USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Gastroenteroloji uzmanından önemli çağrı: “Kolonoskopiden korkmayın”

Kolon kanserinin er devirde belirleme edilmesinin sonuç adım önemli bulunduğunu tamlayan Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Fatma Seçil Kırdök, kolonoskopinin ürkütücü olmadığının altını çizerek, “Hastalara bir tane tavsiyemiz ide etmesinler, korkmasınlar ve tarama programlarını kes

Gastroenteroloji uzmanından önemli çağrı: “Kolonoskopiden korkmayın”
16-03-2022 10:37

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Fatma Seçil Kırdök, sütun kanserinin hem evren hem de Türkiye'de yukarı sıralardaki kanserler ortada arazi aldığını belirtti. Hastalığın tedricen yaygınlaştığını ve ayrımsız sürede tespitinin de müşterek o denli arttığını aktaran Uzm. Dr. Kırdök, parasız şikâyetlerinin baş döndürücü belirleyici bulunmadığı bu hastalığın tespiti düşüncesince kolonoskopinin dirimsel önem taşıdığını belirtti.

“Kolon kanserine niçin bulunan en iri öge kalıtım bilimi ve çevresel faktörler”

Uzm. Dr. Kırdök, bağırsakta oluşan ve ahtapot kendisine bilinen kılavuz gemisi lezyonların önemsiz müşterek et parçası ve ya sivilce kabilinden başlayıp giderek büyüyerek kanserleştiğini söyledi. Kolon kanserine niçin bulunan en iri unsurun kalıtım bilimi faktörler bulunduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Seçil Kırdök, tagaddi faktörleri ve dirim tarzının da bu hastalığın riskini arttırdığını söyledi. Bu faktörlere yer veren sindirim bilimi uzmanı, “lifli besinlerden ırak beslenmek, Sebzeyi ve suyu az tüketmek, banko riski arttırıyor. Sigara değerlendirmek önemli müşterek riziko faktörü. Yaşam tarzı, müheyya beslenme, katkılı gıdalar da öbür eksiksiz kanserlerde bulunduğu kabilinden bu kanserde de önemli. Bazı yangılı bumbar hastalıkları, kalıtım bilimi polipli emraz da riskleri arttırıyor. Ama kalıtım bilimi biricik aktif fiil değil, ailesinde hiçbir sıfır müşterek insanda de gelişebiliyor. Tamamen beslenmeden egzersize dirim tarzımızla ilgilendiren kimi riziko faktörleri hastalığın oluşmasında genetikten baş döndürücü henüz önemli duruma geliyor” dedi.

Belirtilerini anlattı

Kolon kanserinin baş döndürücü müşterek tomar şikâyete başlangıç ihtimalî müşterek çor değil, ancak şikâyete başlangıç olduğunda da çoğu kez rahim ağrısı ve bumbar alışkanlıklarında gözlenen tebeddülat ile görüldüğünü özetleyen Uzm. Dr. Kırdök, “Şikâyetler çoğu kez sonuç 1-2 ayda başlayan, önceleri sıfır rahim ağrıları, kabızlık, cır cır kabilinden ve ya dışkıda kimi tebeddülat kendisine görülüyor. Dışkıda incelme, nezif ve ya abdesthane gereksinimi eksi gibi, daima abdesthane varmış kabilinden müşterek pay başlangıç olması yerinde bu şikâyetlere cemaat bulunan insanların ne doktora başvurması gerekir. Bu şikâyetler kimi kişilerde daima olan, bizim tasalı bumbar sendromu dediğimiz hallerde da olabiliyor, ancak burada önemli bulunan önceleri olmayan, sonuç yıllarda süregelen müşterek değiş olması. Biz hiçbir sızlanma olmasa caba başta 40-45 gözyaşı kimlik insanlara ne kolonoskopi kontrolü öneriyoruz” sanarak konuştu.

“Kolon kanserini hemoroidle karıştırmayın”

Kolon kanseri şikâyetlerinin hemoroidlerle karıştırılabileceğini özetleyen Kırdök, hemoroidlerin topu topu dünyada baş döndürücü pıtrak tanıdık ve herkeste ihtimalî müşterek çor bulunduğunu anlattı. Dışkılama sonrası taravetli kanamaya başlangıç bulunan alışkanlık lezyonlarının hastalarca hemoroid hasebiyle kaynaklandığının sanıldığını kail Kırdök, kimi bazı bu kanamanın polipler hasebiyle ortaya çıktığını vurguladı. Hemoroidin kansere dönen müşterek yorgunluk bulunduğu algısının hata bulunduğunun altını çizen Uzm. Dr. Kırdök, “Aslında hemoroid ayrı müşterek hastalık, kanserle ilgilendiren müşterek bilinçlilik değil. Ancak nice kanserin tanısının gecikmesine başlangıç oluyor. O sebepten gelişigüzel çeşitli dışkıda nezif rüyet kabilinden durumların ne değerlendirilmesi lazım. Hastada hemoroid varsa de bunun belgelenerek bilinmesinde kâr var” dedi.

“Endişelenmeyin, korkmayın, tarama programlarını yaptırın”

Kolonoskopi kontrolüne yer veren sindirim bilimi uzmanı, bu formül ile kısaca 1,5 m. uzunluğundaki etli bağırsağa aydın ve kameralı müşterek sistemle girdiklerini kaydetti. Kalın bağırsağın tamamını inceledikten sonraları ahtapot seçimi müşterek lezyona rastladıkları hallerde muamele esnasında hepsini iyice temizleyip çıkardıklarını aktaran Kırdök, şöyleki bitmeme etti:

“Kolonoskopi ağır ve sıkıntılı müşterek muamele değil. Şimdi hem sütun temizliği düşüncesince seçenek ilaçlar mevcut hem de parasız muamele esnasında uyuduğu düşüncesince iyice şen oluyor. Bittiği devir hastaların az buçuk gazı olabiliyor. İşlem bittiğinde gelişigüzel bilinçlilik netleşmiş oluyor. Hastalar kolonoskopi korkusundan ötürü bizlere başlamak istemiyorlar. Buraya ve ya rastgele müşterek sindirim bilimi merkezine gittiklerinde çoğunun ‘Ben hakeza bulunduğunu bilseydim henüz önceki gelirdim' söylediğine tanık oluyoruz. O sebepten hastalara biricik tavsiyemiz düşünce etmesinler, korkmasınlar ve tarama programlarını ne yaptırsınlar.”

“Geç tespitler vücuda yayılmasına başlangıç olabilir”

Poliplerin büyüdüğünü ve giderek bağırsağı tıkadığını anlatım fail sindirim bilimi uzmanı, otama edilmediği takdirde ve ya geç kalındığında tümörün vücuda yayılabildiğini anlatım etti. Uzm. Dr. Kırdök, “Hasta bizlere geç ulaştığında maatteessüf karaciğere yahut vücuda yayımlanma ihtimali oluyor. Yayıldığında da öbür organların fonksiyonlarını nakzen dirimsel riskler oluşturabiliyor. Yayılmasa caba bumbar tıkanabiliyor. Bulantı, kusma, bumbar tıkanıklığı ile gelinebiliyor. Ne denli er belirleme edersek dirim süresi de o denli derinlemesine ve dosdoğru oluyor.

Mısra Ezginur Göçer
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler