USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Genetiğin şifreleri 400 farklı testle çözülüyor

Geliştirilen dünkü soy sop teknolojilerle donatılmış tıbbi kalıtım bilimi tanılama laboratuvarında, genetiğin şifreleri 400 farklı testle çözülüyor. Kullanılan dünkü soy sop yollar ile 48 sayaç süresince akıbet katılması da mümkün.

Genetiğin şifreleri 400 farklı testle çözülüyor
23-09-2022 16:01

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nin toy göbek teknolojilerle donatılmış tıbbi kalıtım bilimi tanılama laboratuvarında, 400'e DOĞRU farklı kalıtım bilimi test ile hastalara işlev sunuluyor. Genetik testlerde geçer toy göbek yollar 48 vakit içre son alınmasına da imkân sağlıyor. laboratuvarda esnetilmiş test yelpazesi sebebiyle münteşir ve eşsiz tanıdık nice kalıtım bilimi hastalığın varlığı ortaya konabiliyor. Ayrıca tekrarlayan düşüt ve gayrisıhhi döl doğumlarının altında yatan kalıtım bilimi faktörler belirlenebiliyor. Onkoloji, hematoloji, kardiyoloji ve sinir bilimi hastalarında ilaca duyarlılık testleri ile akilane ilaç, makul düze kullanımına değgin otama etkinliği de sağlanıyor.

Günümüzde kalıtım bilimi emraz ve bu hastalıklara değgin taşıyıcılığın belirlenmesi çağdaş tababet dünyasının en ehemmiyetli mihrak dallarından birisi durumuna geldiği tamlayan Tıbbi Genetik Tanı Laboratuvarı sorumlusu Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören,”DNA'larda mevcut genler marifetiyle nesilden nesile aktarılabilen kalıtımsal rahatsızlıkların er teşhisi ise uzmanlara er engelleme olanağı sağlıyor. Böylece bireylerin dirim kalitesi korunabiliyor. Dünyaya metin nesiller gelmesine imkân sağlanıyor” dedi.

Genetik testlerin, bireylerin kalıtım bilimi müteaddi kanserlere yakalanma riskini ortaya koyarken, kansere defa açkı kalıtım bilimi mutasyona yakalanmış dokuların belirlenmesinde ve tedavisinde de açkı gösteriş oynadığını kaydeden Doç. Dr. Ergören, laflarına şu ifadelerle bitmeme etti,

“Doğumdan itibaren gelişme, büyüme, zeka, duygu, ide üzere bilgiler DNA yapımızda bulunuyor. Genetik müteaddi rahatsızlığı yok çiftlerin bebekleri metin ortak halde dünyaya gelirken, kalıtım bilimi hastalığa ve ya taşıyıcılığa ehil ebeveynlerin bebekleri ise yaşamlarını keyif sorunlarıyla savaş ederek sürdürüyor.
Sahip olunan kalıtım bilimi kodlar dolayısıyla ilaçların insanoğlu gövdesi üstündeki tesirleri de farklılaşabiliyor. Aynı hastalığa ehil dü farklı bireyin tedavisinde geçer bire ortak derman ve düze benzeşim etkiyi sağlayamayabiliyor. Farmakogenetik testlerle derman ve dozların eşhas üstündeki olumlu, aksi ve etkisiz tesirleri çözümleme edilebiliyor. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştirilebilen hepsi bu kalıtım bilimi testler ise metin maşer ve metin ortak doğacak düşüncesince şişman ehemmiyet taşıyor. “

KKTC'de SMA hamallık testi karşılayıcı ortak tane laboratuvar

Çiftlerin gebelik önceleri hamallık testi yaptırmalarının şişman ehemmiyet taşıdığına ilgi çekici Doç. Dr. Ergören, “Laboratuvarımızda periferik kan, amniyotik sıvı, koryonikvillus numunesi (CVS), amniyosentez materyali, düşüt (abortus) materyali, ten dokusu, mızrap iliği ve solid ur üzere dirim bilimsel materyallerden kromozom analizleri yapılmaktadır” dedi. Özellikle, tekrarlayan gebelik kayıplarında, döl sahibi olamayan çiftlerde, nüsha görmeyen bireylerde ve başta muvazeneli translokasyon taşıyıcılarında kalıtım bilimi taramanın önemine yer veren Doç. Dr. Ergören, kalıtım bilimi testler ile riskin en örgen indirildiğini tabir etti.
Zeka geriliği belirleme dilebiliyor

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nin KKTC'de SMA hamallık testi karşılayıcı ortak tane laboratuvar bulunduğunu da kaydeden Doç. Dr. Ergören, Beta Talasemi, Alfa Talasemi, kistikfibroz, hemokromatozis, konjenital sağırlık ve Ailesel Akdeniz Ateşine müteveccih kalıtım bilimi testler sebebiyle kromozomlara ilgilendiren strüktürel ve dijital bozuklukların belirlenebildiğini, zeka geriliği, öğrenme güçlüğü, otizm, down sendromu üzere nice illet ve sendromun belirleme edilebildiğini söyledi.

Günümüzde derman sektöründeki çabuk ilerlemelere karşın rahatsızlıkların otama başarısının muhtemel seviyelerin altında seyrettiğini kail Doç. Dr. Ergören, “Çok sayıda bireyde hastalık, derman kullanımına karşın tedaviye dayanım gösteriyor. Ya da hastalar ilaçların istenmeyen taraf etkilerine sunulan kalabiliyor. Yapılan araştırmalar, esbabımucibe olarak, erler arasındaki kalıtım bilimi farklılıkları gösteriyor. Genetik farklılıklar dolayısıyla ilaçların eleme hızı, metabolizması, insandan insana değişiyor. Aynı hastalıktan muzdarip bireylerde geçer bire ortak derman ve dozu, birileri düşüncesince ehliyetsiz kalırken, bazısı erler düşüncesince toksik bulaşık yapabiliyor” dedi.

Genetik testler ile akilane derman ve akilane dozu yakalamak mümkün

Doç. Dr. Ergören, meydana gelen farmakogenetik testlerle nörolojik, kardiyolojik, hematolojik emraz ile dokunmabana tedavisinde geçer ilaçların hastalardaki olumlu, aksi ve etkisiz etkilerini çözümleme edebildiklerini söyleyerek, “Gerçekleştirdiğimiz kalıtım bilimi testlerle bireylerin belli ilaçlara verdiği tepkiyi inceleyerek, onlar düşüncesince akilane derman türlerini ve dozlarını belirlemeye asistan oluyoruz. Böylece genlere layıkıyla akilane derman tedavisi çözümleri üretebiliyoruz. Aynı sürede tavsiye edilen ilaçların dokularda toksik bulaşık oluşturma ihtimalini başlangıçta belirleyebiliyoruz. Bu sayede derman kullanımına değgin oluşabilecek aksi vaziyetlere erinç hastaları destek olmak olabilir oluyor. Tedavi düşüncesince makul ilacın makul dozda verilmesi sağlanıyor” niteleyerek konuştu.

Genetik testlerle emcek ve jinekolojik dokunmabana riski belirlenebiliyor

Aile yakınları ortada emcek ve jinekolojik dokunmabana öyküsü mevcut hanımlarda bu dokunmabana türlerine yakalanma riskinin artığını tamlayan Doç. Dr. Ergören, “Genetik testler bu gruptaki rastgele yaştan avrat düşüncesince şimdi da ehemmiyetli duruma geliyor. BRCA1 ve BRCA2 genlerindeki tadilat kalıtım bilimi testlerle belirleme edilebiliyor” biçiminde konuştu.

Hamilelikte tekrarlayan düşüklerin sebebi kalıtım bilimi testlerle aydınlanıyor

Özellikle tulum döl tedavisi gören çiftlerde tekrarlayan düşüt ve gayrisıhhi döl doğumunun kalıtım bilimi müteaddi ortak hastalığa değgin olabileceğini kaydeden Doç. Dr. Ergören, “Kadın ve baylarda değişik meydana gelen kalıtım bilimi testler, düşüt etme ihtimalinin önüne geçerken, bebekte oluşabilecek kromozom bozukluklarını, metabolik ve kalıtım bilimi problemleri öngörmede ve önlemede şişman kazanım sağlıyor” ifadelerinde bulundu.

Yeni göbek DNA dizileme analizleri yapılabiliyor

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Genetik Tanı Laboratuvarı içerisinde Biyoenformatik Analiz ve Veri Yorumlama Biriminin kurulduğunu da tabir fail Doç. Dr. Ergören, Kuzey Kıbrıs'ta bu analizlerin yapıldığı ortak tane illet istimara merkezi olduklarını söyleyerek, “Özellikle teşhisi çetince ve ya kliniği komplike kalıtım bilimi emraz düşüncesince hepsi ekzom/tüm genom paradigma analizlerini 650 binden çok hastanın verilerinin bulunmuş olduğu 31 milyonluk modifikasyon havuzunda gerçekleştirebiliyoruz. Aynı sürede zat laboratuvarımızda, kalıtımsal yahut sonraları oluşan kanserlerin tanılama ve otama planlamasına yönelik, arsıulusal IVD musaddak data tabanlarını kullanarak analizler yapabiliyoruz” niteleyerek laflarını sonlandırdı.

iha.com.tr üstündeki istihbarat ekspoze biçiminde yayınlanmaktadır. Haberin video, ışık ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Alanyaspor3448+3
8Sivasspor3448-4
9Çaykur Rizespor3348-6
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3337-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler