USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Genetik yatkınlık, prostat kanseri riskini 5 kat kadar artırıyor

Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, rical ortada en kesif tanıdık kanser şekli bulunan prostat kanserinin müşterek tane müşterek nedene ilişkin olmadığına ve kanser gelişiminde ayrışık risk faktörlerinin bulunduğuna ilgi çekti. Prof. Dr. Önder, müşterek numara etap akrabalardan 2 kişile

Genetik yatkınlık, prostat kanseri riskini 5 kat kadar artırıyor
28-01-2023 16:08

Dünyada ve vatanımızda adamların en kalın karşılaşmış bulunduğu kanser türlerinden bir tanesi bulunan prostat kanseri, çevresel etkisinde bırakır kadar kalıtım bilimi nedenlerle de ortaya çıkabiliyor. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, babasında prostat kanseri bulunan müşterek şahısda ayrımsız hastalığa yakalanma riskinin 2,2 kat, kardeşinde olanlarda 3,4 kat ve müşterek numara aşama akrabalarından 2 şahısda bulunanlarda ise bu riskin 5,1 kat arttığını söyledi.

Doymamış yağların müşterek tomar tüketimi prostat kanserine yakalanma riskini artırıyor...

“Prostat kanserinin rical ortada en kalın tanıdık kanser bulunduğunu kail Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, “Önemli risk faktörlerinden bir tanesi yağ tüketimidir. Doymamış yağların müşterek tomar tüketimi ve aşırı kiloluluk hem prostat kanserine yakalanma bununla ortak çirkin işkilli kanser gelişimi riskini artırıyor” ifadesini kullanıyor. lider başkaca sigara, al et ve hayvani yağ tüketimi Prostat kanseri riskini artırırken lycopene (domates, öteki al göveri ve meyveler), selenyum (tahıl, balık, et-kümes efsanevi eti, yumurta, motorin ürünleri), omega-3 yağ asitleri (balık), D ve E vitamininin prostat kanseri riskini azaltıcı tesiri bulunduğunu söylüyor.

İdrar yaparken yaşanılan teessürat prostat kanserine ayraç ediyor olabilir

Dr. Ali Ulvi Önder, prostat kanserinin lüzum uğrunda meydana getirmiş bulunduğu tıkanıklığın derecesine uyarınca hastada lüzum etme zorluğu, lüzum yaparken yanma, kalın idrara gitme, şeb idrara kalkma, lüzum kaçırma, çatallanma, lüzum destekleme zorluğu kabilinden yakınmalara illet bulunduğunu dile getirdi. Önder, gelecek merhale yahut metastatik prostat kanseri varlığında, hastalığın tutulduğu alana uyarınca ilkin bel kemiklerinde de ağrının görülebildiğini söyledi.

Prostat kanserinin kesme teşhisi prostat biyopsisi ile konabilir...

Prostat kanserinin kesme tanısının, prostat biyopsisinden elde edilmiş dokunun işlemeyen incelemesi ile konduğunu özetleyen Önder, “Biyopsi neticesinde düşüncesince en ehemmiyetli belirleyiciler prostatın parmakla makattan meydana getirilen muayenesi (DRE-Digital Rectal Examination) ve kanda bakılan PSA (Prostate Specific Antigen) testidir” biçiminde konuştu.

Ailesinde prostat kanseri öyküsü bulunan şahıslar 40, olmayanlar ise 50 yaşından itibaren PSA testi yaptırmalıdır...
Prostat kanserinin rical ortada en kalın tanıdık kanser çeşidi olması ve gözyaşı arttıkça görülme riskinin çoğalması dolayısıyla belli yaştan sonraları adamların süreli kontroller yaptırması sonuç aşama önemli. Dr. lider , “Ailesinde Prostat kanseri öyküsü bulunan şahısların 40, olmayanların ise 50 yaşından itibaren PSA testi ve DRE ile araştırmaları önerilmektedir. Bu sade ve ehven kanser tarama şeklidir. Hasta, tek yakınması olmasa üstelik prostatında kanser barındırabilir” biçiminde konuştu.

Evreleme düşüncesince görüntüleme şekillerinden yararlanılır...

Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, “Günümüzde prostat biyopsisinde ölçün uygulama, makattan ultrason (TRUS - transrectalultrasound) desteğiyle biyopsi yapılmasıdır. Bu pratikte ultrason ile prostat görüntülenir ve biyopsi işlemi hususi enjeksiyon ve silah desteğiyle dizgesel kendisine gerçekleştirilir. Genel kendisine toplanmış 8-12 sayı biyopsi alınır ve işlemeyen tetkik düşüncesince laboratuvara gönderilir. Biyopsi işlemi anestezisiz yahut tercihan dernekevi duyum yitimi altında yapılır. Biyopsi neticesinde Prostat kanseri teşhisi konursa otama neticesinde verebilmek düşüncesince hastalığın etabı belirlenir. Evreleme düşüncesince bilgisayarlı tomografi yahut MRI, hepsi beden mızrap sintigrafisi yahut PET kabilinden muhtelif görüntüleme şekillerinden yararlanılır” dedi.

Ali Ulvi lider “Tüm kanser rahatsızlıklarında bulunduğu kabilinden prostat kanserinin tedavisi de hastalığın aşamasına uyarınca yapılır. Prostat kanseri etabını büyükçe 3 anne gruba ayırabiliriz. Organa hudutlu hastalık, dernekevi gelecek merhale ve gelecek evre. Prostat kanseri otama neticesinde hastalığın evresi, biyopsi verileri, hastanın afiyet durumu, parasız yaşı kabilinden faktörlere bağlıdır” diyerek konuştu.

Evrelere uyarınca ölçün otama seçenekleri; izlem, canlı izlem, şua tedavisi, ameliyat...

Hastalığın evrelerine uyarınca uygulanabilen ölçün otama alternatifleri ile ait de detayı bilgiler aktaran lider “Kanserin organla hudutlu bulunduğu hallerde rastgele müşterek otama uygulanmaksızın parasız izlenir. Genel kendisine düşüt aksiyon potansiyeline sahip, şimdi gelecek yaşlarındaki hastalarda ise canlı takip uygulanır. Düşük aksiyon potansiyeli, düşüt PSA kıymeti bulunan ve biyopsisinde 1 yahut en müşterek tomar 2 parçada kanser saptanan hastalarda belli müşterek müddet sonraları gine biyopsi yapılır. Daha gelecek olaylarda ise Işın Tedavisi uygulanır. Bu tedavide prostatın haricen yahut içerisine şua etkin çekirdekler yerleştirerek tümörün nötr bir vaziyete getirilmesi amaçlanır. Seçeneklerden bir tanesi de cerrahi müdahaledir. Prostat kanseri ameliyatı, prostatın tümünün dikel kesesi ve dikel kanalı sonuç bölümü ile beraberce çıkarılmasıdır. BPH dolayısıyla meydana getirilen ameliyattan baş döndürücü değişik müşterek uygulamadır. Açık yahut gizli yapılabilir. Kapalı cerrahi müdahale laparoskopik yöntemdir ve ölçün yahut robot yardımlı laparoskopik prostatektomi iktisap etmek az daha dü seçeneği vardır. Radyoterapi, açıkça ameliyat, ölçün laparoskopik ve robot yardımlı laparoskopik prostatektomi tedavilerinin onkolojik neticeleri vardır” dedi.

Lokal gelecek hastalıkta otama seçeneklerinin cerrahi ve şua tedavisi bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Ali Ulvi lider “Radyoterapi ve cerrahi uygulamaları organa hudutlu hastalıktaki gibidir fakat hastalığın tekrarlama riski efdal bulunduğu düşüncesince çoğu kez bu aşamada şişko tedaviler infaz etmek gerekebilir. Radyoterapi ile beraberce yahut evveliyat hormonal tedavi, cerrahi evveliyat ve/veya sonrası hormonal otama yahut cerrahi sonrası şua tedavisi otama alternatifleri olabilir” diyerek konuştu. Prof. Dr. lider “İleri merhale hastalıkta ölçün otama seçeneği hormonal tedavidir. Hormonal otama erlik hormonu testosteronun tesirini engelleyen, bundan dolayı prostatın alışılagelen ve kanser hücrelerinin gelişimini engelleyerek hasiyet eden, enjeksiyon yahut komprime biçiminde meri ilaçlardır. Sistemik kimyasal otama kabilinden ağır taraf tesirleri yoktur” dedi. lider sonuç olarak, prostat kanseri ile ait hepsi tanılama ve evreleme şekillerinin yanı sıra, hepsi otama seçeneklerinin Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde muvaffakiyet ile uygulandığını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler