USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Gebelerde çatal ağız varyantıyla Kovid seyrinin kötüleşme ihtimalinin şimdi aşkın bulunduğu belirtiliyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Baştu, çatal ağız ve öteki varyantların gebelerde iri miktarda asemptomatik yahut geniş semptomlarla seyreden müşterek hastalığa sefer açtığını ancak hastalığın seyrinin kötüleşme ihtimalinin hâlâ aşkın bulunduğunu bildirdi.

Gebelerde çatal ağız varyantıyla Kovid seyrinin kötüleşme ihtimalinin şimdi aşkın bulunduğu belirtiliyor
06-10-2021 11:12
İstanbul

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ercan Baştu, meydana getirdiği mukayyet açıklamada, çatal ağız varyantı ile elan bulaşan duruma mevrut koronavirüsün en ciddi etkilediği gruplardan birinin hamileler olduğunu, başta hamileliğin sonuç aylarında akciğer kapasitesinin azalması ile hastalığın ciddi tablolara kez açabildiği, ana adayları ve bebeklerin kaybedilebildiğini, pandemi servislerinde yatarak otama bulunan baş döndürücü sayıda hamilenin bulunduğunu belirtti.

ABD'de meydana getirilen acemi müşterek araştırmada, çatal ağız varyantının hamileleri öteki insanlardan elan ciddi etkilediğinin ortaya konulduğunu aktaran Baştu, Dallas'ta Mayıs 2020-4 Eylül 2021 tarihleri ortada koronavirüs geçirmiş 1515 hamile kadının verileri incelenerek meydana getirilen ve Amerikan Doğum ve Jinekoloji Dergisi'nde piyasaya sürülen araştırmada, bayanlardan 82'sinin enfeksiyonu baş döndürücü ciddi geçirdiği ve bunlardan 10'unun entübe bulunduğu ve 2'sinin de hayatını yitirdiği bilgisini verdi.

Araştırmaya göre, rahatsızlığı ciddi nâkil hamile bayanların payı 2021'in başlangıcında yüzdelik 5 iken, çatal ağız varyantının bilgili olmasıyla hastaneye yatışın yüzdelik 10-15'lere yükseldiğini kaydeden Baştu, şu değerlendirmede bulundu:

"Delta ve öteki varyantların gebelerde şişman miktarda asemptomatik yahut ferah semptomlarla seyreden müşterek hastalığa kez açıyor ancak gebelerde hastalığın seyrinin kötüleşme ihtimali elan fazla. Gebelik ilerledikçe annenin karnı büyür ve akciğer kapasitesi düşer, bebeğin büyümesi zımnında bünyenin erke ve müvellidülhumuza gereksinimi artar. Bunlar olurken art planda nice fark elan olmaktadır. Anne düşüncesince karnındaki çocuk herhangi müşterek ne denli kişi yavrusu olsa da değişik müşterek kalıtım bilimi yapıya sahiptir. Anne bebeği ecnebi kendisine görmesin niteleyerek vücudu immün sisteminin agresifliğini az buçuk elan köreltir ve toleransını artırır. Bu da vücutlarına hakkıyla ecnebi müşterek casus girdiğinde enfeksiyonlara elan alışmış müşterek yassı oluşturur. Son aylarda bebeğin boyutuna ilişkin etkisinde bırakır bunlara eklenince beden direncini arkalamak elan da güçleşir."

Gebelerin müstevli sürecinde yoklama düşüncesince salık edilenden elan derinliğine müddet arayla hastaneye gittiklerini yahut online görüşmelerle takiplerini yapmak istediklerini aktaran Baştu, bundan ötürü seyrek de olsa yakından izlem edemedikleri ve geç tanılama koydukları hastaların olabildiğini belirterek, ana adaylarına muayenelerini aksatmamalarını salık etti.

Prof. Dr. Baştu, Kovidli annelerin bebeklerinin çoğunluğunun asemptomatik olduğunu, belirti gösterenlerin çoğunun ise teneffüs desteğine gerekseme duymadığını tek annelerde er doğum, az veladet ağırlığı, fetal distress, hamilelik diyabeti ve potansiyel farkı yüksekliği ile seyreden müşterek çor bulunan preeklampsi oranlarının, enfeksiyonu geçirmeyen gebelere layıkıyla elan müşterek tomar bulunduğunu vurgulayarak, "Buna ilişkin yenidoğan ölümleri ve temelli hasar riski de zımnında elan yüksek. Türkiye’de meydana getirilen çalışmalarda ana karnında anneden çocuğa intikal gösterilememiş tek gebeliklerin elan ağdalı olduğu, en kesif komplikasyonun az bulunduğu söylenmiş." ifadelerini kullandı.

"Gebelerde ve emziren annelerde aşılama öneriliyor"

Türkiye'de ve dünyada kullanımda bulunan aşıların hiçbirinde çalışkan virüs parçası olmadığı düşüncesince bunların gebelikte korkmadan uygulanabileceğini tamlayan Baştu, "Elimizde data yapılmaksızın önce, gebelikte immün sistemin reaksiyonlarının değişmesine ilişkin istenmeyen değişik yan etkisinde bırakır gözlenebileceği düşünülmüştü. Bu mevzuda meydana getirilen çalışmalarda gebelerde aşıdan çevre yan hasiyet görülme ihtimalinin metin popülasyondan değişik olmadığı gösterildi. Yine ülke haricinde 827 birlik takipli gebede on paralık yan hasiyet gözükmediği raporlandı. Fakat aşılanmayan gebelerde hastalığın baş döndürücü elan ciddi geçtiğini yayınlayan icraat mevcut." bilgisini verdi.

Prof. Dr. Baştu, eş rahatsızlıkları ve veladet dalında çalışkanlık yayınlayan derneklerin gebelerde 14'üncü haftadan sonradan aşıyı önerdiğine ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Kadın rahatsızlıkları ve veladet uzmanlarının salık mektubu onama etmiş bulunduğu cemiyetler de nice çalışmanın kararına isnaden aşıları gebelikten ilkin yahut olmadıysa hamilelik esnasında öneriyor. Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Derneği (ACOG), gebelerde ve emziren hanımlarda aşılamayı öneriyor. Yine Türk 'Jinekoloji ve ObstetrikDerneği' ve 'Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği', gebelerde önceki 14 haftadan sonradan alışılagelen aralıklarıyla aşılama olmayı öneriyor. Elimizdeki en çelimli tabanca aşı."

Baştu, tulum çocuk tedavisi yaptıranların da öteki ana adayları kabilinden gebe kalmadan ilkin aşılanması icap ettiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler