USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Gebelerde çatal ağız varyantıyla Kovid seyrinin kötüleşme ihtimalinin henüz çok bulunduğu belirtiliyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Baştu, çatal ağız ve öteki varyantların gebelerde şişman miktarda asemptomatik yahut bol semptomlarla seyreden ortak hastalığa defa açtığını ancak hastalığın seyrinin kötüleşme ihtimalinin hâlâ aşkın bulunduğunu bildirdi.

Gebelerde çatal ağız varyantıyla Kovid seyrinin kötüleşme ihtimalinin henüz çok bulunduğu belirtiliyor
06-10-2021 11:12
İstanbul

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ercan Baştu, meydana getirdiği mukayyet açıklamada, çatal ağız varyantı ile şimdi bulaşan bir duruma mevrut koronavirüsün en ağırbaşlı etkilediği gruplardan birinin hamileler olduğunu, ilkin hamileliğin sonuç aylarında akciğer kapasitesinin azalması ile hastalığın ağırbaşlı tablolara kez açabildiği, ana adayları ve bebeklerin kaybedilebildiğini, pandemi servislerinde yatarak otama bulunan baş döndürücü sayıda hamilenin bulunduğunu belirtti.

ABD'de meydana getirilen dünkü ortak araştırmada, çatal ağız varyantının hamileleri başka insanlardan şimdi ağırbaşlı etkilediğinin ortaya konulduğunu aktaran Baştu, Dallas'ta Mayıs 2020-4 Eylül 2021 tarihleri ortada koronavirüs geçirmiş 1515 hamile kadının verileri incelenerek meydana getirilen ve Amerikan Doğum ve Jinekoloji Dergisi'nde piyasaya çıkan araştırmada, bayanlardan 82'sinin enfeksiyonu baş döndürücü ağırbaşlı geçirdiği ve bunlardan 10'unun entübe bulunduğu ve 2'sinin de hayatını yitirdiği bilgisini verdi.

Araştırmaya göre, rahatsızlığı ağırbaşlı nâkil hamile bayanların payı 2021'in başlangıcında yüzdelik 5 iken, çatal ağız varyantının bilge olmasıyla hastaneye yatışın yüzdelik 10-15'lere yükseldiğini kaydeden Baştu, şu değerlendirmede bulundu:

"Delta ve başka varyantların gebelerde şişman miktarda asemptomatik yahut ferah semptomlarla seyreden ortak hastalığa kez açıyor ancak gebelerde hastalığın seyrinin kötüleşme ihtimali şimdi fazla. Gebelik ilerledikçe annenin karnı büyür ve akciğer kapasitesi düşer, bebeğin büyümesi nedeniyle bünyenin erke ve müvellidülhumuza gereksinimi artar. Bunlar olurken geri planda nice fark şimdi olmaktadır. Anne düşüncesince karnındaki çocuk değme ne derece öz yavrusu olsa da değişik ortak kalıtım bilimi yapıya sahiptir. Anne bebeği ecnebi namına görmesin niteleyerek vücudu immün sisteminin agresifliğini az buçuk şimdi köreltir ve toleransını artırır. Bu da vücutlarına hakkıyla ecnebi ortak temsilci girdiğinde enfeksiyonlara şimdi alışkın ortak düz oluşturur. Son aylarda bebeğin boyutuna ilişkin etkisinde bırakır bunlara eklenince gövde direncini destek olmak şimdi da güçleşir."

Gebelerin müstevli sürecinde yoklama düşüncesince salık edilenden şimdi levent boylu müddet arayla hastaneye gittiklerini yahut online görüşmelerle takiplerini yapmak istediklerini aktaran Baştu, bundan ötürü seyrek de olsa yakından izlem edemedikleri ve geç teşhis koydukları hastaların olabildiğini belirterek, ana adaylarına muayenelerini aksatmamalarını salık etti.

Prof. Dr. Baştu, Kovidli annelerin bebeklerinin çoğunluğunun asemptomatik olduğunu, belirti gösterenlerin çoğunun ise teneffüs desteğine gerekseme duymadığını yek annelerde er doğum, az mevlit ağırlığı, fetal distress, hamilelik diyabeti ve potansiyel farkı yüksekliği ile seyreden ortak illet bulunan preeklampsi oranlarının, enfeksiyonu geçirmeyen gebelere uyarınca şimdi ortak tomar bulunduğunu vurgulayarak, "Buna ilişkin yenidoğan ölümleri ve temelli hasar riski de nedeniyle şimdi yüksek. Türkiye’de meydana getirilen çalışmalarda ana karnında anneden çocuğa intikal gösterilememiş yek gebeliklerin şimdi karmakarışık olduğu, en kalın komplikasyonun az bulunduğu söylenmiş." ifadelerini kullandı.

"Gebelerde ve emziren annelerde telkih öneriliyor"

Türkiye'de ve dünyada kullanımda bulunan aşıların hiçbirinde aktif virüs parçası olmadığı düşüncesince bunların gebelikte korkusuzca uygulanabileceğini tamlayan Baştu, "Elimizde data olmaksızın önce, gebelikte immün sistemin reaksiyonlarının değişmesine ilişkin istenmeyen değişik yan etkisinde bırakır gözlenebileceği düşünülmüştü. Bu mevzuda meydana getirilen çalışmalarda gebelerde aşıdan çevre yan bulaşık görülme ihtimalinin metin popülasyondan değişik olmadığı gösterildi. Yine dünya haricinde 827 dört dörtlük takipli gebede on paralık yan bulaşık gözükmediği raporlandı. Fakat aşılanmayan gebelerde hastalığın baş döndürücü şimdi ağırbaşlı geçtiğini yayınlayan icraat mevcut." bilgisini verdi.

Prof. Dr. Baştu, eş rahatsızlıkları ve mevlit dalında çalışkanlık yayınlayan derneklerin gebelerde 14'üncü haftadan sonraları aşıyı önerdiğine ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Kadın rahatsızlıkları ve mevlit uzmanlarının başvuru benimseme etmiş bulunduğu cemiyetler de nice çalışmanın kararına isnaden aşıları gebelikten ilkin yahut olmadıysa hamilelik esnasında öneriyor. Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Derneği (ACOG), gebelerde ve emziren hanımlarda aşılamayı öneriyor. Yine Türk 'Jinekoloji ve ObstetrikDerneği' ve 'Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği', gebelerde önceki 14 haftadan sonraları alışılagelen aralıklarıyla telkih olmayı öneriyor. Elimizdeki en çelimli tabanca aşı."

Baştu, tulum çocuk tedavisi yaptıranların da başka ana adayları üzere gebe kalmadan ilkin aşılanması icap ettiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler