen buğulanmış sığınmacıların akrabalarıyla yazışma kuramaması, toplumsal bütünleşmelerini zorlaştıran en ehemmiyetli etkenler ortada arazi aldı.

Mültecilerin ev sahibi diyar ekonomisine ağırlık bulunduğu algısı, ülkede kendini ecnebi hissetme ve kişi ülkesini özleme, kültürel uzlaşma sorunları, buğulanmış sığınmacıların toplumsal entegrasyonunu menfi etkileyen bağlam ortada sıralandı.

Hem buğulanmış hem avrat hem de sığınmacı edinmek savunmasızlığı artırıyor

Araştırmaya katılanların yarısından fazlasını evliler oluşturdu. Katılımcılar arasındaki bayanların şişman çoğunluğunun da harp bölgelerinde eşlerini kaybetmeleri hasebiyle dul yahut bekar oldukları görüldü.

Yaşlı bayanların beylere layıkıyla hâlâ nezdinde tomar kıstak problemi yaşamış bulunduğu belirlenen araştırmada, hanımlar gayrı devletlerde olabilecek budunsal ve politik sorunları hâlâ aşırı dile getirerek, Türkiye'de durmak istediklerini, buğulanmış rical ise ayrıksı nezdinde ülkeye kullanmak istediklerini belirtti.

Araştırma sonuçlarına göre, hem buğulanmış hem avrat hem de sığınmacı olmak, buğulanmış avrat sığınmacıların savunmasızlıklarının düzeyini artırarak onları hâlâ kırılgan duruma getiriyor.

Kronik hastalıklarla da uğraş ediyorlar

Araştırmaya eklenen buğulanmış sığınmacıların en ehemmiyetli üç dirimsel deposu arasında, sırası ile aylık (yüzde 40,4), toplumsal yardımlar (yüzde 28,4) ve fasile tasarrufları (yüzde 16) bulunuyor.

Yaşlı sığınmacıların yüzdelik 52,5'i bire nezdinde sürede vakayiname hastalıklarla uğraş ediyor. Kadın sığınmacılar ortada osteoporoz (yüzde 75), arterit (yüzde 61,8), güçsüzlük depresyonu (yüzde 60), hipertansiyon (yüzde 59) kalın görülürken, eş sığınmacılar ortada da şeker hastalığı (yüzde 51,2), inme (yüzde 57,1), sema kaybı (yüzde 62,5) ve his huy hastalığının (yüzde 59,4) kalın görüldüğü saptandı.

Her 4 buğulanmış mülteciden 3'ü kıstak problemi yaşıyor

Araştırmaya eklenen rastgele dört buğulanmış mülteciden üçü, doğrusu iştirakçilerin yüzdelik 76,9'u kıstak problemi yaşadığını belirtti.

Etnik, politik arbede ve resmi mesail yaşadığını, ayrımcılığa sunulan kaldığını aktaran buğulanmış sığınmacıların payı ise tetkikte ceninisakıt kurda kaldı.

Ayrıca araştırmaya katılanların topu topu değerlendirildiğinde, buğulanmış sığınmacıların yüzdelik 50,3'ü Türkiye'de kalmayı düşünmediğini, yüzdelik 15,1'i de ayrıksı nezdinde ülkeye gitmeyi istediğini dile getirdi.

"Göç, buğulanmış sığınmacıların hayatlarını dikçe etkiliyor"

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü zımnında araştırma sonuçlarına bağlı AA muhabirine değerlendirmelerde mevcut Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve YAŞAM Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete, buğulanmış mültecilerin, nüfusun yaşlanması ve evren genelinde göçün artarak çoğalması hasebiyle geçenlerde sığınmacı nüfusunun ehemmiyetli nezdinde bölümünü oluşturacağına dikkati çekti.

"Yaşlılık, gelirin, toplumsal rollerin ve statülerin, ilişkilerin azaldığı ve sağlığın bozulmuş bulunduğu nezdinde dönemdir. Bu çoklu koşullarla beraberce göç, buğulanmış sığınmacıların hayatlarını dikçe etkilemektedir." değerlendirmesinde mevcut Özmete, yaşlılar açısından, kuma diyanet ve kültürel unsurlar, vatandaşların yardımseverliği, aile, dost ve akrabaların varlığı üzere unsurların, toplumsal entegrasyonlarını teshil açısından ehemmiyetli bulunduğunu belirtti.

"Yaşlı sığınmacılar düşüncesince olgunlaşmış eğitimi kursları düzenlenebilir"

Prof. Dr. Özmete, buğulanmış sığınmacılar açısından toplumsal misyon uygulamalarının da toplumsal entegrasyonun sağlanması düşüncesince önemine ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Yaşlı mülteciler, gelirleri olmadan parasız afiyet hizmetlerinden yararlanmaktadır. Ancak kıstak sorunları ve ya hizmetlere ulaşım dair bilgelik eksikliği, yaşlılar düşüncesince müşkülat yaratmaktadır. Uluslararası ve millî firmalar çeşidinden sığınmacılar düşüncesince kıstak ve gayrı terbiye programları sunulmaktadır. Ancak bu programlar bu buğulanmış popülasyon grubuna hususi kendisine sunulabilir ve kapsamı genişletilerek yaşlıların da yararlanması sağlanabilir. Yaşlı sığınmacılar düşüncesince olgunlaşmış eğitimi kurslarının düzenlenmesi ve topluma iştirak sağlamaları önemlidir. Bu terbiye ortamları başkaca buğulanmış yetişkinlerin toplumsal ağlarını ve bağlantılarını da destekleyecektir. Yaşlı sığınmacıların toplumsal entegrasyonu, güçlendirici ve adalet devamlı nezdinde yaklaşımı hazımlı nezdinde boşluk açısıyla, toplumsal içermenin sağlanmasıyla beklenen olacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler