USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Geçen 30 yılda kanserden ölümler yüzde 31 oranında azaldı

Antalya'da planlı 14. Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi'nde mütekellim TROD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Banu Atalar, “1991'de kansere ilişkin ölüm oranları zirvedeyken, sabık 30 yılda kanser ölümleri yüzde 31 oranında azaldı. Kanser kaynaklı dirilik kayıplarının azalmas

Geçen 30 yılda kanserden ölümler yüzde 31 oranında azaldı
28-11-2021 12:19

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği kabilinden 2 yılda müşterek planlı “Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi”nin 14'üncüsü, 26-30 Kasım tarihleri ortada Antalya Belek Titanic Kongre Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.

Kongre gönül rahatlığı bilgelik veren 14. Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi Başkanı Prof. Dr. Yavuz Anacak, “Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) kabilinden önceki kendisine 1994 senesinde planlı Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi'nin (UROK) 14.'sünde müşterek araya gelmenin cümbüş ve coşkusunu yaşıyoruz. TROD, 950'ye andıran aza sayısı ile Türkiye ve semt devletleri zarfında ışınım onkolojisi dalında etkin en şişman eksperlik örgütüdür. Üyeler zarfında ışınım onkologlar ve medikal fizikçiler bulunmaktadır. UROK, ışın tedavisi dalında planlı müşterek tane kurultay olup delege sayısı 650'lere ulaşmakta. Kongre evveliyat planlı ve koyu nazarıitibar gören dü değişik konudaki kurslara da paydaşlık kestirmece 200 kişiyi bulmuştur. Kongre programımızda 49 celsede yurtiçi ve yurtdışından dalında tecrübeli 154 bilirkişi bilgelik ve deneyimlerini paylaşmak. Meslektaşlarımızın 280 poster, 82 sözel iktisap etmek nerede ise toplamda 445 deklerasyon ile icra ettikleri emek harcamaları dört güneş süresince tecrübeli ilim insanlarının değerlendirmelerine sunulmaktadır” sanarak konuştu.

“Kanser ölümlerinin bir aşırı kimsesiz devletlerde görülüyor”

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, “Bir uygulayım bilimi aut iktisap etmek nerede ise hepsi ışınım onkolojisi ile ilişik cihazlar devletimizde halkımızın hizmetinde. Biz bu eğitimleri de önemsiyoruz. Kanser eğitimini hemen devletimizde değil arsıulusal bölgede da veriyoruz. Bu mevzuda kurslarımız da bitmeme ediyor. Gurur donör müşterek durumdur. Bu hizmeti alamayan devletler Afrika ülkeleri, arka artmış ırak güneş doğusu Asya'da mevcut devletler kanser ölümlerinin yüzde 70'nin bulunduğu ülkeler. Kanser ölümlerinin bir aşırı kimsesiz devletlerde görülüyor. Bu baş döndürücü biberli ve duygulanım donör müşterek durum. Paran var ise yaşıyorsun, paran olmadan ölüyorsun. Yaklaşık 10 milyon insanı kanser hastalığından kaybediyoruz. Bu şahısların yüzde 70'i fiyatlı ilaçlara erişemediği düşüncesince kaybediyoruz. Bu bizim müşterek tane başımıza çözebileceğimiz müşterek dava değil. Kanser rahatsızlığı önlenebilir müşterek hastalık. Her 3 kanserden birisini alacağımız baş döndürücü sade tedbirler ile önleyebiliriz” halinde konuştu.

“İlk zamanlarda kanser hastalarında yüzde 30'a vasıl müşterek zayiat oldu”

Pandemi zamanında kanser hastalarının hali gönül rahatlığı bilgelik veren 14. Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi Başkanı Prof. Dr. Yavuz Anacak, “Kanser hastaları en riskli hastaların başlangıcında geliyor. Yapılan tetkikat gösteriyor ki kanser hastaları öteki mıhlı insanlardan yüzde 25 oranında hâlâ kalın kansere yakalandılar. Türkiye'de bu mevzuda kesin müşterek data yok. Özellikle sokağa çıkacak yasaklarının bulunduğu zamanlarda hepsi evinde otururken kanser hastaları yüz kere hastanelere gitti. Virüs ile maç oranları hâlâ kalın oldu. Bu şahısların Covid-19'a yakalanma oranları arttı. Yaşlı ise yüzde 80-90'a vasıl dirilik kayıpları yaşadık. İlk zamanlarda kanser hastalarında yüzde 30'a vasıl müşterek zayiat oldu. Sürekli sokağa çıkacak yasakları geldi. Böyle olunca insanoğlu hastanelere gitmekte başağrısı yaşadı. Adam hastaneye kullanmak istese gidemedi. Bundan ötürü hastalar gelecek etapta gelmeye başladı. Bunu şahsen gördük. Hem hastanın ihmalinden bununla birlikte gecikmelerden kaynaklandı. Kanser teşhisi bulunan hastaların müşterek kısmında da Covid-19 kaygısı zımnında onkoloji merkezlerine gitmeme, tedaviyi iade kadar tavırlar gözlendi. TROD bu mevzuda kalın pıtrak kanser hastalarının bilgilendirici doküman, videoteyp ve toplumsal iletişim araçları duyuruları yayınlayarak kanser şüphesi yahut teşhisi bulunan hastaların tanılama ve tedaviyi geciktirmemeleri ilişkin uyardı” ifadelerini kullandı.

“Ülkemizde müşterek parçacık merkezimizin olmaması şişman müşterek eksikliktir”

Türkiye'de kanser tedavisi düşüncesince parçacık sağaltım merkezinin olmadığını kail Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Selek, “Proton tedavisi daha devletimizde bulunmamaktadır. Proton tedavisi ile başta çocukluk devri tümörlerinde arı tümörlü yerleri ışınlayabilmek, geride küsurat daha mükemmel ufak tefek alıngan mıhlı örgen ve dokuları koruyabilmek, kanseri otama edilen evlatların ahir hayatlarında derinliğine devre taraf etkilerden sakınmış alışılagelen müşterek avlu sürebilmelerine ve sekunder kanserlerden korunmalarına asistan olmakta. Ülkemizde müşterek parçacık merkezimizin olmaması şişman müşterek eksikliktir ve bu tedaviye gerekseme duyan ehemmiyetli sayıda hastamız, maliyeti baş döndürücü efdal bulunan bu otama düşüncesince iklim haricinde ya zat ya mevki imkânları ile ağır oranda masrafta bulunmakta. Hastalarımıza ağır müşterek maliyet yüklediğini biliyoruz. Ülkemizde bu tedaviyi yapsak bu maliyetlerden kurtulacağımızın farkındayız. Bu otama bundan sonra Türkiye'de olmalıdır. Biz bundan sonra harekete geçilmesi gerektiği düşünüyoruz” dedi.

“Hastaların yüzde 90'ından ilavesi alışılagelen yaşamını sürdürmektedir”

Meme kanserinde er tanının dirimlik önemde bulunduğu tamlayan Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi Genel Sekreteri Prof. Dr. Nilgün Okumuş, “Dünya genelinde 2020 yılı verilerine layıkıyla en kalın tanıdık kanser, eş emcek kanseridir. Kadınlarda kansere ilişkin ölümlerde ikinci en kalın tanıdık etmen kendisine karşımıza emcek kanseri çıkmaktadır. Maalesef emcek kanserinde er tanının boş olduğuna müteallik birtakımı sorumluluktan ırak ve bahtsız demeçler bulunmaktadır. Bunların nazar boncuğu ilmî dayanağı bulunmadığı kadar emcek kanseri hastalarının yaşamını da zılgıt edici boyuttadır. Meme kanseri teşhisi er etapta konulursa, tedavinin başarısı ve ölüm kalım şansı baş döndürücü şişman oranda artmaktadır. Meme kanserinin er etapta yakalanabilmesi düşüncesince tarama testlerinin yapılması önerilmektedir. Her kadının 20 gözyaşı üstünde ayda müşterek zat kendini esenlik muayenesi etmesi, dü yılda müşterek afiyet kuruluşunda emcek muayenesi olması, 40-69 gözyaşı aralığında ise gine ayda müşterek zat kendini esenlik muayenesi etmesi, yılda müşterek afiyet kuruluşunda esenlik muayenesi olması ve dü yılda müşterek mamografi çektirmesi önerilmektedir. Meme kanseri, yayılmadan ilkin er etaplarda belirleme edilirse hastaların yüzde 90'ından ilavesi alışılagelen yaşamını sürdürmektedir. Günümüzde çağdaş otama şekilleri sebebiyle er aşama emcek kanserlerinde memenin tümünün alınmasına icap kalmadan hemen tümörlü bölgenin çıkarılması sonrası ışın tedavisi ile emcek kanseri otama edilebilmektedir. Bu sayede hanımlarda hem ruh bilimi hem bedenî sıkıntılara kere açabilen hepsi memenin cerrahi kendisine çıkarılmasına hâlâ az çoğunlukla başvurulmaktadır. Meme kanserinde çağdaş ışın tedavisi teknikleri sebebiyle akciğer ve ihtisas korunarak hedeflenmiş müşterek otama gerçekleştirmek mümkündür” sanarak konuştu.

“Rahim ağzı kanseri başta az büyümekte bulunan devletlerde sıklıkta görülüyor”

Rahim ağzı kanserinin dölleme programı sebebiyle Avustralya'da gün bulunduğunu tamlayan Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongre Bilimsel Sekreteri Prof. Dr. Zeynep Özsaran ise şunları söyledi:

“Rahim ağzı kanseri hanımlarda başta az kaslı ve büyümekte bulunan devletlerde baş döndürücü kalın tanıdık müşterek kanser. Kanserden korku geç kalmaktan kork sanarak müşterek sloganımız var. Erken tanılama baş döndürücü önemlidir. Bu sebeple tarama programları ve dölleme programları geliştirildi. Rahim ağzı kanseri başta az büyümekte bulunan devletlerde sıklıkta görülüyor. Gelişiminden er yaşta eşeysel ilişki, baş döndürücü eşlilik, sigara, immun sistem, tagaddi kadar faktörlerin beraberinde asal kendisine derinliğine süren, dikbaşlı HPV (Human Papilloma Virüs) enfeksiyonu sorumludur. Cinsel enerjik bayanların ½ si dirim boyu HPV enfeksiyonu ile karşılaşır. HPV sima 16 ve 18 ana rahmi ağzı kanseri ile münasebetli en kalın tanıdık efdal riziko HPV tipidir. Rahim ağzı kanserinden sakınmak gayeli dölleme ve tarama emek harcamaları seneler ilkin başlatılmış ve bu sayede er tanılama ve hastalığın ortadan kaldırılması hedeflenmiştir. HPV aşısı, ana rahmi ağzı kanserinin az hâlâ yüzde 99'undan mesul HPV'e gönül rahatlığı geliştirilen esirgeyici aşılardır.

“Geçen 30 yılda kanser ölümleri yüzde 31 oranında azaldı”

Kansere ilişkin ölüm oranlarının düşmeye başladığını tamlayan TROD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Banu Atalar, “Bugün dünyada ölüm sebeplerinin başlangıcında kanser gelmektedir. Ancak Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün yayınladığı sonuç tutanağa layıkıyla ABD'de kansere ilişkin ölüm oranlarında herhangi müşterek sabık yıl inhitat görülüyor. 1991'de kansere ilişkin ölüm oranları zirvedeyken, sabık 30 yılda kanser ölümleri yüzde 31 oranında azaldı. Kanser kaynaklı dirilik kayıplarının azalmasında, en yayılmış tanıdık dört kanser şekli bulunan akciğer, bağırsak, emcek ve kestanecik kanserlerinde makbul tedavilerdeki gelişmelerin şişman gösteriş oynadığı belirtilmekte. Ülkemizde erdemli uygulayım bilimi kendisine tanımlanan 'nokta atışı' yahut 'radyocerrahi' denilen ışın tedavisi teknikleri sert baş döndürücü merkezde güzel müşterek halde kullanabiliyor. Akciğer kanserinde gözcü atışı doğrusu gayeye müteveccih ışın tedavisi kullanması ile dirim sürelerinde kestirmece dü büküm çoğalma gözlendi. Ancak bu formül herhangi müşterek akciğer kanseri hastası düşüncesince kullanılabilecek müşterek formül değildir” dedi.

Ertuğrul Gün - Gazi Taş
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler