USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Gebelikte düzenli uyku hem anne adayını bununla beraber bebeklerini sağlıklı kılar'

Op. Dr. Soner Pul, "Gebeliği konforsuz bir duruma getiren esas problemlerden bir tanesi de uykusuzluk kendisine biliniyor. Özellikle gebeliğin geçmiş üç ve sonuç dü ayında çoğunlukla tanıdık uykusuzluk problemi kolaylıkla çözülebiliyor. Düzenli ve tam uyku; muafiyet sistemini gü

'Gebelikte düzenli uyku hem anne adayını bununla beraber bebeklerini sağlıklı kılar'
27-12-2022 17:07

Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Soner Pul, hamilelik ve uyku kendisince bilim verdi. Op. Dr. Soner Pul, "Gebeliği konforsuz bir duruma getiren gerçek problemlerden bir tanesi de uykusuzluk adına biliniyor. Özellikle gebeliğin geçmiş üç ve akıbet dü ayında çoğunlukla tanıdık uykusuzluk sorunu kolay çözülebiliyor" diyerek konuştu.

Op. Dr. Pul, "Düzenli ve tam uyku; muafiyet sistemini güçlendirirken; sağlıklı olmayı da indinde getirir. Gebelik zamanında düzenli uyku hem anne adayını bununla birlikte bebeklerini sağlıklı kılar. Eğer anne adayı güzel uyuyamazsa bebeğin kilogram alımı yavaşlayabilir. Neredeyse gebelerin kâffesi proses süresince az yahut baş döndürücü uyku sorunu yaşarlar. Gebelikte kalan işkembe bulantısı ve yanması, dem darlığı, oğlan krampları, kadem yanmaları, bel ağrısı, daima wcye gitme gereksinimi ve annenin birey adına yaşamış olduğu değişimler uyku standardını bozar" dedi.

"İlk haftalarda uykusuna nabız olur"

Gebeliğin geçmiş 12 haftasında progesteron hormonunun vücutta çabucak artmaya başladığını kail Op. Dr. Pul, "Artan hormon seviyeleri uykusuna düşkünlüğe bozukluk olur. Özellikle geçmiş 12 haftada bulunan bulantı ve kusmalar dolayısıyla anne bitkin düşer, uykusuna nabız artar. Bu bulantı kusmalar anne uyurken birlikte hacim rahatladığından ve bu lezzetsiz zamanın çabucak geçmesi istenildiğinden naşi bu süreçte anne adayları uyumayı henüz baş döndürücü yeğleme ederler" ifadelerini kullandı.

"Krampların sebebi magnezyum ve kalsiyum ihtiyacının artması"

Gebelikte kalan kalsiyum ve magnezyum ihtiyacından naşi tün uyandıran oğlan ağrıları ve kramplar da uykusuzluk sorunun anne nedenlerinden bulunduğunu tamlayan Op. Dr. Pul, "Gıda tercihinde et-süt ürünleri, dip yeşil yapraklı sebzeler ve somon balığı bulundurmak sorunların azalmasına etmen olacaktır. Artan kilogram ve vücuttaki ödem sıvıları, dudak geçit sahasında de büyümeye bozukluk olur. Bu durum, koku alma organı tıkanıklığı, dem darlığı, horlama ve uyku apnesi yapabilir. Özellikle akıbet aylarda tanıdık kabuslar da uykuyu bozacaktır" biçiminde konuştu.

"Reflüye erinç beslenmeye dikkat"

Op. Dr. Pul, "Bebek büyüdükçe annenin kemirmek borusu ile işkembe ortada mevcut kapakta gevşemeye ilişkin reflü ortaya çıkabilir. Mide yanması ilkin yatar pozisyonda artacağından uyku kalitesi bozulabilir. Neyi ne devir yediğimiz de uykumuzun standardını etkiler. Bu nedenle beslenmeyle ilişik organizasyon gerekebilir" dedi.

"Düzenli egzersizle dem darlığı soruna çözülebilir"

Op. Dr. Pul, laflarına şöyleki bitmeme etti: "Genişleyen rahim, akciğerlerin altında mevcut diyaframı yukarıya akıllıcasına iter, bu boyut akciğerlerin sıkışmasına bozukluk olur. Aynı sürede teneffüs organlarındaki ödem iklim akın amacında daralmalara ve dem darlığına kez açar. Düzenli idman gerçekleştirmek akciğerlerin ve kalbin kapasitesi arttırarak gebeliğin ilerleyici günlerinde henüz şen dem almaya asistan olur. Bunun indinde aylı bir tanesi tün boyu sayı farkı 9 dakika uyumalıdır. Gündüzleri de şekerleme gerçekleştirmek güzel birlikte seçimdir. Gün içinde 45-60 dakikalık birlikte uyku, anneyi güre meblağ ve kırgınlık hissini azaltır."

"Gebelikte sola akıllıcasına yatın"

Gebelerin henüz baş döndürücü sol yana yatmayı yeğleme etmeleri icap ettiğinin altını çizen Op. Dr. Pul, "Bu yatış türü ile rahmin iri damarlara baskısı azalır, his ile meşime arasındaki içki dolaşımı henüz rahatlar ve bebeğin dolaşımı emniyetli birlikte biçimde sağlanmış olur. Özellikle bel ve meşime desteği düşüncesince dizlerin arasına konacak bulunan yastık uykudayken daima dönmenin önüne geçmekte ve meşime üstü yatmayı engellemektedir. Uykuda dem kesilmesinin önüne geçebilmek düşüncesince ise döş alanını yukarıda tutulabilir, gayrisıhhi oturur pozisyonda sırtın ve belin yastıkla desteklendiği pozisyonda arka üstü yatılabilir. Mide yanması ve ekşimesi hummalı bulunan hamileler bu konumu yeğleme edebilirler" dedi.

Rahat uykunun yolları

Gebelikte şen uyku düşüncesince yapılabilecekleri Op. Dr. Pul şöyleki sıraladı: "Yatış konumu uykusuna iane eder: Sol yana yatıp, katlı birlikte havluyu karnın dibine almak gebeyi rahatlatabilir. Bunun indinde makul büyüklükte birlikte yastığı oğlan arasına koyup mafevk bacağı mafevk çekerek uyunabilir. Uyurken arka ve bel birlikte yastıkla desteklenebilir.

Gevşeme emek harcamaları uykuyu getirir: Gebelikte stresten ırak boşluk vermek uyku düşüncesince önemlidir. Anne adaylarının kesinlikle dökülmek az daha icraat yapması gerekir. Uyku öncesinde alınabilecek ılık birlikte banyo, yapılabilecek birlikte dalınç gebelerin sakinleşmesini sağlayabilir.

Doğuma tedarik kursları: Gebelik sürecinde gidilebilecek doğuma tedarik kursları hem anne adayını mevlit sonrasına hazırlayacak bununla birlikte rahatlatacaktır. Beslenmek baş döndürücü önemli: Bu süreçte mideye raci acılı, ekşili, ağırbaşlı ve semiz yiyeceklerden ırak boşluk vermek reflü riskini azaltır. Reflü, gebelikte uykunun düşmanıdır.

Kafeinden ırak durun: Gebelik zamanında kahve, kolalama kabilinden kafeinli içeceklerden ırak boşluk vermek gerekir. Kafein uykuyu kaçıracağından bu cins içecekler anne adaylarınca yeğleme edilmemelidir. Su tüketimine dikkat: Gün içinde çokça hazır para tüketilmelidir. Ancak hazır para tüketimi akşam ezanı saatlerinde az buçuk kısıtlanmalıdır. Böylece tün abdesthane gereksinimi düşüncesince kesif pıtrak uyanmanın da önüne geçilebilir.

Yemekten sonradan doğrudan uyumayın: Sindirim süreci hamilelikte baş döndürücü henüz etraflıca süre gelir ve oturmak, işkembe asitlerinin kemirmek borusuna arka kaçmasına bariyer olur, bu nedenle yiyeceklerden sonradan sert durulması, doğrudan yatılmaması gerekir. Daha çelimli kahvaltılar ve boşluk öğünler, henüz ferah akşam ezanı yiyecekleri yeğleme edilmelidir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler